Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 09:45, 10 lip 2025

Kasia, nie poddam sie, zawzieta jestem okrutnie. Jestem tylko ciekawa czy ktos juz probowal z gasnicami na osy.

Wiesz z tymi smaczkami jak jest. Na pierwszy raz w oczy rzuca sie ogolna calosc. Potem szczególy. dlatego Wam sie cos podobało a ja krecilam nosem, bo mam to na codzień Poza tym wiekszosc kwitnacych na fotkach rozbujalo sie po Waszym wyjezdzie.
Ewa777 11:12, 10 lip 2025

Bądźcie dzielni w walce z tą gąsienicą. Widzę, że pomysłów macie dużo na walkę.
Jak Twoje ożanki? Zakwitły?
Ta ostróżka jest przepiękna. Czy ona co roku rośnie i kwitnie, czy trzeba ją wysiewać?
TAR 11:21, 10 lip 2025

Ona wieloletnia, mam ja od mamy, kupilam ja 15 lat temu sobie i mamie. Teraz likwidowala dzialke to zabralam.
Ozanki kwitna, czesc musialam wyrwac, bo sie rozpanoszyly ale moja sasiadka je wziela i jest przeszczesliwa, bo ma teraz ozankowe pole z elementami pysznogłowki. Ona na pwno nie bedzie robic jakiegos ogrodu ozdobnego poza trawa i tym co rosnie wiec chetnie przyjmuje moje nadmiarowe rosliny.
A host nie zdazylam posadzic jesienia przez chorobe, wiec je tylko zadolowalam z tylu pod sosnami razem z piuropusznkiem i innymi roslinami i powiem ci, ze te hosty wygladaja teraz mega zarabiscie w tym kacie. Chyba je zostawie taka niezamierzona fajna wyspa mi wyszla.
mirkaka 11:48, 10 lip 2025

TAR napisał(a)
Basiu, zycze Wam tego deszczu, wiem jak rosliny cierpia. U nas niby popadalo ale nie obraze sie o jeszcze troche wody.

Bożenko
, to ostrozki z serii Highlander, tej juz nie dostaniesz, odpowiednikiem teraz chyba jest Sweet Sensation, tyle ze ta Sweet ma oczko limonkowe. Allevia tez mnie zaskoczyla bardzo pozytywnie, nie nastawialam sie na nia. Kupilam na probe. A jest ladniejsza od Acropolis choc na zdjeciach ta druga bardziej mi sie podobała.

Dalsza odsłona walki z trociniarka, w otworach i korytarzach musialy jeszcze zostac gasienice, bo wczoraj pojawily sie trociny. Zalamka. Ale tym razem odpalilam gaśnice na osy, rureczki precyzyjnie umiescilismy w otworkach i psikalismy. Nie wiem jaki bedzie efekt. Zobaczymy za kilka dni czy trociny sie pojawia.
Mąz chce wpuscic w otwory pianke montazową zeby przy rozprezaniu zablokowala i podusila gasienice. Ale nie wiem jak moje drzewo by to zniosło i czy to pomoze. Odsłonie kore jeszcze w jednym miejscu na wszelki wypadek by sprawdzic czy nie ma wiecej dziur. Chociaz plama soku byla tylko tam gdzie ja sciagnelismy. I tam kora odchdziła bez problemu, potem juz zbytnio przywierala do drzewa. Nie chcialam niepotrzebnie niszczyc.
Gdyby trocin wiecej nie bylo dziurki planuje zalepic glina, kitem lub korkami woskowymi.

W pulapce feromonowej po nocy zlapal sie jeden osobnik trociniarki. Jakis progres jednego mniej

w mojej już 6 szt się złapało, aż jestem zdziwiona. Oby twoja walka zakończyła się sukcesem
Ujęcia roślin jak zawsze, przepiękne
TAR 11:55, 10 lip 2025

Swoja powiesilam wczoraj, nie myslalam ze cokolwiek sie zlapie. Ale to znaczy, ze dziala. Probowalas z gasnicą na osy? Bo nie wiem czy to dobry kierunek. Jestem zdeterminowana by sie tego pozbyc. A drzewa nie chce scinac.
TAR 11:56, 10 lip 2025

Marzy mi sie by ktos cos podobnego wymyslil na konskie muchy, takie feromony. Szczescie przeogromne.
Makao 12:01, 10 lip 2025

O muchy końskie to koszmar. Przy nich komary to pikuś. I do tego ryzyko zniesienia jaj pod skórą mnie przeraża.
TAR 12:30, 10 lip 2025

Nie słyszalam o znoszeniu jaj pod skora, za to ugryzienie muchy jest bardzo bolesne, długo sie goi i niestety moze przenosic choroby bardzo nieprzyjemne dla czlowieka. Zawsze nalezy odkazic taka rane.
Judith 14:42, 10 lip 2025

TAR napisał(a)
Marzy mi sie by ktos cos podobnego wymyslil na konskie muchy, takie feromony. Szczescie przeogromne.

I na koty . Ale takie odstraszające, a nie przyciągające .
TAR 15:05, 10 lip 2025

Ooo tak