Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 10:05, 27 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Na bagiennej u Ciebie, może by sobie poradziła hortensja piłkowana, anabelki za dużo zalewania nie lubią. U siebie mam taką posadzoną pod rynną, jest często mocno zalewana, często szczególnie wiosną stoi w kałuży i rośnie super. I wodę też lubi guzikowiec.

Mam kawalek dalej piłkowane. Szału nie ma. Ale rosna. Posadze po prostu te jezyczki, juz nie chce dokladac kolejnych gatunkow. Własnie ruszyly tam krwisciagi i w oczach rosna sadzce. Tylko pusty srodek zapelnie języczką, dodalam tez tawulek, ktore wyjatkowo ładnie tam rosna.
Jak tam u Was, popadało? U mnie od polnocy deszczyk troche popadal ale znowu wieje. To bez sensu.
Basieksp 10:15, 27 cze 2025

TAR napisał(a)

Mam kawalek dalej piłkowane. Szału nie ma. Ale rosna. Posadze po prostu te jezyczki, juz nie chce dokladac kolejnych gatunkow. Własnie ruszyly tam krwisciagi i w oczach rosna sadzce. Tylko pusty srodek zapelnie języczką, dodalam tez tawulek, ktore wyjatkowo ładnie tam rosna.
Jak tam u Was, popadało? U mnie od polnocy deszczyk troche popadal ale znowu wieje. To bez sensu.

Popadało w nocy, nawet sporo bo beczki były puste, jedna rano była pełna, inne tak do połowy. Musiało trochę popadać.
Miskantowo 10:16, 27 cze 2025

Jeżeli ktoś szuka bezproblemowej róży na przykład na płot to u mnie super się sprawdziła Perennial Blue.
Rośnie błyskawicznie, nie daje się zagłuszyć (u mnie radzi sobie z winobluszczem)
Ma certyfikat ADR, powtarza kwitnienie.
Miskantowo 10:19, 27 cze 2025

TAR napisał(a)

Kupilam sobie pare białych a dzis rano znalazlam 2 sadzonki posrod roslin, dopiero kwiaty ruszaja. Rozowe i czerwone sa szybciej.

Kupiłam w kwietniu kłącza na próbę.
Posadziłam je do skrzyń żeby mieć na nie oko i dopieszczać bardziej niz w gruncie.
Cała szóstka się rozrosła i dwie juz nawet zakwitły.
W przyszłym roku kupię więcej, zdecydowanie.
TAR 10:26, 27 cze 2025

Basieksp napisał(a)

Popadało w nocy, nawet sporo bo beczki były puste, jedna rano była pełna, inne tak do połowy. Musiało trochę popadać.

U nas tez, rano kałuzy troche bylo na drodze. I chyba dzis tez poleje. Gdyby nie wiatry to pogoda calkiem znosna.
TAR 10:34, 27 cze 2025

Miskantowo napisał(a)

Kupiłam w kwietniu kłącza na próbę.
Posadziłam je do skrzyń żeby mieć na nie oko i dopieszczać bardziej niz w gruncie.
Cała szóstka się rozrosła i dwie juz nawet zakwitły.
W przyszłym roku kupię więcej, zdecydowanie.

Jak znajdziesz im dobra miejscowke to beda sie siały na potegę. Lubia wilgotna ale przepuszczalna glebe i słonce.
Ewa777 11:34, 27 cze 2025

Znowu musiałam nadrobić zaległości, a u Ciebie dużo się działo. Masa przepięknych zdjęć, nowe zakupy roślinne, wspaniałe spotkanko Dziękuję za zaproszenie, ale w czerwcu miałam taki nawał pracy, wyjazdów i spotkań, że już nie dało się niczego więcej wcisnąć. Na pewno się spotkamy, może uda się wybrać się razem z Asią-Wafel. Blisko siebie mieszkamy
Przez najbliższe 2 miesiące będę miała więcej czasu na prace w ogrodzie i na spotkania.
Wspaniale Wam wyszło zagospodarowanie podcienia. Stworzyliście przyjazne miejsce na odpoczynek.
Makao 15:55, 27 cze 2025

Miskantowo napisał(a)

Na zdjęciu jest Snow Star?
Wygląda na sporą a to podobno róża okrywowa.
No ale te opisy na stronach szkółek, dotyczace osiąganych rozmiarow, moim zdaniem odbiegają sporo od realiów.

Mam różę Bobbie James. Biała, z żółtym środkiem. Ma więcej platków, nie jest taka pojedyncza.
Bobbie James to …potwór!
Moja została posadzona jesienią 2023.
Byłam nią rozczarowana w ubiegłym roku.
Rozrosla się i miała zero kwiatów. Zanim się zdążyłam mocno wkurzyć, doczytałam, że kwitnie na dwuletnich pędach.
Te pędy… roczny przyrost u mnie to jakies 3 metry, w kazdą stronę.
W tym roku pokryte gęsto kwiatami. Jedyna wada tej rozy to ta, ze nie powtarza kwitnienia.

Na tym zdjęciu są chyba 3 kępki tej Snow Star o ile dobrze pamiętam.
Makao 15:59, 27 cze 2025

Miskantowo napisał(a)
Jeżeli ktoś szuka bezproblemowej róży na przykład na płot to u mnie super się sprawdziła Perennial Blue.
Rośnie błyskawicznie, nie daje się zagłuszyć (u mnie radzi sobie z winobluszczem)
Ma certyfikat ADR, powtarza kwitnienie.

Wygląda super ale rozmiar jest solidny. No ale dla zapachu można by zaryzykować
TAR 16:18, 27 cze 2025

Ewa, oczywiscie zapraszam jak bedziesz mogla.Zabierzcie Miskantówke ze soba

Roz mam wytypowanych kilka, musze zmniejszyc ich ilosc, za duzo mi sie podoba. Na pewno jeszcze ze 3 pizmowe wpadna i mam 4 inne juz wytypowane i na tym raczej poprzestane. Zobaczymy po sezonie co bedzie z tymi rozami co mam teraz. Lykkefund słabo rosnie, ma moze ze 30 cm , podobnie Vieilchenblau. Ale sadzone wiosna moze zbiora sie w nastepnym sezonie.
Zakwitły pojedynczymi kwiatami Cutie Pie - sa słodkie ame musza kwitnac w masie. Zakwitla Allevia - na zdjeciach o wiele ladniejsza ale ma duzo pąków wiec rokuje. Beda w weekend kwitły rowniez Acropolisy.

Co robicie z mszyca na pomidorach? Ja namoczylam czosnek i robie wywar, da rade? Mam tez wywar z pokrzywy jakby co i mleko.