Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 09:00, 16 sty 2025

April napisał(a)

No słabo z tym klonem Oby się odbudował. A jak judaszowiec się po takiej akcji zebrał?
Białas rozczula
Ja jeszcze boję się wyjść do ogrodu, może weekend się przemogę. Niech tylko zniknie to białe. Jest szansa, ma być u mnie nawet 7 stopni. Może sezon czas zacząć.

Judaszowiec zebral sie bezproblemowo, zasmarowalam mascia i rosl sobie dalej.
Licze, ze z klonem tez sie uda. W poprzednim ogrodzie tak Katsure zalatwilam, zahaczylam go i oderwalam gałazke z rozwidlenia pnia, tez pękł na pół. Ważne by zasmarowac rane. Nie bedzie juz taki kształtny ale pewnie docelowo i tak bede je cieła zeby nie były wielkie.

Dzis od rana przejasnienie i az mnie nosi by choc cokolwiek zrobic, chociaz u mnie jeszcze śnieg zalega na rabatach w prognozach pokazuja ciepły weekend, wdzieje ciepłe portasy i sie dotlenie z sekatorem Wytne marcinki, sadzce, jezówki, paprocie i floksy. Oczyszcze kukliki, epimedia, poprzycinam suche kwiatostany na budlejach. Ale galezie jeszcze zostawie. Moze hortensje rusze. Na pewno modrzewia pendula oglowie zeby zagescic troche. Z trawami jeszcze poczekam
TAR 09:02, 16 sty 2025

Miskantowo napisał(a)

Ja łakomie spoglądam na budleje rosnące na skarpie.

Z budlejami poczekam co najmniej do konca marca. Lubia po przycieciu sobie przemarznąć
TAR 09:06, 16 sty 2025

W sumie to powinnam uprzatnac tez liscie i opadle galezie na rabatach ale z tym jeszcze poczekam do wiosny, pod liscmi i kora spia zagrzebane ropuchy i owady pozyteczne.
April 09:14, 16 sty 2025

TAR napisał(a)

Judaszowiec zebral sie bezproblemowo, zasmarowalam mascia i rosl sobie dalej.
Licze, ze z klonem tez sie uda. W poprzednim ogrodzie tak Katsure zalatwilam, zahaczylam go i oderwalam gałazke z rozwidlenia pnia, tez pękł na pół. Ważne by zasmarowac rane. Nie bedzie juz taki kształtny ale pewnie docelowo i tak bede je cieła zeby nie były wielkie.

Dzis od rana przejasnienie i az mnie nosi by choc cokolwiek zrobic, chociaz u mnie jeszcze śnieg zalega na rabatach w prognozach pokazuja ciepły weekend, wdzieje ciepłe portasy i sie dotlenie z sekatorem Wytne marcinki, sadzce, jezówki, paprocie i floksy. Oczyszcze kukliki, epimedia, poprzycinam suche kwiatostany na budlejach. Ale galezie jeszcze zostawie. Moze hortensje rusze. Na pewno modrzewia pendula oglowie zeby zagescic troche. Z trawami jeszcze poczekam

Niezłe plany. Też bym pocięła ale najpierw muszę kupić sekator. Poprzedni posiałam w ogrodzie. Szkoda, że nie wyrastają z nich krzewy sekatorowe, z nowymi narzędziami...
TAR 09:25, 16 sty 2025

dobrze by bylo, ja bym chciala drzewko z nożyczkami i nożykami, bo te czesto gubie.

mam kilka sekatorów, dwa jeszcze nieuzywane, byly w zeszlym roku na promocji
Patrycja_KG_Lu 10:08, 16 sty 2025

Aż dziwne, że nie robią sekatorów w jaskrawych kolorach. Przydałoby się. W Action widziałam za kilkanaście złotych bryloczki do kluczy, mają lokalizator i dźwięk. Jakby zawiesić na sznureczku sekatora to może by się sprawdziło.
TAR 10:37, 16 sty 2025

W sumie i gardena i fiskars sa jaskrawe ale czasem sama sie lapie na tym, ze gdzies odstawie i potem szukam. Tak zgubilam 3 łopatki. No po prostu zrobiły pufff i znikły
TAR 13:27, 16 sty 2025

Dziewczyny strasznie sie zlamalam. Zrobilam 3 zamowienia z roslinami i jeszcze domawiam powojniki. Koniec zimy?
Basieksp 14:25, 16 sty 2025

No i dobrze trzeba ten zimowy czas przełamać ja zrobiłam przegląd zeszłorocznych zakupów, jak na moje możliwości ogrodowe trochę tego było kurczę, no ale nie widać tych moich zakupów No i dlatego, że mało widać, to coś jeszcze muszę dokupić Nie dużo ale chodzi mi po głowie skimia japońska, już od później jesieni. Sąsiadka ją ma i ładnie u niej zimuje, u mnie też powinna dać radę, zimą
TAR 14:48, 16 sty 2025

Hehe skimie wlasnie zamowilam, mam dwie w ogrodzie ale zamiast kwiatów maja kuleczki dzis domowilam Rubelle z kwiatami. Zamowiłam przywarki japonskie i hortensje pnace. W ub. tygodniu 3 cisy Repandens, 3 brzozy Trost Dwarf, sosne Torulosa, sosne Tiny Curls, metasekwoje Garms, Miss Grace i Parczelinę.
Potrzebuje jeszcze z 12 choin kanadyjskich na zywoplot ale nie znalazłam ładnych w akceptowalnej cenie.
No i mam 16 powojnikow w koszyku ale jeszcze sie waham Potem skupie sie na bylinach, drzew nie planuje kupowac, mam 4 klony palmowe do przesadzenia. Byliny planuje dzielic z własnych, moze jakies dokupie jak zabraknie.

Kupuje to co juz rosnie w ogrodzie i sobie radzi, lubie powtarzalnosc w nasadzeniach. Zastanawiam sie jeszcze nad Perovskią, choc uczula przy cieciu, to mam miejsce gdzie poza nia pewnie niewiele urosnie