Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Kordina 10:34, 24 lis 2024

Ewo pozostaję z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale do mnie przemówiła nazwa "ekologiczny" i że dopuszczalny do stosowania w uprawach ekologicznych właśnie. Być może, że jest to nadużycie ze strony producentów, jak już wcześniej i wielokrotnie bywało. Ponadto, że miedź i jej związki występują w ziemi naturalnie.
To politycy podejmują decyzję pod wpływem zazwyczaj karteli (a do tych podchodzę z baaardzo dużym dystansem), czy coś jest dobre czy nie. Przypomnieć można chociażby zakaz dotyczący wrotyczu czy innych ziół.
Twój wpis raczej dla mnie kojarzy się z uprawami przemysłowymi i stosowania na masową skalę i bez umiaru, a nie punktowo na malutkie drzewko w naszych ogrodach. Bardziej bliższa jest mi filozofia Paracelsusa:

Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną

W tak małej dawce staje się lekarstwem
Makao 10:46, 24 lis 2024

Anda napisał(a)

Piszesz, że Polacy mniej kupują. To jest zastanawiające, bo oprócz tego forum jestem jeszcze na o wiele większym niemieckim forum ogrodowym i tam nie poleca się prawie wcale chemii do ogrodu. Za to tu na forum częściej pojawia się od razu cała lista tego, co można „prysnąć”. Dlatego mam wrażenie że właśnie w PL używa się o wiele bardziej beztrosko chemii w ogrodzie. Np. właśnie taki miedzian.

Ewcia może u nas rozmawia się o tym bardziej otwarcie bo te środki wciąż są dostępne. Wiele zostało wymienionych na bardziej bezpieczne i ekologiczne. W Niemczech skoro są zakazane to nikt otwarcie o tym nie rozmawia bo zostałby zlinczowany. Bezpieczniej jest podczytywać polskie fora a potem jeździć do nas na zakupy.
U nas ekologia też działa i uważam że na dość szeroką skalę. U nas w ogrodniczych jest dużo produktów eko i sprzedawcy je polecają a nawet namawiają. W mediach też jak ktoś już prowadzi bloga ogrodniczego to zawsze ekologicznie. Taki trend już u nas panuje. I nie potrzebujemy tych wszystkich zakazów. Wystarczy świadomość.,
Ja tu teraz kupowałam. Całkiem ekologiczna strona https://agranatura.pl/shop/

Anda napisał(a)

Podaj linka do tego cytatu, bo z netu to można dużo cytować. Net to nie żródło.

Masz rację. Net to nie źródło tylko do myślenia daje.
pestka56 14:31, 24 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nie znam tematu tych bakterii ogródkowych, ale jak sama nazwa wskazuje to bakterie, a te szybko się namnażają. Nie można ich samemu rozmnożyć?

Ja tu kiedyś gdzieś pisałam o bakteriach, konkretnie o e-mach. Robiłam wydawnictwa dla jednej z firm produkujących i wprowadzających na rynek polski pozytywne bakterie.
W skrocie jak masz na początek, to potem w odpowiednich warunkach możesz sama namnażać. Bardzo dużo możesz przeczytać tu www.probiotics.pl Oni to w PL zaczęli. Ale są też inne firmy jak ta, która prowadzi akcje ratunkowe w Kotlinie Kłodzkiej.
Anda 15:32, 24 lis 2024

Wróćmy do początku naszej wymiany zdań. Pirofosforan żelaza uważacie za środek szkodliwy dla dżdżownic, bo gdzieś ktoś napisał o tym w necie. Żadnych źródeł na potwierdzenie tej tezy nikt nie podał. Szukałam i nic na temat tej szkodliwości nie znalazłam.
Z drugiej strony uważacie używanie miedzianu, który ewidentnie szkodzi dżdżownicom i innym organizmom glebowym za nieszkodliwe, bo hobbyści używają go na małą skalę. A pirofosforan żelaza na dużą?

Dziwi mnie takie podejscie.

Na temat małych dawek trucizn już się wolę nie wypowiadać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kordina 15:40, 24 lis 2024

Powiedziałabym, że jest wynik 1:1
Anda 15:49, 24 lis 2024

Makao napisał(a)

Ewcia może u nas rozmawia się o tym bardziej otwarcie bo te środki wciąż są dostępne. Wiele zostało wymienionych na bardziej bezpieczne i ekologiczne. W Niemczech skoro są zakazane to nikt otwarcie o tym nie rozmawia bo zostałby zlinczowany. Bezpieczniej jest podczytywać polskie fora a potem jeździć do nas na zakupy.
U nas ekologia też działa i uważam że na dość szeroką skalę. U nas w ogrodniczych jest dużo produktów eko i sprzedawcy je polecają a nawet namawiają. W mediach też jak ktoś już prowadzi bloga ogrodniczego to zawsze ekologicznie. Taki trend już u nas panuje. I nie potrzebujemy tych wszystkich zakazów. Wystarczy świadomość.,
Ja tu teraz kupowałam. Całkiem ekologiczna strona https://agranatura.pl/shop/

.

