Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kontonaogrod 18:02, 17 wrz 2023

Rabata przed domem mi sie udala, zero roboty I zawsze cos kwitnie. Roze powtarzaja

Patrycja_KG_Lu 21:38, 17 wrz 2023

Co masz dokładnie w tej rabacie? Róże, stipy, rozchodniki, werbenę? A to mocno różowe to co to?
Kontonaogrod 21:50, 17 wrz 2023

Jakis aster, chyba. Mam tam palibiny na pniu, biale azalie japonskie, 3 roze, stipy I w tle miskanty morning light. I werbene wszedzie

Taki screenshot dzis zrobilam, stipa z wszystkim wygladaja dobrze

Patrycja_KG_Lu 22:11, 17 wrz 2023

Ciekawe jakby wyglądał Twój kolejny ogród. Zmieniałabyś całkiem styl rośliny, skopiowała to co masz tu czy wprowadziła modyfikacje? Muszę się Ci pochwalić, że za Twoją namową wreszcie będę mieć rozmnażalnik. Pierwsze rośliny do niego zamówione przy okazji zakupów na trójkątną (brakowało mi m.in. do darmowej wysyłki).
Kontonaogrod 06:57, 18 wrz 2023

Jej!

Lepiej roślinom w gruncie, nawet na kupie i chwilowo, niż w doniczkach. Szybciej przyrastają, nie marnują się i więcej czasu się ma na decyzje

Mój kolejny ogród będzie sadzony WOLNIEJ. Rozważniej. Nie wszystkie rośliny stąd zabieram. Zostają np bukszpany, które są super póki ćma bukszpanowa nie stała się popularna. W tej chwili mam zeżarte obwódki i kulki, pryskaliśmy tydzień temu, wczoraj znów znalazłam kilka gąsienic. Nie chcemy pryskać ze względu na pszczoły.

Chcę duże plamy, nasadzenia z kilku gatunków, chcę uniknąć totalnego miksu wszystkiego z wszystkim (jak tutaj). A czy mi się uda to już osobne pytanie Będę próbować
Kontonaogrod 12:30, 18 wrz 2023

Dla śmiechu trochę, ale to moja lista roslin do zabrania

Naparstnice
Zawilce
Ciemierniki
Miskanty
Rozplenice
Jeżówki
Stipa
Rozchodniki
Liliowce
Piwonie
Irysy, bodziszki, rodgersje

Hosty
Brunnery
Rodgersje
Hakone

Oczary
Sosny szczepione variella

Drzewa:
Brzozy doorenbos
Owocowe
Klon shirasawy
Graby, buki
Wisnie ozdobne

Krzewy
Porzeczki, agresty, maliny, pigwowce, jezyny
Judaszowce
Kaliny
Czerwone derenie
Derenie ozdobne
Rhododendrony I azalie
Muszelka 12:39, 18 wrz 2023

Pokaż nowe ciemierniki
Kontonaogrod 12:57, 18 wrz 2023

Kupiłam kolejne 3 sztuki tego, co już mam 3ci sezon, najlepszy moim zdaniem Ice N'Roses Bianco. Już wykupiony... i 45 zł/szt., masakra...
jak się będę przeprowadzać to tego dużego co już mam podzielę...
DariaB 13:25, 18 wrz 2023

Wow lista roślin do zabrania imponująca! Będziesz serio wykopywać drzewa i je ze sobą przewozić czy po prostu kupisz nowe?
Ten bordowy rozchodnik i różowy aster są cudne!
Kontonaogrod 13:40, 18 wrz 2023

Nową działkę prawie widzę z tej tutaj a większość drzew nie jest starsza niż 3 lata więc co się da to oczywiście wykopię

A resztę dokupię jak zabraknie Ale większość roślin z listy zamierzam wykopać i przenieść, choćbym miała wziąć 2 tygodnie urlopu i robić tylko to