Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

viva 12:53, 10 lip 2012

Bożenko widzę, że u Ciebie urodzaj nie tylko kwiatów ale także motyli, chyba je języczka tak zwabia skoro wszystkie zdjęcia motyli zrobiłaś na jej kwiatach. Już od kilku sezonów planuję kupić języczkę Przewalskiego i jakoś tak schodzi, a teraz będę bardziej zmotywowana skoro lubią ją tak motyle

Ten żółty kwiatuszek, o który pytasz to tojeść orzęsiona, mam ją; kupowałam tojeść orszelinowatą a taka mi się dostała ; muszę kupić jeszcze raz bo białe ogonki tojeści bardzo mi sie podobają
Klamber 20:38, 10 lip 2012

Miałem drugą kalinę kwiaty miała w kształcie hortensji ogrodowej ale słabo się przebarwiała i była czarna od mszyc 8 lat temu ją wyciąłem i posadziłem klona tatarskiego. Mam dużo rzadko spotykanych drzew, które przepięknie się przebarwiają jesienią, dla tego mój wątek tak nazwałem , gdyż najpiękniej jest u mnie jesienią, samego klona mam 8 odmian. Powiem Ci że zakochany jestem w liściakach, uwielbiam ich, za to jaką przemianę przechodzą w ciągu roku i za ich różnorodność. Ja również staram się chemii nie używać, najwyżej w ekstremalnych przypadkach. W tym roku pierwszy raz użyłem EMów i biohumusu, efekt super tylko nie wiem, jednego czy drugiego , czy obydwu na raz. Pozdrawiam i zmykam zobaczyć co u mnie.
EPODLAS 20:52, 10 lip 2012

viva napisał(a)
Bożenko widzę, że u Ciebie urodzaj nie tylko kwiatów ale także motyli, chyba je języczka tak zwabia skoro wszystkie zdjęcia motyli zrobiłaś na jej kwiatach. Już od kilku sezonów planuję kupić języczkę Przewalskiego i jakoś tak schodzi, a teraz będę bardziej zmotywowana skoro lubią ją tak motyle

Ten żółty kwiatuszek, o który pytasz to tojeść orzęsiona, mam ją; kupowałam tojeść orszelinowatą a taka mi się dostała ; muszę kupić jeszcze raz bo białe ogonki tojeści bardzo mi sie podobają

Dzięki Vivo za rozpoznanie mojej bylinki. Dostałam tą tojeść od koleżanki, która sama nie wiedziała co to jest. Teraz jej powiem.Też nie wiedziałam że Języczka Przewalskiego tak zwabia motyle. Tylko ona ma jedną wadę. Jak to języczki potrzebuje dużo wody i mimo, że jest w półcieniu, to jednak czasami listki jej więdną. I tak króciutko powiem ci o niej anegdotę. Wyrzuciłam z powodu tego czasowego więdnięcia do kompostownika. Jesienią M przewracał kompost, a w nim moja języczka z wypuszczonym listkami. Nie miałam sumienia i wsadziłam ją znowu. Teraz często ją podlewam i ładnie się rozrosła.
agata_chrosc... 21:16, 10 lip 2012

Bożenko, a gdzie ta Imperata Cylindrica, o której pisałaś u Irci? Ciekawa jestem bo ja też ostatnio dwie sadzonki kupiłam to chętnie porównam
EPODLAS 21:28, 10 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bożenko, a gdzie ta Imperata Cylindrica, o której pisałaś u Irci? Ciekawa jestem bo ja też ostatnio dwie sadzonki kupiłam to chętnie porównam

Agato, Imperatę kupiłam dzisiaj, stoi na balkonie. Jeszcze foty jej nie zrobiłam. Ale w weekend wsadzę, mam już dla niej obmyślone zdjęcie. Spora doniczka, końce liści wybarwione. Zapłaciłam niecałe 12 zł. Jak przyjadę to wstawię zdjęcie. Zdjęcie wstawiłabym prędzej, ale jutro jadę do Torunia. Na pewno poruwnasz. Zawsze chciałam mieć tą trawę. Ma rozłogi ale nie jest bardzo ekspansywna.
agata_chrosc... 21:31, 10 lip 2012

No to fajnie, poczekam. Faktycznie, ona daje się utrzymać w ryzach. Zwykła, zielona imperata znacznie łatwiej się rozrasta. No to udanej wycieczki do Torunia życzę. Piękne miasto
EPODLAS 21:35, 10 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
No to fajnie, poczekam. Faktycznie, ona daje się utrzymać w ryzach. Zwykła, zielona imperata znacznie łatwiej się rozrasta. No to udanej wycieczki do Torunia życzę. Piękne miasto

Agato, Toruń to moje miasto rodzinne. Mieszka tam jeszcze moja mama. Ma 84 lata i jest chora. Ale masz rację, Toruń jest naprawdę piękny. Ostatnio znalazłam warzywniak, gdzie facet sprzedawał byliny, niedrogie, oznakowane, spore okazy. Może coś znajdę ciekawego.
agata_chrosc... 21:40, 10 lip 2012

Trzymam kciuki
Milka 16:55, 11 lip 2012

EPODLAS napisał(a)

Agato, Toruń to moje miasto rodzinne. Mieszka tam jeszcze moja mama. Ma 84 lata i jest chora. Ale masz rację, Toruń jest naprawdę piękny. Ostatnio znalazłam warzywniak, gdzie facet sprzedawał byliny, niedrogie, oznakowane, spore okazy. Może coś znajdę ciekawego.

Oj coś czuję, że fajne zakupy znajdziesz; szkoda, że u nas nie ma juz takich miejsc, jak ja je lubiłam i zawsze coś człowiek kupił i cieszyłam się, że hej
Celina 17:17, 11 lip 2012

EPODLAS napisał(a)
Weroniko, przeważnie ogrodnicy stają się fotografami, bo chcą uwiecznić, to co tworzę. Ja pojadę to na pewno będą kwitły liatrie (u mnie trochę później), rozwary i inne. Będzie co fotografować. A na razie kilka zdjęć z ostatniego pobytu.
Pierwszy kwiatek rozwara, mam trzy, dwa niebieskie jeden chyba biały.

W ubiegłym roku kupiłam -u kobitki przed cmentarzem- bo mi sie spodobał i nie miałam pojęcia ,że to rozwar
mam niebieski i różowy
Bożenko Ty też masz działeczkęROD?