Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Muszelka 17:19, 14 wrz 2023

No, dobra. Żeby nie było, że masz 4 samochody (2 w garażu, 2 ukryte za kurnikiem).

Lecisz ze wszystkim, jak odrzutowiec!
Kontonaogrod 18:03, 14 wrz 2023

Mamy 2 samochody

szkoda słów...
Kontonaogrod 19:38, 14 wrz 2023

Z czym posadzić irysy?
Patrycja_KG_Lu 21:50, 14 wrz 2023

Szukałam akurat dziś opisów rabat z piwoniami na ogrodowisku, bo w przyszłym roku się jedna będzie tworzyć. Znalazłam coś takiego u Antracyta:

Mam problem z tą rabatą, tzn z jej najniższym piętnem. Może coś doradzicie? Są na niej róże, piwonie, lwie paszcze, dwie jabłonki i jedna hortensja. Jako wypełniacze mam werbenę patagońską, firletki, liatrie, białą gipsówkę, przetacznika i kolendrę. Dojdą na wiosnę irysy w odcieniu maślanym(Jak znajdę) i łubiny. Zastanawiałam się nad naparstnicą, ale nie znalazłam w łososiowym kolorze. Najniższe piętro stanowią teraz dwa rodzaje bodziszka i niskie białe marcinki. No i nie wiem co jeszcze na przód dać. Nie chcę szałwii, bo ma ostry pokrój, chcę coś "miękkiego w odbiorze", niekoniecznie bardzo kolorowego. Takie coś z babcinego ogródka. Już nawet o ziołach myślałam. Pustka twórcza mnie dopadła.
Patrycja_KG_Lu 21:51, 14 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Z czym posadzić irysy?

Jedna roślina czy więcej? Tutaj Pin z jedną https://pin.it/2hMwixE
Kontonaogrod 07:00, 15 wrz 2023

Dzięki

Piwonie z bodziszkami posadzę, irysy japońskie z przywrotnikiem (fajna inspiracja, dzięki Inną rabatę w słońcu zrobię z irysów pełnych (bródkowych?) połączonych z lawendą - w odpowiedniej odległości bo jak lawenda zeżre irysy to nie będą kwitły.

I jakieś krzewy w środek może (grujeczniki? Mam 5 w tej chwili). Albo świdośliwy w środek?

Doorenbosy podsadzę hakone. Podobają mi się rabaty prawie jednogatunkowe, zobaczymy co wymyślę tym razem, ale chciałabym spokój i jednolitość zamiast chaosu (uda mi się kiedykolwiek???)
Kontonaogrod 15:36, 15 wrz 2023

Miłego weekendu!
Sonka 17:16, 15 wrz 2023

Aniu, przed irysami np. można posadzić hakone, bo irysy po przekwitnięciu mają brzydkie liście, po prostu tak mają , więc dobrze je schować po przekwitnięciu w trawie. Byłam w ogrodzie irysowym, arboretum w Staniszczach Wielkich, prowadzone przez leśniczego tak właśnie radził ten hodowca wielu nowych odmian irysów i nie tylko.
Kontonaogrod 17:49, 15 wrz 2023

Dzięki za podpowiedz Krysiu

Nie wiem czy mi hakone wystarczy I irysy w sloncu, hakone zawsze myslalam ze do polcienia?
Kontonaogrod 20:21, 15 wrz 2023