Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 22:27, 02 paź 2024

Elu, drugi rok. Przycinam bardzo krotko. Ok.20 cm nad ziemia poki doly sie nie zageszcza. Za 2 lata bede ciela juz wyzej tak na 40 cm. Mialam w poprzednim ogrodzie 5 lat. Co roku bujniejsze kwitnienie.
TAR 22:29, 02 paź 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Tarcia a ja o palczatkach siedzę, śledzę palczatki jedne przychodzą w paczkach drugie zamawiam.
Bardzo je lubię i ma ich sporo nie cykam ich bo rosną w kupie i teraz będę dopiero je przesadzać z dużą bryłą.

Przyszły "Purple Konza" "przyjdą" "Red October" - nowość i "Blackhawks".

No no no. Moze za rok tez sie skusze. Sa swietne. Mam 3 Praire Blues i 1 Standing ovation na razie
Wafel 17:26, 03 paź 2024

A czy ta Standing Ovation, faktycznie się tak przebarwia ciekawie w trakcie sezonu? Miałam proso Warior, które miało czerwienieć na jesień i nic, lipa, zielone a później suche żółte i tyle z koloru...
inka74 18:43, 03 paź 2024

TAR napisał(a)
I potrzebuje rady. Mam takie "drzewo". Pałak, ktory wygina sie w kazda strone, mial w zeszlym roku moze ze 30 cm, teraz widzicie co jest. Co powinnam zrobic by zaczal miec boczne galezie? Uciac ten przewodnik na jakiejs wysokoci? Pusci wtedy boczne przyrosty? Ciecia sie nie boje. Chce łądne drzewo wyprowadzic.

Ania, ja mam cichą nadzieję, że ty tego klona nie ciachnęłaś, bo z niego bonzai zrobisz... Na moje oko on jest jeszcze za cienki. Jak mu utniesz czubek to zrobisz krzak a nie drzewo bo będzie dążył do wytworzenia przewodnika ale gdzieś z boku. Będzie taki pokręcony. To duże docelowo drzewo. Zastosuj metodę ze szkółki - wbij bambus blisko i zwiąż taką gumką ogrodniczą. Elastyczna, miękka. Sprawdzaj wiązanie co pół roku. Zostaw go na rok lub dwa. Niech nabierze wysokości i grubości przynajmniej na palec. Jak mu teraz utniesz przewodnik to on nie udźwignie boków. A pień będzie w chinskie osiem. To jest docelowo duże drzewo.

Podziwiam jak to wszystko się u ciebie rozrosło. A ten powojnik skradł moje serce. Jest cudny.
Gruszka_na_w... 19:23, 03 paź 2024

Mam teraz wyrzut sumienia, bo doradzałam przycięcie przewodnika. Nie miałam pojęcia, że ten egzemplarz wymaga specjalnego traktowania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:07, 03 paź 2024

Wafel napisał(a)
A czy ta Standing Ovation, faktycznie się tak przebarwia ciekawie w trakcie sezonu? Miałam proso Warior, które miało czerwienieć na jesień i nic, lipa, zielone a później suche żółte i tyle z koloru...

Faktycznie. Jest kolorowa. Jak jakies slonce bedzie to wrzuce fotki. Rokuje bardzo.
TAR 20:23, 03 paź 2024

inka74 napisał(a)
Ania, ja mam cichą nadzieję, że ty tego klona nie ciachnęłaś, bo z niego bonzai zrobisz... Na moje oko on jest jeszcze za cienki. Jak mu utniesz czubek to zrobisz krzak a nie drzewo bo będzie dążył do wytworzenia przewodnika ale gdzieś z boku. Będzie taki pokręcony. To duże docelowo drzewo. Zastosuj metodę ze szkółki - wbij bambus blisko i zwiąż taką gumką ogrodniczą. Elastyczna, miękka. Sprawdzaj wiązanie co pół roku. Zostaw go na rok lub dwa. Niech nabierze wysokości i grubości przynajmniej na palec. Jak mu teraz utniesz przewodnik to on nie udźwignie boków. A pień będzie w chinskie osiem. To jest docelowo duże drzewo.

Podziwiam jak to wszystko się u ciebie rozrosło. A ten powojnik skradł moje serce. Jest cudny.

Iwonka Mialam inne zajecia i nie ciachnelam. Zreszta musze go stamtad wysadzic i czekalam az liscie zgubi. I jakos mi sie nie chcialo, bo i tak bedzie wykopany. Najwyrazniej czasem niechciej jest potrzebny.
A te powojniki sa super. W nocy jakby lampy swiecily. Wszyscy spacerowicze mnie o niego pytaja, bo przelewa sie za ogrodzenie.
Praecox tez super wyglada w krzakach. Jak rozsiane male gwiazdki. Tez go dokupie.
TAR 20:30, 03 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam teraz wyrzut sumienia, bo doradzałam przycięcie przewodnika. Nie miałam pojęcia, że ten egzemplarz wymaga specjalnego traktowania.

I niepotrzebnie. Wiesz, mialam kiedys jablon Royalty, tez patyk bez bocznych i przycielam na wysokosci 2 metrow. Zasmarowalam przyciecie i wiosna przewodnik wypuscil 3 boczne galazki.

Klona nie przycielam jeszcze. Ale kreci mnie to co napisala Iwonka, zrobic z niego bonsai. Tym bardziej, ze miejscowa na wielkie drzewa powoli sie konczy.
Opcje sa dwie albo puscic na drzewo przy paliku albo przyciac i w minaturke sie pobawic. I to kusi i to nęci
ElzbietaFranka 20:53, 04 paź 2024

TAR napisał(a)

No no no. Moze za rok tez sie skusze. Sa swietne. Mam 3 Praire Blues i 1 Standing ovation na razie

Dzięki Tarcia za odpowiedź odnośnie climatiska. Wiesz że nie wiedziałam, że takie cudo istnieje na Facebooku zobaczyłam. Zachorowałam no i zamowiłam. Muszę zapamiętać 20 po 2 latach 40 cm tak aby się zagescił.

Palczatki o których piszesz tez mam. Kolor szaro srebrzysty piękny a później te jesienne przebarwienia jest szał.
Pozdrawiam
TAR 21:05, 04 paź 2024

Elu to oprocz Early Snow zamow sobie jeszcze Praecox. Bedzie Pani zadowolona.

U mnie on rosnie w rabacie w bylinach i jesienia obsypuje sie setkami cudownych kwiatuszkow. Tez clematis jesienny. Jakby musniety fioletowym cieniem