Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Miskantowo 15:39, 17 sty 2025

Lubię Perovskię.
Dośc dobrze się u mnie rozsiewa.
Po werbenie patagonskiej i brunnerach to chyba najbardziej rozsiewająca się roślina (chwasty pomijam oczywiście)
TAR 15:51, 17 sty 2025

u mnie werbeny sie nie rozsiewaja jak na razie. Bardzo rokuje na suchej czarcikęs, na pewno zaszaleja pysznogłowki. Dziwna bedzie ta rabata, bo zaczyna sie mokrą ziemia i schodzi w doł w strone bajora ale juz tak zdrenowany zwir ze jak cos urosnie to cud bedzie. Ale brzozy rosna. Dziwny ten moj teren. Moreny polodowcowe, wszystko mozna znalezc
TAR 16:33, 17 sty 2025

Dziewczyny, zazwyczaj tego nie robie ale pęka mi serducho. Lokalne schronisko dla zwierząt czesciowo spłoneło dzisiejszej nocy. Ambulatorium, i szpitalik. Niestety równiez zwierzeta. Jesli ktos mogłby wspomoc to prosze bardzo mocno.
Ja wspieram ich od wielu juz lat, to sa dobrzy ludzie, nie jakas patola nastawiona na kase, zwierzeta sa zaopiekowane. Schronisko Otoz-u

Zbiorka na spalone schronisko Dąbrówka
Tess 16:52, 18 sty 2025

TAR napisał(a)

Perovskie kupie jak dostane kilka innych roslin, planuje sobie zrobic niespodzianke Mam kilka miejsc gdzie bedzie im rewelacyjnie pelna patelnia i sucho.

A jakie towarzystwo dla perovskii planujesz?
Tess 16:54, 18 sty 2025

TAR napisał(a)
Powojniki zamowione. Wziełam tez jednego Early Snow, sa obłedne i dobrze rosna. Domowiłam sobie viticelle, bylinowe i oczywiscie górskie Montana, bo rosna i kwitna bardzo ładnie.
Chce je wszystkie posadzic przy ogrodzeniu od bajora. Wziełam jeszcze przywarki japonskie i hortensje pnące.

Ale wiesz, że górskie Montana wysoko rosną? Czy zamierzasz je mocno ciąć?
TAR 16:55, 18 sty 2025

Chcialabym sie szarpnac na koralowo-pomaranczowe roze ale ja nie rozana i stad wahanie

Czytalam u Ciebie, ze niezle zaszalalas z różami
Tess 17:00, 18 sty 2025

TAR napisał(a)
Chcialabym sie szarpnac na koralowo-pomaranczowe roze ale ja nie rozana i stad wahanie

Czytalam u Ciebie, ze niezle zaszalalas z różami

Szarpnij się
przecież na początek można tylko kilka kupić
Właśnie pomarańczowe mają u mnie mieć m.in. towarzystwo perovskii. Uwielbiam.

No zaszalałam
Bo trzeba być szaloną, żeby zamiast ograniczać robotę w ogrodzie, pchać się w pracochłonne róże.

Jakie powojniki zamówiłaś?

TAR 17:10, 18 sty 2025

Hehe tez zaszalałam

Montana 'Chrysocoma', górski Montana 'Wilsonii', Montana Rubens (botaniczny),
górski Montana Grandiflora, górski Montana Fragrant Spring Mayleen, Montana 'Broughton Star' botaniczny Early Sensation, Viticella Purpurea Plena Elegans, botaniczny Rubromarginata, bylinowy Arabella okrywowy, Polish Spirit, Romantica, górski Montana ‘Tetrarose’, botaniczny Anita botaniczny tangucki'Bill Mackenzie', botaniczny Paul Farges, botaniczny Gravetye Beauty, Cirrhosa 'Wisley Cream', jesienny terniflora Early Snow, Sweet Summer Love i mozliwe ze dokupie jeszcze Praecoxa i inne okrywowe.
Tess 17:16, 18 sty 2025

Wow! Zaszalałaś!
Znam lub mam tylko Arabellę, Montana Rubens (wlazł na sam czubek drzewa) i Paul Farges - tego też mam na płocie na wsi.Resztę muszę wygooglać. Choć chyba lepiej nie...
Co mnie podkusiło, żeby zapytać?
TAR 17:33, 18 sty 2025

No niestety ale ja mam duzo miejsc nieobsadzonych i miejsca po kokarde, jeszcze kilka lat moge szalec