Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Gruszka_na_w... 19:56, 24 wrz 2024

Dobry plan. Żurawki są znakomite w roli "zapchajdziur".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:50, 24 wrz 2024

I sa sliczne. Odkrylam je na nowo. Jakos nie mialam do nich serducha wczesniej. Killa bylo ale tak na odczepnego. Ale teraz nie moge sie nim oprzec.

Tess ma podeslac troche. Obsidiana bym tam dala i mam limonkowa na slonce, z ktorej moge ze 3 przybyszki oderwac. Ladnie im bedzie ze swierkiem i rozchodnikiem. Albo jakies pomaranczowe lub rudawe. Tez bedzie ladnie.

Jak wywalilam stamtad gaury od razu mi calosc jakos inaczej sie ulozyla.

Ciekawa jestem czy gaury przezyja to przesadzenie. No i warunki. Bo staly w kaluzach a teraz beda miec bardziej sucho
Makao 21:08, 24 wrz 2024

Gaura to raczej na suche miejsca bo nie przezimuje. Ja mam swoje na patelni i w suchym miejscu. Ciemno różowa mi przezimowała Gaud Red
TAR 21:33, 24 wrz 2024

Ania, moje gaury stoja od poczatku w mokrej glebie, notorycznie zalewane. To nie jest ich pierwszy sezon. Przezyly jak dotad 2 mokre zimy. Sa wielkie, geste, kwitnace i mocno zdrewniale. Korzenie mialy ogromne. Te, ktore rosna na suchym to popierdolki a nie gaury, rachityki okropne.

Mam 3 odmiany. Variegaty z ciemnymi kwiatami, zielone bordowe lodygi z ciemnymi kwiatami i biale
TAR 21:43, 24 wrz 2024

Zeby nie bylo, piekna kaluza. A pada czesto

TAR 21:46, 24 wrz 2024

W niedziele jak kopalam,sprawdzilam,przekroj gleby. 10 cm czarnoziemu, potem piach, potem zolta glinoziemia,nizej szara glina ktorej nie daje rady kopac i potem znowu ziemia. Tu mi rosna najlepiej klony palmowe, podobna przekrojowke mam na calym froncie.
Tess 21:47, 24 wrz 2024

TAR napisał(a)
Tess ma podeslac troche. Obsidiana bym tam dala

Tess wyśle jutro. Bo dzisiaj przesadzałam - a to podwójna robota To nie zdążyłm
Ale tego Obsidiana o to już planujesz, to masz?
Makao 06:02, 25 wrz 2024

TAR napisał(a)
Ania, moje gaury stoja od poczatku w mokrej glebie, notorycznie zalewane. To nie jest ich pierwszy sezon. Przezyly jak dotad 2 mokre zimy. Sa wielkie, geste, kwitnace i mocno zdrewniale. Korzenie mialy ogromne. Te, ktore rosna na suchym to popierdolki a nie gaury, rachityki okropne.

Mam 3 odmiany. Variegaty z ciemnymi kwiatami, zielone bordowe lodygi z ciemnymi kwiatami i biale

No to jestem w szoku. Może to zależy od typu gleby. Może to że masz piach pod czarnoziemem dobrze drenażuje im korzenie.
Ciekawe że akceptują u Ciebie takie zalania a suchych miejsc nie. Ogólnie to Gaura są właśnie na suche miejsca a nie mokre. Hmm…
Zaczarowałaś je
TAR 07:49, 25 wrz 2024

Tess napisał(a)

Tess wyśle jutro. Bo dzisiaj przesadzałam - a to podwójna robota To nie zdążyłm
Ale tego Obsidiana o to już planujesz, to masz?

Liczylam, ze w paczce sie znajdzie kawaleczek
A w ogole to wielkie podzieki
TAR 08:11, 25 wrz 2024

Makao napisał(a)

No to jestem w szoku. Może to zależy od typu gleby. Może to że masz piach pod czarnoziemem dobrze drenażuje im korzenie.
Ciekawe że akceptują u Ciebie takie zalania a suchych miejsc nie. Ogólnie to Gaura są właśnie na suche miejsca a nie mokre. Hmm…
Zaczarowałaś je

Ania. Nie wiem. Na suchym sa rachityczne. Pisalam o przekroju gleby. Na 30 cm szara glina. Cale lato nawet jak nie pada, tam ziemia jest caly czas wilgotna.