Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Judith 11:27, 09 lip 2025

TAR napisał(a)
Padalo od popoludnia, przez cala noc, rownym, obfitym deszczem. Jednak widac, ze to jeszcze malo, bo nawet kaluze mi sie nie zrobily. Jarzmianki wola wilgoc i slonce, podobnie jak krwisciagi. Wczoraj dojechaly zamowione biale jarzmianki, planuje w weekend je sadzic.

U mnie w prognozie deszcze do końca tygodnia. Mam nadzieje, ze się sprawdzą... Prognozy mówiły o deszczach od poniedziałku i nic z tego nie było... Zobaczymy.
annbra 11:42, 09 lip 2025

TAR napisał(a)
Zakupilam 4 róze: Novalis, Grossherzogin Luise i dwie piżmowki Alden Biesen i Bukavu. Mam jeszcze upatrzone 3 odmiany róż rabatowych i kilka piżmowych, sa piekne, jak sie pojawia to moze zakupie. Piżmowki ponoc sa wytrzymałe, wiec chce przetestowac jedna zamiast zdechłego modrzewia a druga na nowej rabacie, ktora moze przestanie byc rabata wstydu. I nawet luby nie protestowal, chce to miejsce uporzadkowac. Ale ja boje sie tam nawet kopac taka rzeźnia podsosnowa, kożuch z korzeni Mozliwe, ze troche ziemi nawioze i gorke usypie.

Ogolnie znalazlam kilka dobrych miejsc na pare róz. Mozliwe nawet, ze zakupie, brakuje mi troche kwiatów pomiedzy kwitnieniami. Wyleciały wszystkie orliki, nie wiem czemu nie chca rosnac, maja ekstra warunki. Moze róze sie udadza. Eksperymentalne kupione wiosna nawet maja pąki kwiatowe. A za chwile bede ścinac do zera bodziszki wiec dziura bedzie, taka róza ładnie uporzadkuje wtedy mi rabate. Na probe dam Luise.

Nowalis bedzie posadzona od tyłu buka Tricolora, do tego zakupiłam fioletowo srebrne wietlice, dodam zółta hakone, kopytnika moze hoste i na pewno 2 tawułki z jasnymi mlecznoróżowymi kwiatami.

Alden Biesen bedzie zamiast modrzewia, z ktorego został kijek w kształcie procy. Nie wykopuje bedzie ładna naturalna podporą dla tej rózy.

A Bukave dam na rabate wstydu lub pod jakas brzoze.

Na puste miejsca z tylu rabaty sosnowej posadze malo wymagajace a zapelnia mi przestrzen: jaśminowce Aurea, moze pcherznice Darts Gold - ładnie w cieniu wybarwia sie na limonkowa zielen. Zamiast przemarznietej magnolii wpasuje tam tamaryszka. A calosc podsadze hostami i bodziszkami, tych mam nad wyraz urodzaj i jako jedyne rosna na tych suchych miejscach.

Mężu dzis poprosil bym zamowila rurki do nawadniania kropelkowego, chce po deszczu rozłozyc zeby rosliny nie mdlaly. Tam jest duzo drzew, opady realnie daja rade jesienia i wczesna wiosna, potem lipa.

A inspiracja do porzadkach na rabacie wstydu oraz nawodnienia byli nasi weekendowi goscie

U mnie rosną to i u Ciebie dadzą radę, mieszkamy niedaleko siebie, też pod lasem i chyba taka sama gleba - gliniasta
TAR 11:45, 09 lip 2025

A, to niekoniecznie. Mam miejsca gdzie jest bagno a mam i takie jak pyl suche. Uroki Kaszub
TAR 11:47, 09 lip 2025

Judith napisał(a)

U mnie w prognozie deszcze do końca tygodnia. Mam nadzieje, ze się sprawdzą... Prognozy mówiły o deszczach od poniedziałku i nic z tego nie było... Zobaczymy.

U mnie niby tez, w poniedzialek padalo ale w Elblagu, jak przekroczylam most na Wisle od strony Gdańska to momentalnie temperatura spadla z 23,5 na 18 i zaczelo lac, do nas w poniedzialek jakies urywki wody doszły. Ale bajoro jednak wilgoc sciaga, bo wioske dalej sucho.
Makao 12:17, 09 lip 2025

Allevia ma śliczny kolor. Taki wyraźny. Podoba mi się. Acropolis nabierze jeszcze masy ale one takie różowo-białe są. Potem robią się zielonkawo-kremowe jak przekwitają. Jest bardzo ciekawa ta róża.
TAR 12:29, 09 lip 2025

Aniu, dzieki, zobaczymy. Myslalam, ze jest bardziej pełna w środku. Allevia jest super, bardzo mi sie podoba. Czekam na kwitnienie Novalisa i Mortimera
Basieksp 22:28, 09 lip 2025

U nas dziś zero deszczu. Wczoraj taka mżawka, rośliny proszą się o deszcz. Dziś to co najbardziej wymęczone podlałam, ale deszczówka mi się kończy. Poczekam do piątku, ma padać, o ile deszcz się nie przesunie, bo tak jest już od poniedziałku. Wczoraj jak wracałam z pracy, po drodze taka fajna ulewa była, nas ominęło.
Kordina 00:35, 10 lip 2025

TAR napisał(a)

Ale cudna odmiana, gęsta, znasz nazwę?
TAR napisał(a)
Allevia i Cutie Pie

Allevia kolorek ma obłędny, muszę o niej poczytać
Najbardziej spodobało mi się o niej takie zdanie:
"kwitną nieprzerwanie aż do przymrozków."
TAR 08:54, 10 lip 2025

Basiu, zycze Wam tego deszczu, wiem jak rosliny cierpia. U nas niby popadalo ale nie obraze sie o jeszcze troche wody.

Bożenko
, to ostrozki z serii Highlander, tej juz nie dostaniesz, odpowiednikiem teraz chyba jest Sweet Sensation, tyle ze ta Sweet ma oczko limonkowe. Allevia tez mnie zaskoczyla bardzo pozytywnie, nie nastawialam sie na nia. Kupilam na probe. A jest ladniejsza od Acropolis choc na zdjeciach ta druga bardziej mi sie podobała.

Dalsza odsłona walki z trociniarka, w otworach i korytarzach musialy jeszcze zostac gasienice, bo wczoraj pojawily sie trociny. Zalamka. Ale tym razem odpalilam gaśnice na osy, rureczki precyzyjnie umiescilismy w otworkach i psikalismy. Nie wiem jaki bedzie efekt. Zobaczymy za kilka dni czy trociny sie pojawia.
Mąz chce wpuscic w otwory pianke montazową zeby przy rozprezaniu zablokowala i podusila gasienice. Ale nie wiem jak moje drzewo by to zniosło i czy to pomoze. Odsłonie kore jeszcze w jednym miejscu na wszelki wypadek by sprawdzic czy nie ma wiecej dziur. Chociaz plama soku byla tylko tam gdzie ja sciagnelismy. I tam kora odchdziła bez problemu, potem juz zbytnio przywierala do drzewa. Nie chcialam niepotrzebnie niszczyc.
Gdyby trocin wiecej nie bylo dziurki planuje zalepic glina, kitem lub korkami woskowymi.

W pulapce feromonowej po nocy zlapal sie jeden osobnik trociniarki. Jakis progres jednego mniej
mrokasia 09:19, 10 lip 2025

Boszszsz, współczuję tego dziadostwa. I trzymam kciuki za wygraną.
Foty jak zwykle wymiatają. Przepięknie! A najlepsze, że jak byłam u Ciebie to aż tylu smaczków nie dojrzałam.