Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 21:42, 08 mar 2025

pestka56 napisał(a)

Policzyłam moje kępy Mam 14 heuflerian. Jedną dostaniesz z całą pewnością i myślę, ze podzielisz ją na co najmniej 8.

Kasiu Pestko, napisałam na priv.
ElzbietaFranka 21:48, 08 mar 2025

Wafel napisał(a)
Racja Lidka. Błękitny Anioł jakoś nie może rozwinąć u mnie skrzydeł, słabo rośnie...

Mam 2 szt jeden rośnie i kwitnie bardzo ładnie drugi tak sobie. Dzisiaj zdecydowałem, że słabo rosnącego posadzę razem z lepiej rosnącym.
U mnie prawdopodobnie słabo rośnie bo brzozy są blisko i podkradają mu wodę. Ja każdego roku wiosna przycinam na ok 1 m od ziemi i wypuszcza sporo pędów.
Clematisy lubią mieć nóżki w cieniu a głowę w słońcu.
Też kiedyś nie miałam ręku do nich, ale trzeba kupować te które są wyselekcjonowane w Polsce. Clematisy posądzam wyższymi belinami.
Joku 21:48, 08 mar 2025

U mnie ciemierniki wysiały się chyba 4 lata temu. Ponieważ siewek było dużo i rosły w gęstwinie innych roślin to postanowiłam je zostawić w spokoju. W zeszłym sezonie wykopałam kilka największych i posadziłam do doniczek (tylko dlatego że komuś chciałam je dać ale nie wziął) a potem na rabatę. Teraz widzę że pojawiły się pierwsze pączki. Przeczytałam że też chcesz je póki co zostawić. To chyba dobry sposób. Nie odważyłam się jeszcze na przesadzenie dużych kęp. Ale bodajże Ewa przesadzała z sukcesem więc też pewnie spróbuję.
Co do macierzanki to chyba siałam do jakiegoś pojemnika. Wykiełkowała część, rośliny bardzo się rozrosły. Na grządce też powinno się tobie udać. Dobre miejsce dla niej wybrałaś.
ElzbietaFranka 21:51, 08 mar 2025

Makao napisał(a)
Też mam tą gwiazdnicę. Już kwitnie małpa. Wzięłam i opryskałam jakimś środkiem na chwasty w trawnikach. Zresztą w trawniku też mam. Poleciałam po całości.

Tusk gwiazdnica trochę ciepła dostała i kwitnie. Też dzisiaj motyka ja zrywałam może jutro wyschnie na słońcu.
Wafel 22:03, 08 mar 2025

Ja podejrzewam, że mojemu Błękitnemu Aniołowi przeszkadzało sąsiedztwo derenia on miał bardzo rozległy system korzeniowy i jak go wykopywałam to te jego sznury sięgały daleko w kierunku innych roślin. Chyba dlatego też ciemierniki przy nim padły.

Spróbuję się pobawić w rozdzielenie tych siewek, chociaż części
Wafel 22:05, 08 mar 2025

Dziś nie dałam rady wrócić na osiedlową, także dłubanie gwiazdnicy część druga przede mną Buuu...
ElzbietaFranka 22:11, 08 mar 2025

Jeżeli chodzi o ciemierniki.
Dostałam 2-3 lata temu od "Basi ogród" 10 cm wysokości ciemierniki siewki. Ona ma bardzo ładne.
Posadziłam do gleby i widać, że mają już paczki kwiatowe.
EM mi w zeszłym roku po nich przejechał kosiarka i myślałam że nic z tego nie będzie, ale wypuściły nowe liście i będą kwitły.
Wafel 22:19, 08 mar 2025

Czyli nie aż takie delikatne
Wafel 22:33, 08 mar 2025

Mój maleńki bukszpan w donicy, spokojnie przezimował i wygląda bardzo zdrowo

Joku 22:47, 08 mar 2025

Wafel napisał(a)
Jolu, te nasionka są takie maleńkie, mam je tak po prostu sypnąć jak leci do gruntu, a jak zaczną rosnąć to porozdzielać? Cieszę się, że ona taka żywotna, potrzebny mi na osiedlowej dywanik między tawułami na brzegu rabaty osiedlowej.

Nie zwróciłam uwagi na to pytanie. Staraj się siać jak najrzadziej. Jak siewki podrosną możesz porozdzielać albo nawet sadzić kępkami.