Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

nicol21 15:17, 16 sty 2025

Oj też mnie nosi - i działam. Ledwo śnieg stopniał a już na trochę wyskoczyłam. Oj dobrze to dla duszy robi.

A zakupy ogrodwe też czynię... od początków grudnia haha! i dobrze mi z tym.... na leczenie już za późno. Szkoda kasy. Lepiej wydać na rośliny
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Basieksp 18:49, 16 sty 2025

Perowskie sadziłam w zeszłym roku, u mnie rosną w pełnym słońcu, to ich pierwsza zima u mnie, ciekawa jestem jak będą rosły. A skimie sobie kupię, ale jak trochę cieplej się zrobi. Ostatnie rośliny sadziłam w listopadzie, już trochę zimno było. Stwierdziłam, że jednak lepszą frajdę mam z sadzenia jak jest trochę cieplej, mogę się pokręcić, pozastanawiać. A tak trochę szybko to sadziłam, by zdążyć, bo szybko ciemno i trochę zimno już było.
Monia81 19:45, 16 sty 2025

TAR napisał(a)
Dziewczyny strasznie sie zlamalam. Zrobilam 3 zamowienia z roslinami i jeszcze domawiam powojniki. Koniec zimy?

No coś Ty, no gdzie tu załamanie przeca humor pewnie poprawiony na maxa Perovską mam i lubię, u mnie w pełnym słońcu, zawsze jak obcinam to mam długi rękaw
LIDKA 20:54, 16 sty 2025

Tarcia to znaczy że ożyłaś i zima sie kończy.
PrawieBory 09:00, 17 sty 2025

TAR napisał(a)
W sumie i gardena i fiskars sa jaskrawe ale czasem sama sie lapie na tym, ze gdzies odstawie i potem szukam. Tak zgubilam 3 łopatki. No po prostu zrobiły pufff i znikły

Aniu, łopatki się znajdą...Ja swoją znalazłam cała przerdzewiałą w kompostowniku jak wyciągałam już gotowy kompost

A zimę masz fajną. U nas tylko 4 cm śniegu. Wszystko wskazuje, że znowu będzie u nas susza.
April 10:28, 17 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Aż dziwne, że nie robią sekatorów w jaskrawych kolorach. Przydałoby się. W Action widziałam za kilkanaście złotych bryloczki do kluczy, mają lokalizator i dźwięk. Jakby zawiesić na sznureczku sekatora to może by się sprawdziło.

Patrycja, super pomysł. Muszę zajrzeć do Action
April 10:29, 17 sty 2025

TAR napisał(a)
Dziewczyny strasznie sie zlamalam. Zrobilam 3 zamowienia z roslinami i jeszcze domawiam powojniki. Koniec zimy?

He, he, he, oznaka zdrowienia???
Też jeszcze chcę powojniki dokupić. Muszę znaleźć nazwę tego co masz na ogrodzeniu, podobnego do Summer Snow...

edit. Czy to Early Snow?
TAR 10:44, 17 sty 2025

Basieksp napisał(a)
Perowskie sadziłam w zeszłym roku, u mnie rosną w pełnym słońcu, to ich pierwsza zima u mnie, ciekawa jestem jak będą rosły. A skimie sobie kupię, ale jak trochę cieplej się zrobi. Ostatnie rośliny sadziłam w listopadzie, już trochę zimno było. Stwierdziłam, że jednak lepszą frajdę mam z sadzenia jak jest trochę cieplej, mogę się pokręcić, pozastanawiać. A tak trochę szybko to sadziłam, by zdążyć, bo szybko ciemno i trochę zimno już było.

Perovskie kupie jak dostane kilka innych roslin, planuje sobie zrobic niespodzianke Mam kilka miejsc gdzie bedzie im rewelacyjnie pelna patelnia i sucho.

Monia81 napisał(a)

No coś Ty, no gdzie tu załamanie przeca humor pewnie poprawiony na maxa Perovską mam i lubię, u mnie w pełnym słońcu, zawsze jak obcinam to mam długi rękaw

Mialam ich duzo w poprzednim ogrodzie posadzilam tez je na klombie pracowym. Ale olejki ktore uwalniaja przy cieciu powoduja silne ataki astmatyczne. A praca w maseczce mi nie leży i jedynie ta przywara mnie od nich odciaga, bo poza tym je uwielbiam

LIDKA napisał(a)
Tarcia to znaczy że ożyłaś i zima sie kończy.

To prawdopodobne, dzis widzialam pierwsza parke żurawi, to chyba jakis zwiad ale ciepło mi na serduchu sie zrobiła

PrawieBory napisał(a)

Aniu, łopatki się znajdą...Ja swoją znalazłam cała przerdzewiałą w kompostowniku jak wyciągałam już gotowy kompost

A zimę masz fajną. U nas tylko 4 cm śniegu. Wszystko wskazuje, że znowu będzie u nas susza.

U nas jak zwykle chlupie Z łopatkami raczej przegrana sprawa, no chyba ze sa w jakims kartonie przeprowadzkowym nierozpakowane. Musialam kupic drugi komplet
Oby nie susza,niech troche i u Ciebie popada.

April napisał(a)

Patrycja, super pomysł. Muszę zajrzeć do Action

Nie wiem co to jest ale moze dlatego, ze po sklepach nie chodze

April napisał(a)

He, he, he, oznaka zdrowienia???
Też jeszcze chcę powojniki dokupić. Muszę znaleźć nazwę tego co masz na ogrodzeniu, podobnego do Summer Snow...

edit. Czy to Early Snow?
Tak, to ten. Dołożyłam tez do koszyczka winnika tojadowego bardzo fajnie wyglada i zima ma owocki kuleczki.
musze ozdrowiec, bo juz siedzenie na kanapie daje mi popalic. jak tylko dzien jest dłuzszy i slonko wychodzi to od razu mi checi wracaja.
April 10:48, 17 sty 2025

Ja po sklepach też nie chodzę ale ten akurat mam po drodze, stąd wiem.
Ten winnik to kawał pnącza Podpory mu musisz zrobić bo nie wiem czy ogrodzenie wytrzyma
A gdzie zamawiasz?
TAR 15:22, 17 sty 2025

Jednak odpusciłam winnika, nie chce potem sie z tym szarpac, choc jest bardzo uroczy.
Powojniki zamowione. Wziełam tez jednego Early Snow, sa obłedne i dobrze rosna. Domowiłam sobie viticelle, bylinowe i oczywiscie górskie Montana, bo rosna i kwitna bardzo ładnie.
Chce je wszystkie posadzic przy ogrodzeniu od bajora. Wziełam jeszcze przywarki japonskie i hortensje pnące.
I na razie wiecej nie zamawiam. Mam jeszcze zadołowane jesienia paprocie, hosty i śmiałki.
W sumie nie mam w tym sezonie wiele potrzeb. Choiny na zywoplot kupie gdy znajde wlasciwej wysokosci. Spróbuje rozmnozyc patyczki anabelek.
Perovskie kupie pod warunkiem dostania roslin towarzyszacych, na razie ich nie ma wiec odpada. I pora pomyslec o suchej rabacie ale juz mnie wszystko zaczyna bolec bo tam mrówek ogrom, nie wiem czy rosliny dadza rade i czy ja dam rade, bo strasznie gryza.