Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

mrokasia 21:46, 25 cze 2025

TAR napisał(a)

Pod oknem? Wywal rozplenice.

W sensie, że od frontu pod kuchennym??? Nieeee, rozplenice muszą zostać .
Jak ją się przycina na wiosnę?
TAR 21:50, 25 cze 2025

Co roku meczysz sie z tymi rozplenicami. Sa juz takie wielkie. Pora odchudzic. Choc jednej sie pozbadz i wsadz tam Aldena. Lekka modyfikacja i bedzie ladnie.
Nie wiem jak sie przycina, musze jeszcze o to dopytac. Ale moze zaraz dziewczyny podpowiedza
Basieksp 23:01, 25 cze 2025

No ładnie będzie z tymi różyczkami Ale ja jestem ciekawa tych host, poproci i języczek Limonkowe hosty ładnie rozśliwetlą i podkreślą Twoje rabaty, będą ładnie pasowały. Paprocie same w sobie ładne, bardzo je lubię. Języczki też, one napewno lubią wilgoć, u Ciebie powinny fajnie rosnąć, cień, wilgoć, wszystko co lubią
UlaB 23:40, 25 cze 2025

Bardzo ładne sadzonki - z którego sklepu? Trzymam co nieco w koszyku w Rosarium - może to od nich?
tulucy 00:42, 26 cze 2025

Samanty są w szkółce A...r. właśnie dziś przyszły mi w paczce. Domowilam w ostatniej chwili przez Izę .

Alden biesen to pizmówka, czyli mało problemowa, cięcie łatwe, o 1/3 skracamy. Ewentualnie o 2/3, jak gorszy pęd. I najstarsze można wycinać całkiem, jak słabo kwitną.
Znoszą lekkie zacienienie. W teorii. W praktyce piżmowki miałam w cieniu, ładnie rosły i kwitły.

Kasia. Może zamiast tych piwonii, o ile na pewno zdecydujesz sie na ich pozbycie?
Miskantowo 08:12, 26 cze 2025

Alden to róża, którą mam w ścisłej czołówce ulubieńców.
Bezproblemowa, cudnie kwitnie i bardzo długo.
Rośnie dość spora.

Z Novalis to już nie jest tak cudnie.
Posadziłam ją w pełnym słoncu i wiosna zmieni miejscówkę.
Slonce ją mocno przypala. Nawet w tym roku a powiedzmy sobie szczerze czerwiec do najbardziej słonecznych nie należy.
Bardzo szybko też przekwita. Wszystkie te błękitne i kawowe tracą u mnie kwiaty bardzo szybko.
No i Novalis kiepsko znosi deszcz.

Widzę, że różana kolekcja się powiększa
mrokasia 08:40, 26 cze 2025

No więc, znalazłam miejsce na Alden i od razu kupiłam .
Miskantowo 08:47, 26 cze 2025

mrokasia napisał(a)

Słusznie
MartaCho 09:14, 26 cze 2025

mrokasia napisał(a)

Szybko poszło
TAR 09:19, 26 cze 2025

Basiu, jezyczki ida na bagienna, anabelka tam zaczela umierac, zbyt mokro choc dostala duzo piasku w dolek i keramzyt. Reszta pojdzie na ciemne rabaty.

Lucy, juz wczoraj Samant nie bylo, ale luz mam ich kilka na rabatach to najwyzej podziele, nie mam cisnienia. Dzieki za info co do cięcia
Ech ta Iza, namawiaczka

Wiola, Novalis idzie do polcienia lub podswietlonego cienia, slonce latem jak juz jest to tylko rozproszone. Widzialam Novalisa w szkolce i mnie zachwycil, moze u mnie bedzie rósl. Nie nastawiam sie na niepowodzenie, zakladam ze bedzie gwiazdorzyc Do tego bedzie podsadzona takimi roslinami, ze nawet jak przekwitnie miejsce bedzie nadal ładne. Rosnie juz w pobliżu dębolistna, buk Tricolor, żurawki, rdesty, parzydło,dojdą hosty, kopytnik, paprocie i tawulki.

Kasia
, dobry ruch. Bardzo fajna ta rozyczka. Moja tez nie ma za duzo kolcow, podobnie jak Bukavu. A to na plus.