Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 21:16, 19 mar 2025

Nauczka na przyszłość!
Już dwa razy połączyłam w tym sezonie dwie odmiany nasion do jednego pojemnika. Dzieliłam na pół przegródką i po jednej stronie jedne nasiona a po drugiej- drugie.

NIE ROBIMY TAK nie wolno!
Np dwie sałaty, jednego gatunku ale jedna zielona a druga różowa i zielona już mi się wyciąga, i powinna kilka dni temu zostać wyniesiona w chłodniejsze miejsce ale nie mogę tego zrobić bo ta różowa jeszcze nie ruszyła. To samo miałam z kapustą Pak-choi i pekińską.
Każda odmiana a tym bardzie gatunek musi być osobno!!!
mirkaka 05:14, 20 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mirko, zdecydowanie powinnaś nawieźć obornikiem glebę w miejscu, gdzie chcesz uprawiać kabaczki i cukinie. One mają bardzo duże zapotrzebowanie na azot. W przypadku warzyw nie słyszałam o dodawaniu obornika w dołki. Co to był za obornik, skoro gleba w badaniach miała niedobory azotu?
Warzywa generalnie dzielimy na 3 grupy ze względu na wysiew w ziemi nawożonej obornikiem.
cytat ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego
"Ponieważ obornik rozkłada się w glebie przez kilka lat, dlatego nie każdy gatunek warzyw możemy uprawiać zaraz po zastosowaniu tego nawozu.

Generalnie istnieją grupy warzyw, które możemy uprawiać rok, dwa lata, trzy lata lub więcej po zastosowaniu obornika. Na glebach słabych można uprawiać np. warzywa cebulowe już w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Warzywami, które mogą być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, są: arbuz, brokuł, chrzan, cukinia, czosnek, dynia olbrzymia, bakłażan, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta brukselska, kapusta pekińska, karczoch, ogórek, papryka, pomidor, por, sałata, seler, szpinak.

W drugim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, groch, jarmuż, koper, marchew, pasternak, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, skorzonera, szpinak.

W trzecim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, cykoria sałatowa, fasola, groch, marchew, pomidor skórzasty, pasternak, pietruszka, pomidor, roszponka.

Haniu, wiosną gleba była wymieniana pod warzywa i nawieziona obornikiem, obornik był roczny, wszystko dobrze rosło. W następnym roku nie nawoziłam całości tylko dawałam w dołki już dwuletni przekompostowany obornik, ale widocznie azot już był w niedoborze, powinnam podlewać gnojówką z pokrzywy, ale nie mając badań nie miałam pojęcia że tam może być za mało azotu. Obornik leżał u mnie na pryzmie, nie przykrywałam go , więc myślę że dwu- trzy letni mógł już stracić większość azotu.
W tym roku mam jeszcze reszkę tego obornika i posadziłam go niego bez dodawania innej ziemi popikowane papryki, rosną wspaniale, ale to jeszcze młode sadzonki, jak będą większe będę pewnie musiała zasilać azotem w jakiejś formie naturalnej, może jak Ty u siebie, wystarczy herbata z pokrzywy?
Uprawiać warzywa dopiero się uczę, nie miałam tego miejsca podzielonego na kwatery, co uprościłoby sposób nawożenia obornikiem i płodozmian. W tym roku również nie nawiozłam niczym, ale po analizie gleby wiem, że muszę w tym miejscu podlewać nawozami azotowymi, jak dam radę to gnojówkami, tylko pewnie pokrzywy będę miała problem znaleźć.

Aniu, wybacz że u Ciebie ta rozmowa
Makao 06:32, 20 mar 2025

Mirko Absolutnie mi nie przeszkadzają jakiekolwiek dyskusje u mnie. To otwarty wątek i jeśli padnie jakakolwiek tematyka do rozkminki to walcie śmiało. Z chęcią wszystko czytam i analizuję.

Co do pokrzywy to teraz można w ogrodniczych znaleźć wyciąg z pokrzywy do rozcieńczania. Jeśli nie masz pokrzyw w okolicy to super rozwiązanie jest i nie śmierdzi jak gnojówki
Makao 06:37, 20 mar 2025

A u mnie rozsada bobu po dwa nasionka do kubeczka

Jak wykiełkuje to wyniosę do szklarni bo rozsad bobu nie wolno trzymać na parapecie ponieważ będzie mu w domu za ciepło i się wyciągnie a jak się wyciągnie to da słaby plon

Oczywiście to TEST.
Makao 07:12, 20 mar 2025

Miasto postanowiło zmienić nasadzenia na naszej ulicy bo do tej pory był trawnik a raczej pustynia
Tawuły, kocimiętki i róże. Po lewej jeszcze kilka drzew będzie wsadzonych.

Przy moim ogrodzeniu będą tawuły i kocimiętki . Z tej strony drzew nie będzie bo tu biegną wszystkie linie/media.

Może to nie łąki kwietne ale będzie fajnie jeśli wszystko się przyjmie i będą o to dbać tzn ciąć. Tawuły bardzo szybko ruszają więc będzie się żółcić z daleka a kocimiętki, jeśli nie będą się pokładać to też fajnie tylko kto je przytnie po pierwszym kwitnieniu żeby zakwitły drugi raz. Ciekawe jak to miasto ogarnie.
Makao 07:26, 20 mar 2025

W Li… jest jakiś promocja na krzewy ozdobne. 3 w cenie 2. Wzięłam 3 hortensję ogrodowe. Nie chcą u mnie ładnie rosnąć ale może takie zwyklaki się w końcu udadzą
Makao 08:04, 20 mar 2025

Na kilku listkach w mojej rozsadzie pomidorowej pojawiły się takie wypustki. Obstawiałam że lekko poparzyły się bo czasem jak pryskam/zraszam glebę w siewkach to coś tam na pomidorki pryśnie ale Google mówi że to efekt przelania i za wysokiej temperatury. Nic groźnego ale wstawiam dla przestrogi
mrokasia 08:37, 20 mar 2025

Ania, no kto przy Twoim ogrodzeniu będzie dbał o te nasadzenia? Przycinał tawuły i kocimiętki? No kto???
Wafel 08:51, 20 mar 2025

Właśnie Ania, kto przytnie? Przelecisz z rozpędu sekatorem, jak ja osiedlową
MagdaLenka 09:08, 20 mar 2025

Wafel napisał(a)
Właśnie Ania, kto przytnie? Przelecisz z rozpędu sekatorem, jak ja osiedlową

Dokładnie. Wróci idea czynu społecznego.