Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 14:37, 11 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
O kurka, sporo zieleniny w tym biedronkowym koszyku. To na sałatkę?

A co do kopania i sadzenia - może w okolicy Twojej działki znajdzie się silny nastolatek chętny zarobić parę groszy?

Będzie sałatka z zawciągiem i bananami .

Pasowałoby znaleźć sobie jakiegoś pomocnika, przynajmniej do zmontowania i wkopania nowych obrzeży na rabatę. Z kopaniem roślin chyba sobie jakoś poradzę. Po prostu będę jeździła na wieś częściej, a robiła mniej. Sadzenia raczej nie zlecę nikomu, bo nie mam zaufania. Na roślinach mało kto się zna. Musiałabym cały czas stać nad delikwentem i mieć go na oku, i instruować w razie potrzeby. Chyba nie podołałabym nerwowo tej sytuacji .
Ichigo 11:00, 13 kwi 2026

Dzisiaj jadę na wieś.
W planach: posadzić klon, nawieść róże, rododendrony i inne. A jak starczy czasu: wypielić rabatę czerwoną i rozsypać korę. I nie przeforsować się.
Bee 11:49, 13 kwi 2026

Miłego ogrodowania
Wafel 14:38, 13 kwi 2026

Najważniejszy punkt planu - nie przeforsować się...
Narsilia 15:13, 13 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Najważniejszy punkt planu - nie przeforsować się...

O tym samym pomyślalam
Ichigo 21:11, 13 kwi 2026

Melduję, że nie przeforsowałam się. Jutro jadę znowu .
Wafel 22:12, 13 kwi 2026

Brawo ty
vita 08:15, 14 kwi 2026

Mam nadzieję, że dzisiaj wiatr nie będzie Ci już aż tak dokuczał. Z miłością ogromną uprawiasz swój ogród i z determinacją, jeszcze te ostatnie choroby.
Chyba już to wiesz, że bywają lepsze i gorsze lata w naszych ogrodowych zmaganiach, może ten sezon będziesz miała gorszy, ale nie wątpię, że się nie poddasz
Próbowałam zlokalizować na fotkach tę cienistą rabatkę, może dorzuć do przebiśniegów kokorycze?
Można dobrać gatunki o różnym kolorze kwiatów, jak nie będzie Ci pasował czerwony, a może znajdzie miejsce na czerwonej rabacie?
Doskonale się sieją, nie da im rady karczownik (jeśli je lubi he he) a sadzonki dowieziesz do ogrodu w kieszeni Mam pozyskane z lasu kokorycze (chyba to C. solida), fioletowe i czerwone.

Są trochę plagą, ale w naturalistycznych ogrodach dobrze wyglądają.

O karczownikach na priv, bo nie odważę się napisać publicznie co ostatnio wymyśliłam, w pełni ekologiczne, ale jeszcze nie wiem na ile skuteczne
Fotkę później usunę

Zachwycam się skupiną orzechów, ładnie je fotografujesz

mrokasia 10:10, 14 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
Melduję, że nie przeforsowałam się. Jutro jadę znowu .

Super .
Ichigo 11:00, 14 kwi 2026

Vita, ja już ostatnie sezony miałam gorsze. Przez ostatnie dwa lata nie bywałam w ogrodzie w ogóle. Może ten, wbrew temu, że jestem po złamaniu, nie będzie taki zły? Robię sobie pomału i coś tam dłubię w ziemi. Znalazłam też już osobę, która pomoże mi przy obrzeżach kortenowych na drugiej rabacie.

Planuję przez ten tydzień nadrobić trochę zaległych prac w ogrodzie.

Kokoryczy poszukam przy okazji, jak będę w jakimś lesie. Z cieniolubnych podoba mi się jeszcze kokoryczka wielokwiatowa. I może jakąś dużą paproć muszę sobie sprawić, bo te moje na razie malutkie...

Nie usuwaj tego zdjęcia, ładne jest .

Wczoraj dosyć leniłam się w ogrodzie. Owszem, wiało, ale w słońcu było bardzo przyjemnie. Wylegiwałam się na nim jak kot. Nie zrobiłam nawet połowy tego, co zamierzałam, ale i tak jestem zadowolona. Soczysta, młoda zieleń, rozwijające się na drzewach pączki, ostre, wiosenne słońce, kwitnące czereśnie i ich cudowny zapach wzbudziły we mnie jakąś ogrodniczą ekscytację. W głowie zaczęło mi się kłębić od pomysłów. Świat wydał mi się piękny i wspaniały. Chyba dopadło mnie jakieś małe pomieszanie zmysłów. Za dużo słońca .