Aniu, nie znasz niemieckiej mentalności. Nikt kto chemii w ogrodzie używa nie ukrywa tego i nikt go za to nie linczuje. Dlaczego ma ktoś go za to linczować? To wolny kraj, demokratyczny.
Polskich for internetowych większość Niemców nie czytuje, bo polskiego nie znają Poza tym Polska jakoś nie uchodzi za kraj wysokiej kultury ogrodowej. Komu by się chciało wrzucać tłumacza, za dużo zachodu. Jeśli już to angielskie lub chociażby holenderskie.

Fajnie, że w PL ekologia się rozwija. Czas na to najwyższy. Że świadomość wystarczy, tu akurat jestem innego zdania. Już nawet i na tym forum, gdzie świadomość ogrodowa jest przecież bardzo wysoka, używa się jeszcze dość dużo oprysków chemicznych, chociażby na trawnik.

Świadomie dużo kierowców jeździ też po pijanemu lub nie zapina pasów albo zostawia psy a nawet małe dzieci latem w samochodach na słońcu. Tak więc ja, znając ludzką głupotę niezależną od narodowości, wolę wprowadzanie ograniczeń niż liczenie na czyjąś świadomość.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:52, 24 lis 2024

Kordina napisał(a)
Powiedziałabym, że jest wynik 1:1

Bożenko, to nie mecz

Pisanie na forum nie zastąpi niestety rozmowy Jest wiele tematów kontrowersyjnych, na ktore lepiej rozmawiać niż pisać.
Makao 16:00, 24 lis 2024

pestka56 napisał(a)

Ja tu kiedyś gdzieś pisałam o bakteriach, konkretnie o e-mach. Robiłam wydawnictwa dla jednej z firm produkujących i wprowadzających na rynek polski pozytywne bakterie.
W skrocie jak masz na początek, to potem w odpowiednich warunkach możesz sama namnażać. Bardzo dużo możesz przeczytać tu www.probiotics.pl Oni to w PL zaczęli. Ale są też inne firmy jak ta, która prowadzi akcje ratunkowe w Kotlinie Kłodzkiej.

Coś nie tak jest z linkiem Kasiu.
Pamiętam tą wzmiankę Twoją o e-mach. Nie tak dawno. Wtedy pierwszy raz o czymś takim się dowiedziałam więc nic nie pisałam. Teraz nadal nie znam działania bakterii ale znalazłam osobę która je stosuje i jest zadowolona. Teraz ja sprawdzę to będę mogła się wypowiedzieć czy jest różnica czy nie.
Ja chcę też zacząć obornika używać więc wszystko wzięte razem do kupy jakieś efekt powinno dać.
Kordina 16:21, 24 lis 2024

Anda napisał(a)

Bożenko, to nie mecz

Pisanie na forum nie zastąpi niestety rozmowy Jest wiele tematów kontrowersyjnych, na ktore lepiej rozmawiać niż pisać.

To prawda, można też dyskutować nad wyższością decyzji jednego rządu nad drugim w sprawie używania niektórych środków stosowanych w ogrodzie.
Daleko mi do obrony czy wyższości jednego środka nad drugim, jestem a przynajmniej staram się być po środku, bo jak uczy rzeczywistość co dziś jest "modne" i w użyciu za kilka lat będzie be i zabronione. Widzę tu tylko relatywizm
Makao 16:32, 24 lis 2024

Nie przypuszczałam że temat tępienia ślimaków będzie taki emocjonujący
Jakoś zawsze u mnie ktoś chce linki do wszystkich teorii.
Dziwię się że jeszcze nikt nie przyczepił się do topienia ślimaków w piwie lub zbierania ich do wiader i topienia. To przecież niehumanitarne a ślimaki są częścią naszego ekosystemu. Biorą udział w rozkładaniu martwej materii/części roślin w naszych ogrodach. Fakt przy okazji rozkładają też i zdrowe części roślin bo skoro pojawia się czekoladka to czemu jej nie zjeść

Znalazłam ten artykuł o którym Bożenka pisała
https://permisie.pl/permakulturowa-kontrola-populacji-slimakow/

To raczej nic naukowego

Tam jest też wspomniane o tym że im więcej dżdżownic w ogrodzie tym mniej ślimaków bo odchody dżdżownic uszkadzają skorupy ślimaków.
Nie wiem ile w tym prawdy. Proszę samemu sobie szukać linków jeśli temat kogoś zainteresuje.