Kurczę jak Wam zazdroszczę U nas wczoraj jeszcze śnieg odrobinę zalegał po kątach, potem padało delikatnie, nie dało się robić. Dziś świeci słońce, a jak będę już w domu to będzie szarawo może do następnego weekendu taka pogoda się utrzyma, mam jeszcze trochę sprzątania w ogrodzie.
Da na pewno. Kilku rolników takich, którzy e-my stosują miałam okazję poznać A także gospodynie domowe z takich gospodarstw, które przedłużają świeżość owoców i warzyw myjąc je e-mami po zebraniu z pola. Są preparaty dla pszczół, koni, krów..., małych zwierząt i kosmetyki dla ludzi.
Ja nie z tych co łapią się od razu za takie rzeczy, ale wiem, bo widziałam u znajomego jak działają e-my na rośliny i jak funkcjonuje jego 30m2 staw dzięki nim. Nie było to takie proste i nie szybkie. Trochę pracy wymagało przed zastosowaniem tych bakterii.
Ja używam Bokashi do kompostowania i to działa.
Wystarczy, że wpiszesz w google samo słowo „Probiotics”. Strona jest chyba najbogatsza w różne tematy, bo firma działa najdłużej na polskim rynku. Potem możesz poczytać na innych stronach. Wyrobisz sobie zdanie.
Przekopałam
Trochę obornika zostawiłam bo muszę jeszcze jedną skrzynię warzywną zapełnić ziemią. Tam będą ogórki rosły.
Dałam też trochę do skrzyń z truskawkami.
Ciężka sprawa z przekopywaniem obornika na rabatach gdzie już rosną rośliny bo korzenie przechadzają. Nie można dobrze przerzucić z glebą. Jedynie tak wzruszyć.
Mam nadzieję że to wystarczy.
Wystarczy w zupełności. Część substancji odżywczych spłynie w głębsze warstwy gleby, część dżdżowniczki sobie wciągną pod ziemię. Proces próchnicotwórczy będzie przebiegał prawidłowo.
To dobrze. Uff bo już bałam się że to nic nie da i moja praca pójdzie na marne.
Przyznam się szczerze że nie myślałam że tak płytko korzenią się rośliny. No sieć korzeni jak pajęczyna. Może gdybym łopatą to robiła to bym głębiej przekopywała ale ja widły wzięłam żeby nie ciąć tych korzeni.
Rabaty mi się podwyższyły. Już widać było do tej pory że trawnik jest niżej niż rabaty a teraz jest jeszcze wyżej. A gdzie tu jeszcze kory dosypać.
Może powinnam na trawnik warstwę ziemi wysypać a potem obrzeża podnieść to by się wyrównało ale to sporo roboty. Może kiedyś
Na tym profilu fb poczytaj i wybierz z całego programu utrzymania trawnika to ci ci pasuje. Poza tym admin jest elestyczny i jakbyś miała jakieś pytania to odpowie. Nawet jeśli nie chcesz szaleć z trawnikiem.
Nie wiem jak u innych, ale u mnie przygotowałam za wysoko podłoże pod trawę. Teraz mam problem z przerastaniem trawy na kostkę. I mam wrażenie, że traw uniosła się wyżej, tak jakby korzenie ja wypychały. Może nie powinnaś się martwić tym, że jeste teraz niżej. Może za jakiś czas się to wyrówna?
Czytam chyba juz 2 godziny co się u Ciebie dzieje. Super, że masz szklarnie. U mnie jak widziałaś miejsca na nią brak, a szkoda.
Uprawą warzywnika też się nie przejmuj. Mi nie udaje się sporo upraw, ale zawsze coś wyjdzie.
Najważniejsze dla mnie jest mieć świeża sałatę, rukolę, pomidory i rzodkiewki. Fasolka szparagowa rośnie bezproblemowo.
Trzymam kciuki za udane zbiory