Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

sylwia_slomc... 10:25, 20 cze 2023

Makao napisał(a)
Czyli agrowł... już zdejmujesz powoli?

Aniu...ja chyba muszę zabrać głos w tej sprawie tzn tkaniny agro bo nie mówię o plastikowej plecionej tylko tej materiałowej.
Mam w ogrodzie od 9 lat na różnych stanowiskach z różną ziemią i nawodnieniem terenu, nawet na zalewowym. U mnie sprawa wygląda tak, że tam gdzie ją mam głównie pod trocinami lub kamykiem rzecznym, rośliny rosną szybciej, wbrew przestrogom przed szmatą zdrowo. Ziemia pod nią jest może zbita, ale nie śmierdzi, korzenie są nie tylko pod powierzchnią, ale i w głębi ziemi czyli tak samo jak tam gdzie szmaty nie mam. Nawozy w tym z obornika wraz z deszczem przenikają w głąb ziemi przesiąkając przez włókninę. Chwastów jest zdecydowanie mniej i łatwiej mi je wyrwać. Trzyma roślinom dłużej wodę w ziemi. Nawet jak trzy moesiące w zeszłym roku nie padało tych rabat nie musieliśmy podlewać. Rośliny dały radę. No i najważniejsze już ulega częściowemu rozkładowi bo jak coś chcę posadzić to jestem w stanie bez użycia noża rozerwać otwór pod roślinę. Wcześniej ostry nóż był niezbędny. Osobiście żałuję, że nie mam jej na rabatach bylinowych bo nie jestem mimo gęstości nasadzeń w stanie opanować chwastów na dłużej. To, że jak jest gęsto nasadzone to dla nich miejsca nie ma to mit. Możesz zapytać kogokolwiek, kto u mnie był w realu. Ja w rabatę nie mam jak wejść tak gęsto są byliny, a chwastu mimo to od groma. Spomiędzy bylin wyrasta. Więc wcale bym się przy zakładaniu kolejnego ogrodu przed tkaniną tak nie broniła. Mam rabaty zakładane na kartonach, też się sprawdzają, ale na krótszą metę

Żeby było jasne w malutkich ogrodach nie ma sensu jej stosować, ale przy dużych założeniach, gdy ręce do pracy są dwie jest wybawieniem.
UrsaMaior 10:40, 20 cze 2023

Nie myślałaś, żeby zapytać ich czy będą chcieli coś zmienić, żeby ewentualnie porobić wykopki?

TAR napisał(a)

Ci ludzie wyrzucili duzo pieknych rozlin, ogromna ilosc bylin, buki pendula z frontu, sosny szczepione, bośniackie - miśki tak piekne ze az plakac mi sie chcialo. A sosny nie wykopie, bo nie ma szans na przetrwanie. W sumie ocalilam czesc skarbow przed wyrzuceniem.

TAR 10:42, 20 cze 2023

Sylwia, moj poprzedni ogrod byl o wiele wiekszy jesli chodzi tylko o cześć ogrodowa i wszedzie docelowo sciagalam szmate i sypalam kore. Ja po prostu nie trawie tej szmaty, a przy nasadzeniach jakie tam mialam problem chwastow byl znikomy. Pod kore zawsze tez sćiólkowalam skoszoną trawe, rozkladala sie przez sezon. Ziemia byla bardzo żyzna wiec i dosypek bylo sporo, bo przerob na materie organiczna byl ekspresowy.
Strawie chwasta ale szmaty na dluzsza mete nie. Tym bardziej, ze lubie zmiany i nie łudze sie, ze w tym ogrodzie ich nie bedzie. Szmata w tym przypadku to przeklenstwo. Sadzenie w miejscach gdzie jej nie ma idzie piorunem, ze szmata sie mecze. Teraz zalozona jedynie po to by nie nasiewaly sie chwasty w miejscach gdzie jeszcze nie sadze i zeby bialasy nie tytłały sie w blocie. Gdyby ich nie bylo to bym nawet szmaty nie zakladala.
TAR 10:43, 20 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Nie myślałaś, żeby zapytać ich czy będą chcieli coś zmienić, żeby ewentualnie porobić wykopki?

pytalam, prosilam, proponowalam ze sama wykopie - nie odezwali sie, tylko jak raz po rachunki przyjechalam zaskoczyly mnie zmiany.
TAR 10:45, 20 cze 2023

Ostatnio jak bylam ogrod pieknie zarosl od frontu, tylu i jednego boku ale od lasu wyglada lipnie. Żal szczegolnie oczka i nasadzen przy nim, byla perelka. Szkoda tez murkow z łupka. bo pasowaly do tamtych klimatow
UrsaMaior 10:55, 20 cze 2023

