Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

mrokasia 08:02, 11 maj 2026

Nooo, to są porządne zakupy! Ale gdzie Ty to wszystko wsadzisz dziewczyno?
tulucy 09:32, 11 maj 2026

I żeby to był koniec, a nie jest.

Ja mam chciejstwo na Brandywine, miałam w starym, ale nie obudziła się po przeprowadzce.
TAR 12:31, 11 maj 2026

GingerO napisał(a)

Jabłoń Royalty rosła u nas 3 lata, w tym roku się nie obudziła, zezarta przez jakiegoś dziada.

Przykro, piekne sa Royalty.

mrokasia napisał(a)
Nooo, to są porządne zakupy! Ale gdzie Ty to wszystko wsadzisz dziewczyno?

Troche roslin niestety mi wypadlo po zimie, zwolnilo sie miejsce Skonczylam z judaszowcami odmianowymi i magnoliami. W ciagu kilkunastu lat ogrodowania po raz pierwszy wypadly mi judaszowce. I to nie jakies male kurdupelki, kilkuletnie drzewa. Odpuszczam, stracilam chyba do nich serducho. A magnolie nigdy mi dobrze nie rosly. Jest jeszcze kilka to poki sa niech rosna.
Kasia padły mi tez 4 zylistki, 3 cisy, fotergile i obiele dogorywaja to az szok. Nawet 2 lub 3 hrtki bukietowe. Tak słabego poczatku sezonu jeszcze nie mialam. Co mnie bardzo dziwi, bo klony palmowe prawie nie ruszone, 2 wypadna na razie do szpitalika. A rosliny zdawac by sie moglo pancerne wypadaja. Trudno, nie te, beda inne. Nie zamierzam wiecej sie roztkliwiac.

tulucy napisał(a)
I żeby to był koniec, a nie jest.

Ja mam chciejstwo na Brandywine, miałam w starym, ale nie obudziła się po przeprowadzce.

Nie mam juz wielkich chciejstw. Raczej bede sie starac kupowac okazjonalnie.
Dzis zapowiadaja burze w prawie calej Polsce, wiatr, grad i zimno. Wolalabym deszcz. Poprzewraca mi znowu wszystko co sobie poukladalam przy oczku do posadzenia. Mialam wczoraj to sadzic ale wstrzymal mnie jedynie brak kory drobnomielonej. Jak to posadze zabieram sie za roze, potem kopytnika. I z bani.
mirkaka 15:47, 11 maj 2026

TAR napisał(a)

Na zywo o wiele ladniejsze. Jeszcze chce jablon Royalty. Ale to moze za rok. Jak znowu cos wypadnie

No ja ją właśnie sobie kupiłam

Sporo drzewek kupiłaś, twój ogród to za chwilę gęsty las
TAR 16:00, 11 maj 2026

Jedni sadza inni karczuja bez opamietania. Mam las szkoda mi kazdego drzewa. A na rabatach duzo jeszcze mozna upchac.
Agatorek 19:10, 12 maj 2026

TAR napisał(a)
Bylam w piatek na zakupach, po drodze jadac z Bydgoszczy natknelam sie na dwie nowe szkolki roslin. Kupilam sobie ladna aronie, wyglada jak kalina szczepiona. Bedzie na froncie zamiast umartego judaszowca nr 1
Do tego skusilam sie na klona Tsuma Gaki, piekny. 3 parzydla blekolistne do posadzenia przy oczku, buka Zlatia, jablon Double Rouge, jablon Lemoinei z pieknie pachnacymi kwiatami. Plus perukowce: Golden Spirit, Golden Lady i 2 szt. Flamissimo. Jest tak ladny, ze z powodzeniem zastapi zdechłego Eternala.
Kupilam tez klona Dragon Master i druga jablonke Double ale te juz nie dla mnie

Posadzilam dzis buka Zlatia wysadzajac dogorywajacego klona jesionolistnego aureavariegate. Posadzilam tez 3 wysadzone tydzien temu derenie kousy.
Poustawialam klony przy oczku. Beda tam jedynie klony, derenie, 2 moze 3 male iglaczki no i podszyt.

niby niewiele a auto pelne

Piękny tfu tfu ten klon.
Chorowałam na niego kiedyś. Nie znalazłam nigdzie w PL, to se kupiłam online z Niemiec. Dwa lata rósł i zdechł .

Współczuję straty judaszowców i innych roślin.
Wafel 19:50, 12 maj 2026

Zakupy ciekawe Znowu zimno, pewnie ci się nawet sadzić teraz nie chce Plusem są opady jedynie.
TAR 21:05, 12 maj 2026

Agatorek napisał(a)

Piękny tfu tfu ten klon.
Chorowałam na niego kiedyś. Nie znalazłam nigdzie w PL, to se kupiłam online z Niemiec. Dwa lata rósł i zdechł .

Współczuję straty judaszowców i innych roślin.
,

No co Ty? Paskuda z tego klona. Brzydkiego jak noc kupilam
Nie ma co plakac przez pozimowe straty, jest jak jest. Przyszlo nowe Dokonam tez kilku przetasowan na rabatach. Bedzie czym zastapic. Wlasnie zanabylam droga kupna Grujecznika Pendula. Lu tak polecala, pokazywala to sie nie oparlam, dojedzie tez do mnie magnolka Kiki's Broom i buczek Aurea Pendula i jeszcze jeden lub dwa klonki, ktore mnie korcą.

Wafel napisał(a)
Zakupy ciekawe Znowu zimno, pewnie ci się nawet sadzić teraz nie chce Plusem są opady jedynie.

Asiu, ja ostatnio taka zmeczona wracam z pracy, ze mam sile jedynie wypic kawe na tarasie i poodpoczywac. Sadzenie jedynie weekendowo. W najblizszy planuje posadzic klony, przesadzic 2 derenie i dwa inne posadzic plus jednego buczka i jakies drobiazgi. W ostatni weekend mialam w miare wene i poustawialam klony tylko zabrakło mi kory drobnej do dołkow.
W kolejny moze ogarne posadzenie roz.

Wafel 22:47, 12 maj 2026

Oj,to może czas chociaż na krótki urlop, czy to chwilowy zapieprz w robocie?

Jakby było ciepło i słonecznie to człowiek miałby ochotę do wieczora pogrzebać w ziemi, ja tak mam bynajmniej...