Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Makao 17:26, 27 cze 2025

Acropolis posadziłam u koleżanki i u niej kwitnie od kilku tygodni. Jest obłędna. Spore kwiaty i ten potrójny kolor robi niesamowite wrażenie. Rok temu zakupiona wyglądała tak sobie i ta znajoma była średnio zadowolona ale w tym sezonie jest nią zachwycona i chce więcej
LIDKA 17:45, 27 cze 2025

TAR napisał(a)
Ewa, oczywiscie zapraszam jak bedziesz mogla.Zabierzcie Miskantówke ze soba

Roz mam wytypowanych kilka, musze zmniejszyc ich ilosc, za duzo mi sie podoba. Na pewno jeszcze ze 3 pizmowe wpadna i mam 4 inne juz wytypowane i na tym raczej poprzestane. Zobaczymy po sezonie co bedzie z tymi rozami co mam teraz. Lykkefund słabo rosnie, ma moze ze 30 cm , podobnie Vieilchenblau. Ale sadzone wiosna moze zbiora sie w nastepnym sezonie.
Zakwitły pojedynczymi kwiatami Cutie Pie - sa słodkie ame musza kwitnac w masie. Zakwitla Allevia - na zdjeciach o wiele ladniejsza ale ma duzo pąków wiec rokuje. Beda w weekend kwitły rowniez Acropolisy.

Co robicie z mszyca na pomidorach? Ja namoczylam czosnek i robie wywar, da rade? Mam tez wywar z pokrzywy jakby co i mleko.

Tarcia róże w pierwszym sezonie potrafią być słabsze i niskie .one czasu potrzebująby się korzenić głęboko. Wybrałaś silne gatunki . Za rok ich nie poznasz.
TAR 18:32, 27 cze 2025

Aniu i Lidziu dzieki za info. Kupowalam z golym korzeniem. A same wiecie jaka wiosna byla. I tak cud ze w ogole kwiaty beda.
Acropolis miala byc bezkolcowa a ma najwieksze kolcuchy

W koncu ruszyla tez Birgundy Iceberg. Ladny krzaczek uformowala roza Mortimer Sackler.
Ale wszystkie przebija Malwern Hills,ktora z braku drabinki wciaz w donicy prosperuje.ma juz dlugie baciki i wsponaja sie na sosne. I chyba ja tam zostawie, zrobie dobry doleczek i niech rosnie.
Miskantowo 18:49, 27 cze 2025

TAR napisał(a)
Ewa, oczywiscie zapraszam jak bedziesz mogla.Zabierzcie Miskantówke ze soba

.

O tak
Makao 19:17, 27 cze 2025

Hehe, też brałam Acropolis bo miała być bezkolcowa ponieważ tam mają 3 psy. Dwa myśliwskie i jedną przytulankę cavaliera. I jak ją zobaczyłam z tymi kolcami to się załamałam. Było mi głupio. Jednak w tym roku wypuściła nowe pędy i nie mają ani jednego kolca. Możliwe że młode przyrosty są bezkolcowe a im starsze tym gorzej.
TAR 19:36, 27 cze 2025

Ania ta Allevia nie ma kolcow prawie wcale i jest bardzo ladna. Bedzie obsypana za chwile kwiatami. Potem pokaze. Calkiem fajna roza. Bardzo bym chciala by ta Mortimer zakwitla. Ma tylko 2 pąki. Chociaz ja to wcale sie nie spodziewalam ze cokolwiek bedzie mialo kwiaty. W odniesieniu do róż oczywiscie.
TAR 19:40, 27 cze 2025

Chyba tez wiem czemu te roze pozniej mi ruszyly. Przyszly z mega dlugimi korzeniami. Jakbym miala pod nie robic wykopy chcac sadzic zgodnie ze sztuka, to chyba moj uklad nerwowy by nie wytrzymal. Wiec korzenie mocno przycielam. Moja mama mowila, ze nie powinno to zaszkodzic. Nie zaszkodzilo rzeczywiscie tylko dluzej sie zbieraly. Za to krzaki bardzo zgrabne porosly.
Judith 19:41, 27 cze 2025

Dziewczyny, powiedzcie, dlaczego kolce są problemem, gdy jest pies? Serio nie kumam. Pies to rozumne stworzenie, gdy raz coś mu nie podpasuje na rabacie z różami, będzie się trzymał z dala... Ja mam róże z kolcami i psa i nigdy nie było żadnego problemu.
TAR 19:47, 27 cze 2025

Bo ty masz stabilnego psa Moje maja glupawki i ganiaja sie wszedzie od trawy po rabaty No i drugi problem to ja. Jestem zbyt podatna na rozciecia, ktore goja sie tygodniami.
Judith 19:50, 27 cze 2025

TAR napisał(a)
Bo ty masz stabilnego psa Moje maja glupawki i ganiaja sie wszedzie od trawy po rabaty No i drugi problem to ja. Jestem zbyt podatna na rozciecia, ktore goja sie tygodniami.

TARcia, z tą literówka niechcący napisałaś całkiem prawdziwe zdanie o moim psinie
Ale kumam - wariatuńcio może ucierpieć . Mój istotnie dość stateczny jest .
EDIT: a, poprawiłaś . A jest on w istocie „srabilny” .