Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 19:16, 16 sie 2023

Patrzac na Merlota niewiele rozni sie od Eternala
Agatorek 21:08, 16 sie 2023

TAR napisał(a)
Policzylam 35 szt plus 2 ussuryjskie ale te lubia chorowac a specjalnie dla ciebie Pani Tsukasa.

No wiesz… taki brzydki i go pokazujesz?

(Jest cudowny i bardzo Ci go zazdroszczę ❤️)

35 sztuk to w niejednej szkółce tyle nie mają .
Agatorek 21:09, 16 sie 2023

TAR napisał(a)
Patrzac na Merlota niewiele rozni sie od Eternala

Eternal ma bardziej jaskrawe kolory, Merlot przytłumione.
Ale faktycznie podobne
TAR 09:30, 17 sie 2023

Agatorek napisał(a)

No wiesz… taki brzydki i go pokazujesz?

(Jest cudowny i bardzo Ci go zazdroszczę ❤️)

35 sztuk to w niejednej szkółce tyle nie mają .

Dobije do 40 i koncze zapomnialam o jednym, ktory kupilam sobie w Arboretum, malusia sadzoneczka, listki ma troche jak Aconitifolium ale wszystkie sadzonki nazwane byly "palmowym"

Agatorek napisał(a)

Eternal ma bardziej jaskrawe kolory, Merlot przytłumione.
Ale faktycznie podobne

Wiesz co, nie wiem czemu ale jak go wsadzilam do ziemi z doniczki to w 2 dni zmienił ubarwienie na bardziej stonowane, właśnie jak Merlot. Nie wiem czy to przypadkiem nie przez glebe, bo klonowe liscie po wsadzeniu dostały barw jesiennych. Moj Eternal nie jest w pełnym słoncu, raczej to polcien a po poludniu słońce. Jesli nie bedzie sie dobrze tam czul przesadze. Mam jeszcze sporo miejscówek ze słoncem. Czasem trzeba poobserwowac i polatac z roslina. Z Risingiem mi sie udalo za 3 razem. Pink Pom Pons, Merlot, Forest Pansy i zwyklaczek od razu sie zaaklimatyzowaly przy pierwszym podejsciu. Tylko Rising grymasił

Popadalo u Was? U nas wczoraj straszna duchota a w nocy lunelo i siąpi do teraz. Po tych kilku slonecznych dniach rosliny sa zadowolonee, chociaz ziemia caly czas mokra była. Dzis musze znaleźć miejsce dla nadgniłych brunner Alexander, na razie mam je w doniczkach i szukam miejscowek.
April 09:42, 17 sie 2023

Eternal potrzebuje słońca do wybarwienia się
Rety ile masz tych klonów palmowych. To ja o swoich nie napiszę, bo wstyd jak mało, nie wiem nawet czy połowa tego co ty. Choć ciągle mnie korci żeby jeszcze gdzieś poupychać. Oczywiście już nie w tym sezonie. Odgwizduję fajrant, odechciało mi się grzebać w ziemi.
Padły mi trzy choiny kanadyjskie w oczekiwaniu na posadzenie. I wcale nie przesuszone. Chyba się zagotowały w doniczkach.
UrsaMaior 11:11, 17 sie 2023

A ja się odkochałam. Nie kupuję już palmowych, zbyt nieprzewidywalne są.
April 11:25, 17 sie 2023

To fakt, są kapryśne.
U mnie jeszcze jeden czeka na posadzenie ale najpierw muszę usunąć sporą przeszkodę w postaci róży Bantry Bay...
A dziś chodzi za mną ketmia syryjska Blue Chiffon ale u mnie krzaczek kosztuje stówkę. Czy to nie za dużo? I czy u mnie to będzie ładnie kwitło?
UrsaMaior 11:27, 17 sie 2023

Ja chyba mam tę ketmię... kupowałam dwie różne odmiany, obie niebieskie. Tanie, ale jeden pęd. Jedna na pewno kwitła, mam ją w kącie przy drodze, przed Twoim Kanzanem. Mogę sprawdzić czy to BC.

Edit: jedna BC, druga Marine. Obie zjedzone przez azalie pontyjskie et consortes, ale rosną. Pędy pojedyncze, lecz zapączkowane. Twarde zawodniczki.
April 11:49, 17 sie 2023

To jeśli tam w kącie pod Kanzanem dają radę to chyba wszędzie dadzą Ale one tam mają sporo słońca mimo wszystko, bo to od południa?
April 11:50, 17 sie 2023

A dawno kupowałaś? Nie rozgałęzia się? nie przyrasta?