Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Rojodziejowa 21:21, 18 wrz 2024

Tess napisał(a)

Tak mi po głowie kołacze, że to Obsidian. Kolor i kształt liści pasuje.

Dzięki
TAR 21:29, 18 wrz 2024

Magara napisał(a)
U mnie wczoraj około 20tej przeleciały żurawie - chyba setki ich były... Dobre 10 minut wrzask było słychać, leciały i leciały. Też mi smutno się zrobiło, do bocianów aż aż bardzo przywiązana nie jestem.
Nic to, trzeba czekać do lutego
TARcia fajnie, że wskazałaś na kolejną zbiórkę.
Tych różnych zbiórek jest tyle ale dobrze wiedzieć, że któraś jest polecona a nie fikcyjna.
Zbiórka dla Pana Jerzego mnie cieszy, oby mu się udało odbudować i swoje życie i jeżowe

U mnie pierwszy smuteczek 15 sierpnia jak odlatuja bociany. Mniej wiecej zawsze jest to w tym czasie. Ale klangor zurawii jest przejmujacy, taki nieodwolalny koniec lata. Wracalam dzis to na drugim polu tez kolejna grupa sie nawolywala. Ale te moze jutro dopiero sie zbiora. W sobote zapewne beda stada leciec jedno za drugim.

Daga, znam jeszcze kilka jezowych pomagaczy pewniakow, ktore bardzo duzo ribia dla jeży i innych dzikusow. Pasjonaci i ludzie z misja. Sprawnie i dobrze dziala Jezurkowo, Malgorzata ta od jezy Czaja, nasza pomorska Ostoja, osrodek w Jelonkach.
TAR 21:33, 18 wrz 2024

Tess napisał(a)

Marnie rosną u mnie w tym roku. Słońce ją poparzyło. Rosną w tym samy miejscu od lat, zawsze było im tam dobrze, bo słońce do 11 - 12. A w tym roku słońce przedpołudniowe było prawie od rana parzące.

One wola polcien? Czy np. taki lesny swiatlocien? Mam tego mnostwo u siebie.
U mnie w tym roku przypalilo klona Flamingo. I to nie typowe slonce a suchy wiatr.
TAR 21:41, 18 wrz 2024

roma2 napisał(a)
Stara nieobecna pisze. Ja też dziękuję za link do kolejnego jeżowa. Comiesięczne parę złotych do dobrego wydania. A u mnie od dobrych 5 lat zimuje para żurawi. Zawsze się o nie martwię, ale całą zimę żerują za płotem i mamy zaszczyt co roku zobaczyć jak kudłate jeszcze potomstwo łazi za płotem. Żurawek nie mam. W porównaniu z Tobą mało mam. Roślin. Ale jesteśmy podobnie zwierzolubne. Pozdrawiam

Czesc Romka. Ja nie ukrywam ze wspieram czy to kasa czy materialami kilka organizacji dzikich zwierzat i schronisk. Czasem w zaprzyjaznionych firmach jakas zbiorke sie zrobi. Kiedys wzielam udzial w konkursie radiowym z moim Witusiem Pierwszym. Polowa forum muratora mi pomagala, jak rowniez dzieciaki ze szkol z miasteczka, w ktorym jest male schronisko i wygrana dla nich przeznaczylam. Zajelismy z Witusiem 2 miejsce. Prawie tysiac zlotych przekazalismy wtedy dla psiakow. Warto bylo

Rosliny lubie, daja mi poczucie rownowagi, spokoju i radosci.
Magara 21:58, 18 wrz 2024

TAR napisał(a)

Daga, znam jeszcze kilka jezowych pomagaczy pewniakow, ktore bardzo duzo ribia dla jeży i innych dzikusow. Pasjonaci i ludzie z misja. Sprawnie i dobrze dziala Jezurkowo, Malgorzata ta od jezy Czaja, nasza pomorska Ostoja, osrodek w Jelonkach.

TARcia, podrzucaj linki do zbiórek ale sukcesywnie. Z psychologicznego punktu widzenia da to lepsze efekty
Jesteśmy jako ludzie skłonni do pomocy i dzielenia się. Ale trzeba tym umiejętnie pokierować Robert Cialdini jest moim mistrzem
Tess 19:45, 20 wrz 2024

TAR napisał(a)
Obsidiany widzialam w polaczeniu z bialymi trawkami i jakimis rozowo niebieskimi kwiatkami. Super sie laczylo

Z białymi trawami? Nie znam. Przybliżysz jak wyglądały?
TAR 20:30, 20 wrz 2024

Nie wiem co to za trawka, mogla to byc kłosowka, moze mozga picta. W ogrodzie mam turzycę bialo zielona, przy ciemnym bordowym tez wyglada jak biala. I tez nie wiem co to za jedna, bo dostalam jako gratis do zamowienia. Jest drobnej budowy liscia, forma kulista.
TAR 12:27, 21 wrz 2024

Tak jak myslalam. Dzis odlatuja zurawie. Zbieraly sie na okolicznych polanach o tygodnia. Leca ich setki. To koniec lata
Agatorek 12:45, 21 wrz 2024

U mnie żurawie, przynajmniej jedna para, od kilku lat zostaje na zimę.

Zlinczujcie mnie, ale ja już mam dość lata, przynajmniej takiego, jakie było u nas. Susza, słońce dosłownie palące rośliny, które mimo podlewania nie dawały rady. Z roku na rok są trudniejsze warunki dla ogrodu.

TAR 19:17, 21 wrz 2024

Zrobilam dzis takie tetrisy, ze nawet mi sie nie chce o tym pisac. Bylo grubo

Ale mam przeczucie graniczace z pewnoscia, ze bedzie to z korzyscia i dla roslin i dla ogrodu.
Jutro kolejne sadzenie od rana. Chce zrobic jak najwiecej nim pogoda sie zmieni.