Nooo to ciekawe... rewolucyjne wręcz Czyli jednak nie taki diabeł straszny.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu...ja chyba muszę zabrać głos w tej sprawie tzn tkaniny agro bo nie mówię o plastikowej plecionej tylko tej materiałowej.
April 11:15, 20 cze 2023

Jak dużo już zrobiłaś, trudno uwierzyć. Za dwa miesiące będzie gęsto. Wiem, bo u mnie nowe rabaty rosły jak dzikie na dobrociach. A ty też nie żałujesz.
Szkoda że tacy "dziwni" ludzie. Chyba nie mieli świadomości że to taką kasę kosztuje. Chyba że mieli kogoś znajomego co się przy tym "pożywił". Żal ogromny. Jak widać ogrodowych zapaleńców nie jest jednak tak wiele jakby się mogło wydawać po tłumach w centrach ogrodniczych.
Musisz chyba grubą kreską to jednak oddzielić i cieszyć się nowym miejscem, bez żalu na to co było, szkoda zdrowia.
sylwia_slomc... 11:18, 20 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Nooo to ciekawe... rewolucyjne wręcz Czyli jednak nie taki diabeł straszny.

Takie są moje doświadczenia z nią w moich warunkach i na mojej glebie
Mam świadomość, że zaburza procesy glebotwórcze, ale to chyba jedyna wada u mnie, choć i nie do końca bo bardzo żyzna warstwa jej znajduje się na powierzchni po rozłożeniu trocin. Jednak naturalny bank nasion z wielu poprzednich lat pod spodem nie ma szans powschodzić. A u mnie ten bank i to co się obecnie nasiewa z ugoru sąsiada to przekleństwo.
Ja przez pierwsze trzy lata w ogrodzie walczyłam z Owsiakiem, który wschodził jak trawnik, nie mogłam dopuścić do wysiewu bo bym w nim utonęła, a on potrafi kiełkować i po 10-20 latach. Taki ogród jak mój wśród pól ma zupełnie inne problemy niż ogrody na obrzeżach miast czy między zabudowaniami

Nie mówię, że szmatą to świetne rozwiązanie bo wiadomo, że nie, ale mocno się ją demonizuje
UrsaMaior 11:19, 20 cze 2023

To niefajnie:/ Ludzie są dziwni...

TAR napisał(a)

pytalam, prosilam, proponowalam ze sama wykopie - nie odezwali sie, tylko jak raz po rachunki przyjechalam zaskoczyly mnie zmiany.
sylwia_slomc... 11:27, 20 cze 2023

TAR napisał(a)
Sylwia, moj poprzedni ogrod byl o wiele wiekszy jesli chodzi tylko o cześć ogrodowa i wszedzie docelowo sciagalam szmate i sypalam kore. Ja po prostu nie trawie tej szmaty, a przy nasadzeniach jakie tam mialam problem chwastow byl znikomy. Pod kore zawsze tez sćiólkowalam skoszoną trawe, rozkladala sie przez sezon. Ziemia byla bardzo żyzna wiec i dosypek bylo sporo, bo przerob na materie organiczna byl ekspresowy.
Strawie chwasta ale szmaty na dluzsza mete nie. Tym bardziej, ze lubie zmiany i nie łudze sie, ze w tym ogrodzie ich nie bedzie. Szmata w tym przypadku to przeklenstwo. Sadzenie w miejscach gdzie jej nie ma idzie piorunem, ze szmata sie mecze. Teraz zalozona jedynie po to by nie nasiewaly sie chwasty w miejscach gdzie jeszcze nie sadze i zeby bialasy nie tytłały sie w blocie. Gdyby ich nie bylo to bym nawet szmaty nie zakladala.

Wiem wiem, że u Ciebie to tymczasowo ale są i tacy co często nie widzą innego rozwiązania dla swojego ogrodu, a przez tą opinię o szmacie, albo się do niej nie przyznają, bo jak zasypana to nie widać, albo zostają z wyrzutami sumienia. A po co.
Towarzystwo trawy dla drzew np bardzo spowalnia ich wzrost, a te co mają tkaninę przez co brak konkurencji o pokarm i wodę docierającą do korzeni rosną dwa razy szybciej i dorodniej

Ja u siebie ściółkowanie skoszoną trawą wypróbowałam, u mnie było w jeden sezon pod nią siedlisko nornic, prawie mi maliny przez to padły, wszystkie korzenie w powietrzu miały. Mam masę dżdżownic i różnego życia w glebie i jak pościeliłam trawą to się zaczęło mnożyć pod nią i przerabiać w próchnicę tylko z marszu była to najlepsza stołówka dla gryzoni.

U mnie się nie sprawdziło. Jak do tej pory najlepszym rozwiązaniem okazała się włóknina i kartony.