Hehe, spoko. Teraz tak wykombinowałam że aby dobrze ten płodozmian zastosować to trzeba mieć min 4 takie skrzynie. Ja mam trzy i właśnie brakuje mi jednego jeszcze zestawienia do kompletu.
Wszystkie te, które maja małe wymagania pokarmowe: szpinak, rzodkiewka, koperek, marchew, cebula dymka.
Aniu, piszesz o jakiejś zimowej cebuli. czy chodzi o wysiew nasion? Przy tak niewielkim warzywniku, to szkoda na to miejsca. zaczekaj do marca, kup cebulę dymkę (żółtą, białą szalotkę lub czerwoną) i wciśnij te drobne cebulki do ziemi. Najpierw będziesz z nich miała szczypiorek, a od końca czerwca cebulę na bieżące potrzeby.
Uprawa warzywnika w trzech rzutach, czyli przedplon, plon właściwy i poplon nie zawsze się udaje. Wszystko zależy od pogody. Jeśli wiosna jest chłodna, to przedplonowe warzywa nie zawsze zdążą dojrzeć, a tu już trzeba siać, sadzić plon właściwy.
I druga sprawa: plony melonów i arbuzów z takiej niewielkiej szklarni będą symboliczne, smakowo średnie, a rośliny zabierają sporo miejsca. Lepiej się zdecydować na zostawienie jak najwięcej powierzchni dla pomidorów. One chyba wygrywają w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych i smakowych.
W skrzyniach bardzo szybko następuje utrata składników pokarmowych, trzeba co roku uzupełniać ziemię kolejnymi porcjami kompostu. W takim przypadku nie zawsze trzeba stosować płodozmian. To nie pole.
Mam cebulę ozimą Senshyu Yellow która teraz chcę posadzić. To takie małe cebulki. Po prawej
Będę sadzić w rzędach zostawiając pomiędzy rzędy na fasolkę szparagową. Kilka rządków będzie.
Szalotkę i Globo będę sadzić na grządce z marchewką.
Zdaję sobie sprawę że coś w tym planie może się rypnąć/nie udać ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Zanotuję uwagi i wezmę pod uwagę w kolejnym sezonie i będę naprawiać błędy.
Melony i arbuzy nie będę na handel więc nawet 3-4 szt jak się udadzą to będzie sukces choć domyślam się że muszą dostarczyć więcej składników pokarmowych pod takie uprawy. Jeszcze nie ustaliłam jak będą obsadzać szklarnię.
Tak wiem że trzeba co roku dawać kompost. Będę też poplon siać. Już to wszystko wiem.
Płodozmian pomaga pozbyć się ewentualnych szkodników więc wolę dmuchać na zimne i nie doprowadzać do tego by się mnożyły jeśli się pojawiają. Skrzynie to ułatwiają bo jakbym miała zwykłe płaskie grządki to pewnie jakoś by przepełzły z miejsca na miejsce