Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:18, 24 lis 2024

Polon napisał(a)
A wracając na własne, czyli Aniu Twoje podwórko jak fundament?
Rozpiska na płodozmian i tak dalej mnie pokonała , u mnie marchewki spróbowałam mieć raz - wyszły wielkości kredek bambino
Chyba będę kupować

Fundament zalany i czekamy aż przeschnie. W tym tygodniu na być ciepło więc bardzo dobrze. Nie wyschnie na tyle by wwiercać śruby ale powinno utrzymać szklarnię. Latem przykręcimy.

Kiedyś siałam marchewki i też jakieś wielkie nie były ale spróbuję jeszcze raz.

Jak będę podgrzewać szklarnię to płodozmian powinien się wyrabiać w czasie. Chodzi o to że im szybciej zacznę tym sadzonki będą szybciej gotowe do wysadzania do gruntu. Dlatego szklarnia jest konieczna tylko muszę w niej podnosić temperaturę. Nagrzewnica odpada ale znicze i agrowłóknina powinny wystarczyć
Patrycja_KG_Lu 21:25, 24 lis 2024

Polon napisał(a)
A wracając na własne, czyli Aniu Twoje podwórko jak fundament?
Rozpiska na płodozmian i tak dalej mnie pokonała , u mnie marchewki spróbowałam mieć raz - wyszły wielkości kredek bambino
Chyba będę kupować

Nie poddawaj się, spróbuj jeszcze raz. Może tym razem się uda. Przerywałaś je po tym jak urosły? Może za gęsto miały, że takie wąskie.
Anda 21:32, 24 lis 2024

Makao napisał(a)
To wyjaśnij Ewa co miałaś namyśli pisząc „Polska nie uchodzi za kraj wysokiej kultury ogrodowej” ?

Napisałam jeszcze zdanie czy dwa poza tym zdaniem. Kontekst się też liczy.

A jest krajem o wysokiej kulturze ogrodowej?

Porównałam PL do Anglii i Holandii, gdzie jest więcej pięknych ogrodów, starych ogrodów z tradycjami, gdzie powstało wiele trendów ogrodowych (Beth Chatto, Gertrude Jekyll, Vita Sakville-West, Piet Oudolf, Charles Dowding).
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Polon 21:41, 24 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie poddawaj się, spróbuj jeszcze raz. Może tym razem się uda. Przerywałaś je po tym jak urosły? Może za gęsto miały, że takie wąskie.

Coś tam przerywałam, ale fakt, że nie bardzo. Niestety one nawet tam, gdzie nie były gęsto, nie urosły. Myślę, że jednak jakiś błąd popełniłam, może się dokształcę i podejmę wyzwanie , do wiosny daleko (niestety)
Polon 21:45, 24 lis 2024

Makao napisał(a)

Fundament zalany i czekamy aż przeschnie. W tym tygodniu na być ciepło więc bardzo dobrze. Nie wyschnie na tyle by wwiercać śruby ale powinno utrzymać szklarnię. Latem przykręcimy.

Kiedyś siałam marchewki i też jakieś wielkie nie były ale spróbuję jeszcze raz.

Jak będę podgrzewać szklarnię to płodozmian powinien się wyrabiać w czasie. Chodzi o to że im szybciej zacznę tym sadzonki będą szybciej gotowe do wysadzania do gruntu. Dlatego szklarnia jest konieczna tylko muszę w niej podnosić temperaturę. Nagrzewnica odpada ale znicze i agrowłóknina powinny wystarczyć

Pamiętam te znicze u Patrycji
Ostatnio ktoś mi mówił, że temperatura od takich zniczy może być naprawdę wysoka, zwłaszcza jeśli się je ustawi w grupie, więc pewnie będzie dobrze
Anda 21:46, 24 lis 2024

Polon napisał(a)
Ewa, jeśli piszesz, że PL nie uchodzi za kraj wysokiej kultury ogrodowej, to “czytam”, że raczej uchodzi za kraj, na którym wzorować się nie należy lub nie warto. Jeśli intencja Twojej wypowiedzi byłan inna, to źle ją odczytałam.
Chyba faktycznie uwalnia mi się coś jak czytam, że u nas to wszystko źle (generalizuję oczywiście) a na oświeconym tzw zachodzie wszystko wzorowe.

Tak, intencja była inna i nie tak negatywna. Przeważnie Europejczycy inspirują się Anglią lub Holandią.
Na zachodzie na pewno nie jest wszystko wzorowe i na pewno tego też nie napisałam. Tu na forum jest wiele osob krytykujących PL, np. ze względu na przepisy lub zachowanie firm budowlanych.

Polon napisał(a)
No i dla mnie zgoda na sypanie nawozów w rolnictwie i jednocześnie ograniczenia dla ogrodów, bo jesteśmy eko to hipokryzja.

