Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

DariaB 11:32, 14 wrz 2023

Jejku Aniu jakie Ty masz tempo! Nie było mnie jakieś dwa tygodnie, a tu już działka klepnięta i tona przetworów zrobiona. Podziel się energią Gratuluję!
Kontonaogrod 11:35, 14 wrz 2023

Cześć

odpoczywać będę po śmierci (może a na serio nie czuję się zmęczona, wakacje były fajne, w ogóle w tym roku sporo wyjeżdżałam.

Lubię mieć sprawy ogarnięte, porządek to to do czego dążę (i nigdy nie udaje mi się go osiągnąć)

Grzebię sobie w salonie z płytkami, zamówiłam kilka próbek buahahaha
Gdzie tam do płytek ale czemu nie

Z czym posadzić piwonie? Mam duuużo piwonii z rodgersją? I bodziszkiem wspaniałym

pozdrawiam!
veva 13:32, 14 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)

Co to za kwiatki te żółte?

Gratuluję działki
Kontonaogrod 14:02, 14 wrz 2023

Rudbekia "Goldstrum". Niezawodna na suche słoneczne miejsca i podobno się rozsiewa (czekam

dzięki
DariaB 14:07, 14 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Cześć

odpoczywać będę po śmierci (może a na serio nie czuję się zmęczona, wakacje były fajne, w ogóle w tym roku sporo wyjeżdżałam.

Lubię mieć sprawy ogarnięte, porządek to to do czego dążę (i nigdy nie udaje mi się go osiągnąć)

Grzebię sobie w salonie z płytkami, zamówiłam kilka próbek buahahaha
Gdzie tam do płytek ale czemu nie

Z czym posadzić piwonie? Mam duuużo piwonii z rodgersją? I bodziszkiem wspaniałym

pozdrawiam!

Ja za radą MartyCho posadziłam z kocimiętką, a Sylwia zaproponowała jeszcze astry do nich.
Już urządzasz wnętrza, no niemożliwa jesteś hehe
Kontonaogrod 14:13, 14 wrz 2023

Nie mam kocimiętki a mam dużo bodziszków

Większość gratów przeniesiemy stąd, nie mogę się doczekać opuszczenia sąsiadów buahahaha

Dom i ogródek mamy wporzo, za to sąsiadów nie. No cóż... ja zawsze bezkonfliktowa byłam, cicha myszka która nikomu nie wadzi... widocznie wadzę samą egzystencją?

Fajnie mieć perspektywę wyprowadzki, można na nich położyć kreskę zamiast się zastanawiać co tym razem zrobiłam że znów na mnie krzywo patrzą i nie odpowiadają na "dzień dobry". Masakra.

A dziś się dowiedziałam że mi się sąsiadka nie zgodziła na przyłącze prądu i gość z tauronu będzie przeprojektowywał przyłącze od kolejnego sąsiada (jeszcze żeby to coś jej potencjalnie cokolwiek niszczyło... chodzi o grubszy kabel nad ulicą między jej słupem a moim).

Serio, nic mnie tak nie pokonuje jak nie poczuwanie się do winy (z mojej strony) i bezpodstawna złośliwość ludzi (bo mogą)...

Smutno mi się robi jak mam porównanie między naszym społeczeństwem (i bycie wrogiem z automatu) zamiast budowania jakiejkolwiek wspólnoty (jak to robią w Anglii np.

Mieszkamy po dwóch stronach drogi... serio?
Kiedyś tu przyjdzie żeby jej w czymś pomóc (ma 70 lat), wtedy jej powiem że nadal czekam na przyłącze na które się nie zgodziła...

Ktos mi to moze wytlumaczy? Tak zebym zrozumiala? Bo próbuję od lat I nie ogarniam
DariaB 15:59, 14 wrz 2023

Nie zrozumiesz, miałam podobne przejścia z internetem światłowodowym i do dzisiaj go nie mam, szkoda nawet nad tym rozmyślać.
Kontonaogrod 16:05, 14 wrz 2023

Fajnie miec w perspektywie przeprowadzke. Buzki
Muszelka 17:06, 14 wrz 2023

Skoro sąsiadka ma 70 lat, to może funkcjonuje w niej myślenie:
- Taaaa... młoda chce mnie okraść. Teraz jest miła, ale za jakiś czas, ja będę musiała za nią rachunki za prąd płacić. Kowalska opowiadała, że znajoma szwagierki tak miała. I potem za Nowaków musiała płacić, bo elektrownia z niej pieniądze ściągała.
Nie dam się wrobić. Mam niską rentę, a ta młoda 3 samochody ma.

Ludzie (zwłaszcza ci, którzy przeżyli machlojki PRL-u) nieufni są. Z góry zakładają, że "trzeba uważać, bo nie wiadomo, co z tego będzie".

Nie żebym broniła mentalności większości Polaków. Rzeczywiście jesteśmy narodem o niskim poczuciu własnej wartości, zakompleksionym, nieufnym nie tylko w stosunku do obcych, sąsiadów, ale nawet w stosunku do bliskiej rodziny. Jesteśmy podejrzliwi i zawistni

Mamy coś zapisanego w genach... Myślę, że ma na to wpływ trudna historia naszej Ojczyzny i bieda. To nasz kraj był napadany, okradany, niszczony. Długie lata był na tzw. "dorobku".

Nasi mężczyźni walczyli, a kobiety pozostawały w domach i wychowywały w biedzie gromadkę dzieci. Rządziły w domach, jak potrafiły, często kierując się emocjami, jak to bywa u kobiet - baaaardzo różnymi

Wiecie co często za granicą zauważamy z Panem Muszelkiem?

Gdy jakaś kobietka czesze publicznie faceta, że np. źle coś zamówił, nie kupił tańszej wejściówki, źle odłożył narty itp. to na 99,9% jest to Polka

Tak więc, droga Aniu
Tyś wyzwolona z tego myślenia i zapętlenia genów
A sąsiadka nie. Chyba że zjesz z nią beczkę soli, albo ukochanego kotka z palącej się stodoły uratujesz
Muszelka 17:13, 14 wrz 2023

A tak w ogóle, gratulacje! Lecisz ze wszystkim, jak mały samochodzik!