Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 19:40, 08 mar 2025

Jolu, te nasionka są takie maleńkie, mam je tak po prostu sypnąć jak leci do gruntu, a jak zaczną rosnąć to porozdzielać? Cieszę się, że ona taka żywotna, potrzebny mi na osiedlowej dywanik między tawułami na brzegu rabaty osiedlowej.
Judith 19:42, 08 mar 2025

Wafel napisał(a)
Ja się w ogóle cieszę z tych ciemierników, bo moje pierwsze, które rosły pod dereniem w innym miejscu, w ogóle mi zanikły. Tym zmieniłam miejsce i są i kwitną
Natomiast nie wiem o co chodzi z siewkami, dlaczego nie rosną, są maleńkie tak jak w zeszłym roku. Może powinnam je jakoś porozdzielać, bo rosną w takich skupiskach?

Oglądałam kiedyś program Mai, w którym był gość uprawiający ciemierniki. Była tam mowa o siewkach i pamietam, ze wymagały one sporo zachodu, by tworzyły się z nich ładne rośliny, do tego trwalo to kilka lat. Niestety w kwestii jakiegoż to konkretnie zachodu wymagały - nie pamietam nic a nic . Ale przypomniawszy sobie powyższe, kapuję już dlaczego ciemierniki są tak okrutnie drogie...
Wafel 19:48, 08 mar 2025

Postanowiłam też wysadzić pod płot w celu zasłonięcia się trochę od strony sąsiada, pęcherznicę Amber Jubilee, która rosła na dachu w donicy.
Ciasno tam mam, ale hortensja Diamant Rouge słabo mi rośnie w tym miejscu i jak się nie poprawi w tym roku, to trafi do innego ogrodu, gdzie może będzie jej lepiej. Wcisnęłam tą pęcherznicę i już widzę, że przegięłam, ale zobaczymy w trakcie sezonu.
Cisy w ogrodzie opryskane przeciw misecznikom zapomniałam tylko o jednym na osiedlowej, ale był czysty w zeszłym roku, to może sobie odpuszczę profilaktykę
Wafel 19:54, 08 mar 2025

Aaa, no jak takie trudne te siewki to trudno, ja się nie będę z nimi certolić, niech sobie siedzą i czekają na lepsze czasy Ciekawe jednak jakiego to zachodu potrzeba? Poszukam informacji, bo mnie zainteresowałaś
Wafel 20:09, 08 mar 2025

A ja od eMa dostałam dziś bukiet kwiatów ciętych, sama sobie kupiłam do małego zielonego miejsca, małego ciemiernika i mały bukiecik przebiśniegów

Makao 20:48, 08 mar 2025

Mąż wie co dobre super prezent
Ciekawy bukiet
Wafel 21:09, 08 mar 2025

Dziękuję, mi też się podoba, jego zaintrygowała protea
pestka56 21:14, 08 mar 2025

Wafel napisał(a)

Na początek myślałam, żeby chociaż 5 sztuk posadzić, jedną kępę dostanę od Juzi. Jutro zrobię analizę przestrzeni

Policzyłam moje kępy Mam 14 heuflerian. Jedną dostaniesz z całą pewnością i myślę, ze podzielisz ją na co najmniej 8.
Magara 21:37, 08 mar 2025

Wafel napisał(a)

Natomiast nie wiem o co chodzi z siewkami, dlaczego nie rosną, są maleńkie tak jak w zeszłym roku. Może powinnam je jakoś porozdzielać, bo rosną w takich skupiskach?

Asia, u mnie też siewek ciemierników masa. Zauważyłam już rok temu, że te, które się przesadzi, nawet do doniczek (oczywiście trzeba pilnować podlewania) rosną i dają radę. Pozostawione w masie - nic z nich nie ma, zamierają. One chyba nie przepadają za konkurencją gatunkową i lubią być czczone jako jednostki Takie moje doświadczenie
Wafel 21:41, 08 mar 2025

Ciekawe. Spróbuję je zatem rozdzielić, ale zostawię w gruncie, bo nie upilnuję pewnie podlewania takich drobiazgów