Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 18:56, 05 mar 2025

Oczywiście poniosę wszystkie koszty zakupu i wysyłki.
Joku 21:23, 05 mar 2025

Mam jesienną, tej drugiej nie mam.
Wafel 21:56, 05 mar 2025

Ok. To poluję dalej na Heuflera, może się trafią gdzieś niedrogie sadzonki nic mnie nie goni Zamówiłam zatrwiany szerokolistne jako wypełniacze na osiedlową i jak je posadzę, to lepiej będę widziała ile i gdzie tej trawy brakuje.
Juzia 07:24, 06 mar 2025

Ja mam. Mogę Ci wysłać jedną kępę to sobie podzielisz na ile będziesz chciała. One szybko rosną.
Tylko musiałabyś poczekać trochę, bo u mnie jeszcze miejscami ziemia zmarznięta Haha! Biegun zimna
Wafel 20:37, 06 mar 2025

O, dzięki Juzia, jeśli to nie problem to pewnie, jestem chętna, tylko napisz mi na priv jak by ci było wygodnie to wysłać i sposób zapłaty. Nie ma pośpiechu.

Dzisiaj ogarniałam osiedlową płaską, przycięłam wszystkie tawuły, 3 derenie, wycięłam bylinowe sucholce, zaczęłam odchwaszczać. Kurczę, no wlazło takie drobnolistne dziadostwo rozłogowe z maleńkimi białymi kwiatkami. Wplątuje się między rośliny, płytko się korzeni, ale pełno tego ciężko wyjąć w całości masakra...
Miskantowo 20:51, 06 mar 2025

Wafel napisał(a)

Dzisiaj ogarniałam osiedlową płaską, przycięłam wszystkie tawuły, 3 derenie, wycięłam bylinowe sucholce, zaczęłam odchwaszczać. Kurczę, no wlazło takie drobnolistne dziadostwo rozłogowe z maleńkimi białymi kwiatkami. Wplątuje się między rośliny, płytko się korzeni, ale pełno tego ciężko wyjąć w całości masakra...

Sądząc po opisie dziadostwa to gwiazdnica
Ma takie paskudnie delikatne korzonki.
To zdrowe zioło i można ją też jeść.

Trzeba ją usuwać bo rozłazi się wszędzie.
Miałam tym pokrytą cała rabatę.
Wafel 21:19, 06 mar 2025

Została mi do odchwaszczenia jeszcze 1/4 rabaty mniej więcej, chyba zwołam ekipę do pomocy w dziobaniu tej gwiazdnicy, bo to chyba ona. W zeszłym roku wiło mi się coś innego, no z rabat to ciężko usunąć bez oprysku...
pestka56 22:26, 06 mar 2025

Wafel napisał(a)
Czy ktoś ma w nadmiarze do podzielenia się seslerię Heuflera (Sesleria Heufleriana)? Przytuliłabym na osiedlową, chyba jednak kolor bardziej mi odpowiada niż jesiennej

Będę dzielić moje heufleriany, bo to już duże kępy i warto je odmłodzić. Poza tym ponieważ to naprawdę bezproblemowa trawa, to chcę ją wprowadzić w innych miejscach ogrodu.
Nie wiem ile dokładnie wyjdzie sadzonek z moich 12 kęp, ale na pewno każda pocięta na 4, a może nawet 6-8, da bardzo solidnej wielkości trawkę.
Coś tam też już komuś obiecałam. Ale będę pamiątać o tobie. Ile potrzebujesz sadzonek?
mirkaka 05:44, 07 mar 2025

Chwastnica jest okropna, ja z nią walczę od lat. Ona kwitnie nawet w cieplejszą zimę, trzeba ciągle ją pielić, nie dopuszczają do wysiania się. Podobno to znacznik że ziemia ma dużo azotu i jest żyzna
Mnie się bardziej podoba selseria jesienna, ma cytrynowy kolor, i delikatne jaśniutkie kłoski Dostałam ją też z forum i się w niej zakochałam
Miskantowo 06:47, 07 mar 2025

Muszę chyba tę seslerię obejrzeć i posadzić w paru miejscach.
W zasadzie to poza niezliczonymi stipami (ta sie u mnie wysiewa równie energicznie jak werbena patagońską) mam mało traw.
Miskanta, muhlenbergię, jakieś rozplenice.