Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 11:43, 22 cze 2026

Asia Wafel to Acropolis, sporawe rosna ale sa przepiekne. U mnie na takim jalowym miejscu a kwitna do poznej jesieni. Powtarzaja kwitnienie. Sa cudne.
TAR 11:44, 22 cze 2026

MartaCho napisał(a)
Same wspaniałości! Powtórzę to co napisane już powyżej- przepięknie! Zdjęcia sztos!

Dzieki
TAR 20:00, 22 cze 2026

Dzis jedna z forumowuch kolezanek na zla droge mnie sprowadzila. I dokupilam kilka nowych bylinek.
mrokasia 21:12, 22 cze 2026

Nie no, stara, jak Ty foty wrzucisz to klękajcie narody! Muszę na spokojnie obejrzeć na kompie.
Uwielbiam Twój ogród. U mnie coraz więcej cienia ale klimatu Twojego ogrodu nigdy nie osiągnę. Przepięknie!
LIDKA 23:10, 22 cze 2026

TAR napisał(a)
Dzis jedna z forumowuch kolezanek na zla droge mnie sprowadzila. I dokupilam kilka nowych bylinek.

To się pochwal co tam dokupiłaś bo czasem się zastanawiam czy jest jeszcze coś czego u Ciebie nie ma
Magara 23:12, 22 cze 2026

Zdjęcia super, jak zawsze
W szoku jestem, że róże już masz tak mocno kwitnące, u mnie chyba faktycznie jakiś mega dupny mikroklimat

Ania, co robisz jak bodziszki Cloud Ninę kończą kwitnienie? Ścinasz do zera czy tylko wycinasz łodygi z kwiatami?
Basieksp 23:21, 22 cze 2026

Ale to zdjęcie mi się podoba Wszystkie bardzo ładne ale to szczególnie, chociaż nie obejrzałam jeszcze wszystkich
Basieksp 23:29, 22 cze 2026

TAR napisał(a)

Jeszcze to mnie zaciekawiło, szukałam co to za roślina i nie znalazłam. Internet podpowiadał, że to jakiś żylistek? ale średnio mi to pasuje ?
TAR 09:45, 23 cze 2026

mrokasia napisał(a)
Nie no, stara, jak Ty foty wrzucisz to klękajcie narody! Muszę na spokojnie obejrzeć na kompie.
Uwielbiam Twój ogród. U mnie coraz więcej cienia ale klimatu Twojego ogrodu nigdy nie osiągnę. Przepięknie!

Kasia, twoj ogrod zyskuje z kazdym rokiem. Pamietaj, nie mialas drzew tylko kawalek zaniedbanego pola a masz perelke. Zaczyna sie robic juz bardzo parkowo u Ciebie. U mnie zastane drzewa to latwiej osiagnac stan zadowolenia. Nawet jakby nie bylo nasadzen byloby super. Wiec nie do konca to moja zasluga. Ja to tylko wpasowuje do istniejacego.

LIDKA napisał(a)

To się pochwal co tam dokupiłaś bo czasem się zastanawiam czy jest jeszcze coś czego u Ciebie nie ma

Troche tego co mam i pare nowych. Dzwonki Elizabeth, Samanta i brzoskwiniowe. Jezyczki, kilka parzydel wiekszych i mniejszych, tawulke z jasnymi pudrowymi kwiatkami, 3 rodzaje wiazowki blotnej: mikra, mala i srednia. W ogrodzie mam wielka wiec dla odmiany wzielam "nana", rdesta Golden Arrow do cienia, rdesta Pink Elephant, zawciagowca-ponoc kwitnie do jesieni niebieskimi kwiatkami a mnie tego brakuje. Kupilam tez barbule z żóltymi listkami i niebieskimi kwiatkami Hint of Gold. Tu sie wahalam czy nie wziac tej z szarymi liscmi ale ciezko je wtedy z czyms sensownym zestawic. Dokupilam krwisciagi, dziewanne Smoky, lebiodki Rosenkuppel, powojnika calolistnego Blue Ribbon, kirengeszomy palmaty, przetacznikowce wirginijskie i gaure Rosy Jane. Ona mi sie najbardziej podoba, jest taka eteryczna. Te rózowe jak czolgi zwarte krzaki mi rosna, biala nie chce a Rosy Jane jest akurat. Wiekszosc ma wypelnic dziury na bagiennej a czesc bedzie towarzystwem dla sadzonych roz.
No nie wiem czemu nie podobaja mi sie takie typowe rozanki. To po prostu roze i tyle. A takie skomponowane z bylinami i innymi roslinami tworza ładny dla oka obrazek, gdy przenikaja sie rozne rosliny, faktury i kolory.

Magara napisał(a)
Zdjęcia super, jak zawsze
W szoku jestem, że róże już masz tak mocno kwitnące, u mnie chyba faktycznie jakiś mega dupny mikroklimat

Ania, co robisz jak bodziszki Cloud Ninę kończą kwitnienie? Ścinasz do zera czy tylko wycinasz łodygi z kwiatami?

Dzis to dopiero kwitna. Tez jestem w szoku bo szczerze mowiac sie nie spodziewalam, ze roze tak fajnie sie u mnie zadomowia. Chce jeszcze jedna / dwie dokupic z tych, ktore juz mam. Prawdopodobnie wszystkie Bienenweide przeniose do doniczek a w ich miejsce posadze wyzsze i lepiej kwitnace.
Bodziszki Orion i Cloud Nine ścinam do zera, strasznie balagania i sie klada. Wyglada to okropnie. A w tym roku nie dosc ze musze wyciac to jeszcze poprzesadzac i porodzielac. Tych Cloud Nine mam stanowczo za malo, sa przesliczne i długo kwitna. Po scieciu szybko odrastaja i powtarzaja kwitnienie. Reszte bodziszkow zostawiam o ile nie balagania.

Basieksp napisał(a)

Ale to zdjęcie mi się podoba Wszystkie bardzo ładne ale to szczególnie, chociaż nie obejrzałam jeszcze wszystkich

Dzieki Basiu A tamten krzaczek to dobrze zdiagnozowany. To żylistek karbowany Pride of Rochester.
Magara 23:00, 23 cze 2026

Moje bodziszki, te wysokie, podpieram. Mam takie obręcze mocowane do kijka - sprawdzają się.
Też te CN bardzo lubię, mam w kilku miejscach, w każdym robią robotę, tylko faktycznie się lubią pokładać.

Dzięki za info dot. cięcia