Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Anda 22:08, 12 lis 2024

Makao napisał(a)

Tak znalazłam w necie. Podają też że fasolka szparagowa jest wyjątkiem.

Jeśli dam obornik na jesieni to w najbliższą wiosnę mogę już to wszystko sadzić czy dopiero wiosnę za dwa lata?

Wiosną posadzisz warzywa wymagające większej ilości nawozu, a sezon po nich właśnie te mniej wymagające. Obornika wtedy nie dodajesz.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magara 22:54, 12 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W skrzyniach bardzo szybko następuje utrata składników pokarmowych, trzeba co roku uzupełniać ziemię kolejnymi porcjami kompostu. W takim przypadku nie zawsze trzeba stosować płodozmian. To nie pole.

Wydaje mi się, że Hania ma rację. Skrzynie to inny interes niż poletko warzywowe.
Też na początku kombinowałam z płodozmianem, dobrym sąsiedztwem etc. Dalej z tym kombinuję, ale to nie zawsze się da dobrze zaplanować. Dla mnie priorytetem jest to, żeby mieć warzywa, które lubię i które zjemy/przetworzymy. Co roku skrzynie zasilam kompostem własnym. Grubą warstwą - 15-20 cm. W ten kompost sieję. I na efekty nie narzekam, nawet jeżeli tabelka mówiła, że na danym miejscu coś się nie uda
Makao 07:11, 13 lis 2024

Anda napisał(a)

Wiosną posadzisz warzywa wymagające większej ilości nawozu, a sezon po nich właśnie te mniej wymagające. Obornika wtedy nie dodajesz.

Muszę ustalić gdzie mogę dać obornik a gdzie nie.
Pod pomidory i papryki muszę dać. Pod ogórki raczej też.
Pod marchewkę, pietruszkę i cebulę nie ale jakiś nawóz chyba muszę dać bo sam mój kompost to za mało. Coś w granulkach.
Makao 07:23, 13 lis 2024

Magara napisał(a)

Wydaje mi się, że Hania ma rację. Skrzynie to inny interes niż poletko warzywowe.
Też na początku kombinowałam z płodozmianem, dobrym sąsiedztwem etc. Dalej z tym kombinuję, ale to nie zawsze się da dobrze zaplanować. Dla mnie priorytetem jest to, żeby mieć warzywa, które lubię i które zjemy/przetworzymy. Co roku skrzynie zasilam kompostem własnym. Grubą warstwą - 15-20 cm. W ten kompost sieję. I na efekty nie narzekam, nawet jeżeli tabelka mówiła, że na danym miejscu coś się nie uda

Też nie chcę sadzić roślin których nie jemy i których nie używam. Nie mam miejsca na cukinie a lubię. Muszę jakoś sobie poradzić z tym terenem co mam.
Pierwsza przeszkoda dla mnie to obornik. Chciałam dać w skrzynie a okazuje się że blokują mnie grupy roślin. Kasia in co roku tylko kompost swój daje. Wy też tylko kompost. I teraz widzę dlaczego.
Mój kompost jest trochę zbyt ubogi po sporo w nim obierków z ziemniaków i to czuć. Chciałam go obornikiem wzbogacić ale nie mogę. Może tego chociaż użyję

Zobaczymy. Może i ja z czasem zrezygnuję z płodozmianu.
Juzia 07:28, 13 lis 2024

Kup sobie jedną większą donicę na tę cukinię
Już jednej sztuki możesz mieć ładne plony.
Tylko musisz postawić w miejscy gdzie nie przeszkadzają tony zielonej masy
Anda 08:39, 13 lis 2024

Nie znam tego nawozu, ale jeśli działa tak jak napisane, to powinien być dobry.

Aniu, moim źródłem wiedzy w sprawach warzywnika są książki Marie-Luise Kreuter. Ona jest/była tutaj guru warzywniczym, coś jak Charles Dowding lub Monty. W PL powinny być dostępne jej książki „Ogród w zgodzie z naturą”. Nie wiem, czy przetłumaczone zostało coś jeszcze. Musiałabyś poszukać. Wszystko świetnie sprawdzone i opisane.

3 skrzynie wystarczą, aby stosować płodozmian.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 08:47, 13 lis 2024

Anda napisał(a)
Nie znam tego nawozu, ale jeśli działa tak jak napisane, to powinien być dobry.

Aniu, moim źródłem wiedzy w sprawach warzywnika są książki Marie-Luise Kreuter. Ona jest/była tutaj guru warzywniczym, coś jak Charles Dowding lub Monty. W PL powinny być dostępne jej książki „Ogród w zgodzie z naturą”. Nie wiem, czy przetłumaczone zostało coś jeszcze. Musiałabyś poszukać. Wszystko świetnie sprawdzone i opisane.

3 skrzynie wystarczą, aby stosować płodozmian.

Użyję więc tego nawozu i dam teraz żeby na wiosnę było już lepiej. On jest u nas stale dostępny i działa cuda. Widzę to po różach.
Poszukam tej książki tylko muszę brać pod uwagę że u Was inne warunki pogodowe są

To ta książka?
Makao 08:51, 13 lis 2024

Juzia napisał(a)
Kup sobie jedną większą donicę na tę cukinię
Już jednej sztuki możesz mieć ładne plony.
Tylko musisz postawić w miejscy gdzie nie przeszkadzają tony zielonej masy

Mam już 4 kasty z truskawkami
Zakastuję się
Anda 09:16, 13 lis 2024

Makao napisał(a)

Użyję więc tego nawozu i dam teraz żeby na wiosnę było już lepiej. On jest u nas stale dostępny i działa cuda. Widzę to po różach.
Poszukam tej książki tylko muszę brać pod uwagę że u Was inne warunki pogodowe są

To ta książka?

Tak.
Aż tak dużych różnic pogodowych nie ma, bo Twoje skrzynie stoją osłonięte, więc też dobrze zabezpieczone. Poza tym w skrzyniach jest trochę cieplej niż przy gruncie. Musisz jednak zwrócić uwagę na glebę. Przy uprawie warzyw ma duże znaczenie. W książce jest to dobrze opisane.

Masz w ogrodzie ślimaki bezskorupkowe?
AgaBoso 09:30, 13 lis 2024

Cukinię możesz prowadzić po podporze, jak to robiła Muszelka. Ja w tym roku też tak zrobiłam, podwiązywałam pęd do tyczki rajstopami. W ten sposób na 3m2 miałam 6 cukini. Jak na to, że ich nie dokarmiam to rosły super.
Korzeniowe nie lubią mocno nawiezionej ziemi. Jeśli w skrzyni masz dobrą ziemię to bym odpuściła nawożenie.
Ale jeśli chcesz użyć obornika granulowanego to odczekaj 2-3 tygodnie do siewu, aby mógł się rozłożyć.

Ja u siebie w pierwszym sezonie miałam przekopną ziemię glebogryzarką, po całości rozsypałam obornik granulowany, po dwóch tygodniach siałam.
Marchew, buraki, pietruszka mizerne, ale siałam w majówkę - późno. Ogórki urosły super, zrobiłam 40 słoików i jedliśmy na bieżąco.

Na koniec sezonu całość poruszyłam widłami i wysiałam gorczycę, żadnego obornika.
W tym sezonie marchew lepsza niz rok wcześniej, już bylo co zjeść. Buraki piękne, a pietruszki korzeniowej nic nie miałam bo było sucho, a siałam w lutym.

Za rok planuję rzucić obornik granulowany ogórkom, cukini, pomidorom.