Pryskanie - tu się zgadzam, tak trochę “intuicyjnie”, bo jak napisałam, nie znam się zupełnie, więc nie pryskam. Ślimaki na razie wyrzucam na okoliczne ugory. ALE z kretami na początku też walczyłam zywolapkami ze skutkiem zerowym i cierpliwość mi się po jakichś pięciu latach skończyła

Hipokryzja? Jestem za rolnictwem ekologicznym, ale jestem też realistką. Niestety nie da się tego zmienić w rolnictwie tak szybko jak w ogrodach hobbystów.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Tess 23:31, 24 lis 2024

Anda napisał(a)

Zgadza się. Zdanie wyrwane z kontekstu nabrało zupełnie innego znaczenia.
Naprawdę nie ma o co (ani po co) dzielić ten włos na czworo

Makao 07:56, 25 lis 2024

Anda napisał(a)

A jest krajem o wysokiej kulturze ogrodowej?

Porównałam PL do Anglii i Holandii, gdzie jest więcej pięknych ogrodów, starych ogrodów z tradycjami, gdzie powstało wiele trendów ogrodowych (Beth Chatto, Gertrude Jekyll, Vita Sakville-West, Piet Oudolf, Charles Dowding).

Wiedz że nie jestem obrażony ani zła na Ciebie Ewo. Nie mogłabym się na Ciebie boczyć. Lubię Cię bardzo i cenię wszystko to co piszesz. Chcę żebyś zrozumiała jak ja to odebrałam. Ja standardowo nie lubię jak źle się mówi o nas Polakach i zawsze czuję w takich momentach potrzebę bronienia naszego dobrego imienia.

Nawet jeśli zacytuję to tak
„Polskich for internetowych większość Niemców nie czytuje, bo polskiego nie znają Poza tym Polska jakoś nie uchodzi za kraj wysokiej kultury ogrodowej. Komu by się chciało wrzucać tłumacza, za dużo zachodu. Jeśli już to angielskie lub chociażby holenderskie” to nadal wychodzi że dla Niemców jesteśmy delikatnie mówiąc żadną inspiracją/nikim ważnym . Okej, kumam. Może i w tej chwili nie jesteśmy. Zresztą z tego samego powodu ja nie tłumaczę niemieckich stron

Jednak osobiście uważam że Polska jest niedoceniana. W Polsce przed wiekami też były ogrody botaniczne sławne na całą Europę. Też mieliśmy swoich całkiem dobrych botaników. Byliśmy lepsi od Niemców dorównywaliśmy Włochom, Francuzom i Anglikom.
https://www.wilanow-palac.pl/botanicy_i_kolekcjonerzy_w_xvii_wieku.html

Wszystko zostało doszczętnie zniszczone przez wojny. Nasze ogrody, nasze ziemie i związane z tym dziedzictwo. My się odbudowujemy od zera. Inne priorytety mieliśmy przez pewien czas ale stworzyliśmy na nowo własne ogrody botaniczne. I ludzie w Polsce też potrafią znowu tworzyć piękne ogrody. Mamy też swoich hodowców jak np. Szmit czy Godlewski i wielu innych którzy walczą o to by Polska znowu była doceniana w tej dziedzinie. Oni tworzą nowe cudowne rośliny. Co roku jest ich coraz więcej. Uważam że gonią Anglię i Holandię, i dobrze im to idzie. Tylko nie wszyscy chcą się z tym pogodzić
Nie ważne czy zacytuję wszystkie 4 zdania czy jedno znaczą to samo.
Kordina 10:14, 25 lis 2024

Odebrałam tą dyskusję jako ciekawą po prostu, wydaje mi się, że wystarczy wziąć odpowiedzialność za to co się mówi-pisze i tyle
Lubię jak się ścierają poglądy a nie ludzie i docenić fakt, że tak cudownie się różnimy
i nie ciągnąć tematu konfliktowo, a z uśmiechem (może być krzywy ) odpuścić.
Pozdrawiam wszystkie dziewczynki, które zechciały podzielić się swoim zdaniem i do roboty! Co tam jeszcze w ogrodzie zostało? Bo ja zaraz idę, jest 10°C
Makao 10:19, 25 lis 2024

Kordina napisał(a)
Odebrałam tą dyskusję jako ciekawą po prostu, wydaje mi się, że wystarczy wziąć odpowiedzialność za to co się mówi-pisze i tyle
Lubię jak się ścierają poglądy a nie ludzie i docenić fakt, że tak cudownie się różnimy
i nie ciągnąć tematu konfliktowo, a z uśmiechem (może być krzywy ) odpuścić.
Pozdrawiam wszystkie dziewczynki, które zechciały podzielić się swoim zdaniem i do roboty! Co tam jeszcze w ogrodzie zostało? Bo ja zaraz idę, jest 10°C

Dokładnie, idę zaraz obornik przekopywać na rabatach. Cudowna pogoda.

Edit: Zmęczyłam się. Nie mam siły. A dopiero jedną rabatę przekopałam. Jeszcze trzy muszę wzbogacić kupą