Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 11:13, 13 lis 2024

Anda napisał(a)

Tak.
Aż tak dużych różnic pogodowych nie ma, bo Twoje skrzynie stoją osłonięte, więc też dobrze zabezpieczone. Poza tym w skrzyniach jest trochę cieplej niż przy gruncie. Musisz jednak zwrócić uwagę na glebę. Przy uprawie warzyw ma duże znaczenie. W książce jest to dobrze opisane.

Masz w ogrodzie ślimaki bezskorupkowe?

Ślimak nagie się pojawiają ale nie jakoś nachalnie. Muszę kupić ten środek ekologiczny ślimakol i wysypać sobie wokół skrzyć i przy szklarni
Makao 11:21, 13 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
Cukinię możesz prowadzić po podporze, jak to robiła Muszelka. Ja w tym roku też tak zrobiłam, podwiązywałam pęd do tyczki rajstopami. W ten sposób na 3m2 miałam 6 cukini. Jak na to, że ich nie dokarmiam to rosły super.
Korzeniowe nie lubią mocno nawiezionej ziemi. Jeśli w skrzyni masz dobrą ziemię to bym odpuściła nawożenie.
Ale jeśli chcesz użyć obornika granulowanego to odczekaj 2-3 tygodnie do siewu, aby mógł się rozłożyć.

Ja u siebie w pierwszym sezonie miałam przekopną ziemię glebogryzarką, po całości rozsypałam obornik granulowany, po dwóch tygodniach siałam.
Marchew, buraki, pietruszka mizerne, ale siałam w majówkę - późno. Ogórki urosły super, zrobiłam 40 słoików i jedliśmy na bieżąco.

Na koniec sezonu całość poruszyłam widłami i wysiałam gorczycę, żadnego obornika.
W tym sezonie marchew lepsza niz rok wcześniej, już bylo co zjeść. Buraki piękne, a pietruszki korzeniowej nic nie miałam bo było sucho, a siałam w lutym.

Za rok planuję rzucić obornik granulowany ogórkom, cukini, pomidorom.

Ale się urządziłam. Tyle zachodu z tym że aż się boję.
Mój kompost jest słaby bo za dużo w nim obierek z ziemniaków dlatego muszę poprawić jakość tej ziemi w skrzyniach. Ziemia pod szklarnią jest już przekopana z obornikiem i nasiąka wodą deszczową więc o pomidory w szklarni się nie martwię tylko ten warzywnik mnie stresuje bo już na najbliższy sezon chcę działać a ziemia nie gotowa. W tą sobotę małżonek obornik przywiezie więc dam go pod papryki, ogórki i pomidory które w skrzyniach będą a resztę zagospodaruję na rabatach gdzie poplon jest wysiany.
Nawodnienie chyba sobie jeszcze dokupię, te pocące węże żeby utrzymać dobrą wilgotność w warzywniku. I wyściółkuję pewnie trawą z koszenia.
Makao 11:24, 13 lis 2024

Kto mi podpowie czy pietruszka z cebulą rosną dobrze??
Wg allelopatii to złe połączenie ale to by mi rozwiązało problem w skrzyniach.

Czemu marchewka z cebulą to dobry duet a pietruszka z cebulą już nie??
AgaBoso 11:45, 13 lis 2024

Makao napisał(a)

Ale się urządziłam. Tyle zachodu z tym że aż się boję.

Aniu, będzie dobrze, zobaczysz Czego się konkretnie boisz?

Na szybko w google znalazłam informacje w kilku miejscach, że pietruszka i cebula to dobre połączenie. Możesz spróbować.

Tego kompostu ja bym nie dawała tylko pod pomidory skoro ma dużo obierek ziemniaków => to ta sama rodzina - psiankowate.

Na ślimaki sprawdza się miedziana taśma. Akurat u ciebie by była ok, bo masz skrzynie.
Anda 12:26, 13 lis 2024

Cebula i pietruszka to połączenie neutralne.

Marchewką z cebulą jest dobra, bo szkodniki lubiące marchew jej nie wyczują tak szybko w towarzystwie cebuli.

Taśma miedziana u mnie przyniosła zero efektów. Miałam mnóstwo ślimaków w skrzyniach. Sprawdzają się u mnie za to takie blachy

https://www.hbw-handel.de/schneckenzaun-aus-verzinktem-stahlblech-2m-stueck.html?srsltid=AfmBOoog267ZZDuLaaaOWyLV7X9kUH6XHxO2_J4XQFIsNfruCzPbEcvu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgaBoso 13:05, 13 lis 2024

Dzięki Ewa z apolecenie. U mnie z naturalnych środków sprawdziły się skorupki jajek. Jak rozsypałam to przestały obgryzać moje fasolki.
Makao 13:18, 13 lis 2024

AgaBoso napisał(a)

Aniu, będzie dobrze, zobaczysz Czego się konkretnie boisz?

Na szybko w google znalazłam informacje w kilku miejscach, że pietruszka i cebula to dobre połączenie. Możesz spróbować.

Tego kompostu ja bym nie dawała tylko pod pomidory skoro ma dużo obierek ziemniaków => to ta sama rodzina - psiankowate.

Na ślimaki sprawdza się miedziana taśma. Akurat u ciebie by była ok, bo masz skrzynie.

Ale jaka droga ta taśma
Chyba lepiej całkiem pozbyć się ślimaków jeśli są niż tylko odstraszyć

To mnie teraz załatwiłaś z tym kompostem moim. Nie pomyślałam nawet o tym w ten sposób
No widzisz - i jak tu się nie wystraszy

Muszę mocno wzbogacić tą ziemię w skrzyniach
Makao 13:19, 13 lis 2024

Anda napisał(a)
Cebula i pietruszka to połączenie neutralne.

Marchewką z cebulą jest dobra, bo szkodniki lubiące marchew jej nie wyczują tak szybko w towarzystwie cebuli.

Taśma miedziana u mnie przyniosła zero efektów. Miałam mnóstwo ślimaków w skrzyniach. Sprawdzają się u mnie za to takie blachy

https://www.hbw-handel.de/schneckenzaun-aus-verzinktem-stahlblech-2m-stueck.html?srsltid=AfmBOoog267ZZDuLaaaOWyLV7X9kUH6XHxO2_J4XQFIsNfruCzPbEcvu

No to mój problem z pietruszką rozwiązany. Jesteś wielka Ewacia
Makao 13:22, 13 lis 2024

To chyba już ostatnie nasionka roślin które planuję mieć.
Więcej nie zmieszczę
MagdaLenka 13:32, 13 lis 2024

Na ślimole zamiast taśm miedzianych ponoć sprawdza się też zwykły rzep z pasmanterii. Tylko trzeba kupić szeroką taśmę, minimum 5cm. Do skrzyń drewnianych łatwo przymocować takerem. Przy betonowych będzie pewnie nieco więcej kombinowania... może na klej montażowy...