Ja tak jak Gruszka, siałam pietruszkę naciową i całą zimę miałam zielone listki do jedzenia, mróz i śnieg tylko uszkodził te stare liście, młode szybko odrastały
Marchew lubi pulchną ziemię, dobrze przekopaną.
A u mnie w zeszłym roku nie udały się kabaczki i cukinie, mimo że dawałam im sporo obornika w dołki, słabo rosły. Też nie wiem dlaczego? Dałam swoją ziemię do zbadania, ma dość wysokie ph, dużo fosforu potasu, wapnia i magnezy, mało azotu, chyba powinnam świeżym obornikiem delikatnie nawieźć?
Coż... zwierzęta są dużo bardziej inteligentne, niż nam się zdaje. Potrafią idealnie rozpoznać ludzkie emocje i dostosować swoje zachowania tak, żeby mieć jak najwięcej profitów.
Mirko, zdecydowanie powinnaś nawieźć obornikiem glebę w miejscu, gdzie chcesz uprawiać kabaczki i cukinie. One mają bardzo duże zapotrzebowanie na azot. W przypadku warzyw nie słyszałam o dodawaniu obornika w dołki. Co to był za obornik, skoro gleba w badaniach miała niedobory azotu?
Warzywa generalnie dzielimy na 3 grupy ze względu na wysiew w ziemi nawożonej obornikiem.
cytat ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego
"Ponieważ obornik rozkłada się w glebie przez kilka lat, dlatego nie każdy gatunek warzyw możemy uprawiać zaraz po zastosowaniu tego nawozu.
Generalnie istnieją grupy warzyw, które możemy uprawiać rok, dwa lata, trzy lata lub więcej po zastosowaniu obornika. Na glebach słabych można uprawiać np. warzywa cebulowe już w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Warzywami, które mogą być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, są: arbuz, brokuł, chrzan, cukinia, czosnek, dynia olbrzymia, bakłażan, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta brukselska, kapusta pekińska, karczoch, ogórek, papryka, pomidor, por, sałata, seler, szpinak.
W drugim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, groch, jarmuż, koper, marchew, pasternak, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, skorzonera, szpinak.
W trzecim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, cykoria sałatowa, fasola, groch, marchew, pomidor skórzasty, pasternak, pietruszka, pomidor, roszponka.
Ja planowałam dać do badania ale nie dałam. Nie mam w okolicy takie możliwości i musiałabym zamawiać firmę lub sama pobrać i wysyłać.
Pulchna u mnie to jest bo dopiero co zwieziona.
To ph muszę zbadać bo podobno taki 5-6 ph najlepsze a u mnie też pewnie wysokie jest bo wszędzie mam wysokie. Muszę sprawdzić i zakwasić w razie czego.
Mnie się wydaje, że te obwarowania co do obornika dotyczą wielkich producentów warzyw, z reszta jak widać ze strony Doradztwa Rolniczego, które na wielką skalę stosują duże ilości obornika, a nie nas maluczkich co tam sypną troszkę obornika granulkowego albo żywego. Nie dajmy się zwariować
Aż mnie korci sprawdzić i wsadzić w szklarni razem z pomidorami kilka cebul. Tam był dany obornik i przekopany jesienią. Ciekawe jak cebula by rosła, hmm…