Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Wafel 11:47, 14 kwi 2026

Eee, no to miło, energia i optymizm ci wraca
MagdaLenka 12:59, 14 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
... w słońcu było bardzo przyjemnie. Wylegiwałam się na nim jak kot. Nie zrobiłam nawet połowy tego, co zamierzałam, ale i tak jestem zadowolona.

To jest właśnie typ ogrodowania, które ja popieram całym sercem i polecam każdemu.

A kokoryczka wielkokwiatowa jest cudowna. Ja mam swoje poletko kokoryczki na wprost okna tarasowego i uwielbiam ten widok.
Ichigo 21:49, 14 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)

To jest właśnie typ ogrodowania, które ja popieram całym sercem i polecam każdemu.

A kokoryczka wielkokwiatowa jest cudowna. Ja mam swoje poletko kokoryczki na wprost okna tarasowego i uwielbiam ten widok.

Widziałam tę kokoryczkę chyba na YT u Ady z Gdy zakwitnie w ogrodzie i bardzo mi się spodobała. Ponoć lubią ją ślimaki?

Dzisiaj też trochę się leniłam, ale i podziałałam w ogrodzie. Posadziłam w końcu różanecznika Cunningham's White i bukszpan (pozostałość po Wielkanocy). Nawiozłam borówki i rododendrony. I przesadziłam sporą kępę tojadu, która wchodziła na piwonię. Przy przesadzaniu kępa rozpadła się i raptem miałam kilkanaście sadzonek. Normalnie klęska urodzaju. Trochę popieliłam...
Róże nadal nie nawiezione. Jutro.

A, poza małym stadem rozrabiających kosów w ogrodzie był kozioł sarny. Oczywiście nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia, bo nie miałam przy sobie telefonu. Jak mnie zobaczył, uciekł, przeskakując nad ogrodzeniem i pognał w kierunku rzeki.

Poza tym w wiśniowej dziupli znowu mieszka rodzina szpaków.

Zakupiłam wczoraj przez Internet trochę roślin: jarząb Autumn Spire, powojnik Miss Bateman i sześć pęcherznic Red Baron, które zamierzam posadzić między brzozami. Chciałabym jeszcze kupić oczar Feuerzauber, leszczynę Medusa i coś tam jeszcze, jakieś drzewo, dąb błotny albo ambrowiec. Jak tylko ustalę, gdzie je posadzić...
Wafel 21:52, 14 kwi 2026

No to szykują się niezłe nowe nasadzenia Mam tego jarząba, bardzo lubię jego soczystą zieleń wiosną, szybko rośnie.
Ichigo 21:55, 14 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Eee, no to miło, energia i optymizm ci wraca

Asia, dokładnie tak jest. Czuję przypływ energii. O karczownikach staram się nie myśleć, choć wykopałam dzisiaj na rabacie takie coś:

Była tam cebulka lilii. Czyli nie ma sensu sadzić w tego rodzaju osłonkach. Inne lilie na szczęście rosną, posadziłam ich dużo. I tak liczę się z tym, że będą mi je systematycznie wyjadać.
LIDKA 21:57, 14 kwi 2026

Madzia ale fajnie że masz taką werwę na ten sezon. Tego karczownika to współczuję.

Ichigo 21:57, 14 kwi 2026

Wafel napisał(a)
No to szykują się niezłe nowe nasadzenia Mam tego jarząba, bardzo lubię jego soczystą zieleń wiosną, szybko rośnie.

Posadzę go przy ogrodzeniu między brzozami, ładnie przebarwia się jesienią.
Wafel 21:58, 14 kwi 2026

No faktycznie do bani osłonka, może lepsza doniczka bez dna? Dużo to jednak miejsca zajmuje, nie to co wciśnięte cebule...
Ichigo 22:00, 14 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Madzia ale fajnie że masz taką werwę na ten sezon. Tego karczownika to współczuję.

Lidka, ja tak zwykle mam wiosną. Później, kiedy nadejdą upały, przychodzi zmęczenie ogrodem i nic już mi się robić w nim nie chce.
Choć przyznaję, że w tym roku czuję się wyjątkowo nakręcona...
Ichigo 22:06, 14 kwi 2026

Wafel napisał(a)
No faktycznie do bani osłonka, może lepsza doniczka bez dna? Dużo to jednak miejsca zajmuje, nie to co wciśnięte cebule...

Przy tych szkodnikach niestety innej opcji nie ma. Albo doniczki, albo darmowa stołówka.

Teraz prawie wszystko sadzę w doniczkach, byliny też. Sadzenie trwa przez to dłużej, wymaga więcej wysiłku, a i tak nie daje gwarancji.

Spotkałam się też z sytuacją, że wyjadają cebulki od góry, np. krokusy, które są sadzone dość płytko.