Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

mirkaka 11:58, 18 mar 2025

Ja tak jak Gruszka, siałam pietruszkę naciową i całą zimę miałam zielone listki do jedzenia, mróz i śnieg tylko uszkodził te stare liście, młode szybko odrastały
Marchew lubi pulchną ziemię, dobrze przekopaną.
A u mnie w zeszłym roku nie udały się kabaczki i cukinie, mimo że dawałam im sporo obornika w dołki, słabo rosły. Też nie wiem dlaczego? Dałam swoją ziemię do zbadania, ma dość wysokie ph, dużo fosforu potasu, wapnia i magnezy, mało azotu, chyba powinnam świeżym obornikiem delikatnie nawieźć?
MagdaLenka 12:18, 18 mar 2025

Magara napisał(a)

Idealne podsumowanie kociej natury

Jako psiara całe życie, totalnie nie potrafię zrozumieć, jak koty to robią, że człowiekiem rządzą i jeszcze do tego wszystko im się wybacza

Coż... zwierzęta są dużo bardziej inteligentne, niż nam się zdaje. Potrafią idealnie rozpoznać ludzkie emocje i dostosować swoje zachowania tak, żeby mieć jak najwięcej profitów.
Gruszka_na_w... 12:21, 18 mar 2025

mirkaka napisał(a)

A u mnie w zeszłym roku nie udały się kabaczki i cukinie, mimo że dawałam im sporo obornika w dołki, słabo rosły. Też nie wiem dlaczego? Dałam swoją ziemię do zbadania, ma dość wysokie ph, dużo fosforu potasu, wapnia i magnezy, mało azotu, chyba powinnam świeżym obornikiem delikatnie nawieźć?

Mirko, zdecydowanie powinnaś nawieźć obornikiem glebę w miejscu, gdzie chcesz uprawiać kabaczki i cukinie. One mają bardzo duże zapotrzebowanie na azot. W przypadku warzyw nie słyszałam o dodawaniu obornika w dołki. Co to był za obornik, skoro gleba w badaniach miała niedobory azotu?
Warzywa generalnie dzielimy na 3 grupy ze względu na wysiew w ziemi nawożonej obornikiem.
cytat ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego
"Ponieważ obornik rozkłada się w glebie przez kilka lat, dlatego nie każdy gatunek warzyw możemy uprawiać zaraz po zastosowaniu tego nawozu.

Generalnie istnieją grupy warzyw, które możemy uprawiać rok, dwa lata, trzy lata lub więcej po zastosowaniu obornika. Na glebach słabych można uprawiać np. warzywa cebulowe już w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Warzywami, które mogą być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, są: arbuz, brokuł, chrzan, cukinia, czosnek, dynia olbrzymia, bakłażan, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta brukselska, kapusta pekińska, karczoch, ogórek, papryka, pomidor, por, sałata, seler, szpinak.

W drugim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, groch, jarmuż, koper, marchew, pasternak, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, skorzonera, szpinak.

W trzecim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, cykoria sałatowa, fasola, groch, marchew, pomidor skórzasty, pasternak, pietruszka, pomidor, roszponka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 12:47, 18 mar 2025

mirkaka napisał(a)
Ja tak jak Gruszka, siałam pietruszkę naciową i całą zimę miałam zielone listki do jedzenia, mróz i śnieg tylko uszkodził te stare liście, młode szybko odrastały
Marchew lubi pulchną ziemię, dobrze przekopaną.

Ja planowałam dać do badania ale nie dałam. Nie mam w okolicy takie możliwości i musiałabym zamawiać firmę lub sama pobrać i wysyłać.
Pulchna u mnie to jest bo dopiero co zwieziona.
To ph muszę zbadać bo podobno taki 5-6 ph najlepsze a u mnie też pewnie wysokie jest bo wszędzie mam wysokie. Muszę sprawdzić i zakwasić w razie czego.
Makao 12:48, 18 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)

Coż... zwierzęta są dużo bardziej inteligentne, niż nam się zdaje. Potrafią idealnie rozpoznać ludzkie emocje i dostosować swoje zachowania tak, żeby mieć jak najwięcej profitów.

Cwańsze od kobiety choć pewnie to my kobiety mamy kocią naturę i dlatego potrafimy omotać z łatwością mężczyzn
Makao 12:51, 18 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mirko, zdecydowanie powinnaś nawieźć obornikiem glebę w miejscu, gdzie chcesz uprawiać kabaczki i cukinie. One mają bardzo duże zapotrzebowanie na azot.
Warzywa generalnie dzielimy na 3 grupy ze względu na wysiew w ziemi nawożonej obornikiem.
cytat ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego
"Ponieważ obornik rozkłada się w glebie przez kilka lat, dlatego nie każdy gatunek warzyw możemy uprawiać zaraz po zastosowaniu tego nawozu.

Generalnie istnieją grupy warzyw, które możemy uprawiać rok, dwa lata, trzy lata lub więcej po zastosowaniu obornika. Na glebach słabych można uprawiać np. warzywa cebulowe już w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Warzywami, które mogą być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, są: arbuz, brokuł, chrzan, cukinia, czosnek, dynia olbrzymia, bakłażan, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta brukselska, kapusta pekińska, karczoch, ogórek, papryka, pomidor, por, sałata, seler, szpinak.

W drugim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, groch, jarmuż, koper, marchew, pasternak, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, skorzonera, szpinak.

W trzecim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, cykoria sałatowa, fasola, groch, marchew, pomidor skórzasty, pasternak, pietruszka, pomidor, roszponka.

Ja wszystkie te informacje już obczaiłam. Muszę sobie tylko spisać żeby co roku nie szukać.
Kordina 14:44, 18 mar 2025

Mnie się wydaje, że te obwarowania co do obornika dotyczą wielkich producentów warzyw, z reszta jak widać ze strony Doradztwa Rolniczego, które na wielką skalę stosują duże ilości obornika, a nie nas maluczkich co tam sypną troszkę obornika granulkowego albo żywego. Nie dajmy się zwariować
Makao 15:29, 18 mar 2025

Aż mnie korci sprawdzić i wsadzić w szklarni razem z pomidorami kilka cebul. Tam był dany obornik i przekopany jesienią. Ciekawe jak cebula by rosła, hmm…
Kordina 23:39, 18 mar 2025

A próbuj i doświadczaj
Makao 06:51, 19 mar 2025

Będę
Namówiłaś mnie