Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Makao 11:38, 07 mar 2025

Też mam tą gwiazdnicę. Już kwitnie małpa. Wzięłam i opryskałam jakimś środkiem na chwasty w trawnikach. Zresztą w trawniku też mam. Poleciałam po całości.
Wafel 18:38, 07 mar 2025

mirkaka napisał(a)
Chwastnica jest okropna, ja z nią walczę od lat. Ona kwitnie nawet w cieplejszą zimę, trzeba ciągle ją pielić, nie dopuszczają do wysiania się. Podobno to znacznik że ziemia ma dużo azotu i jest żyzna
Mnie się bardziej podoba selseria jesienna, ma cytrynowy kolor, i delikatne jaśniutkie kłoski Dostałam ją też z forum i się w niej zakochałam

Mirka, ja mam tam tawuły w cytrynowym kolorze dlatego poszukuję innej zieleni traw dla kontrastu, a jesienna też śliczna, ale tam już za dużo tego jaskrawego

Właśnie ta gwiazdnica pokazała się zimą i teraz kwitnie w najlepsze dziadostwo
Wafel 18:40, 07 mar 2025

No to Ania też współczuję - to cholerstwo...
Wafel 18:43, 07 mar 2025

pestka56 napisał(a)

Będę dzielić moje heufleriany, bo to już duże kępy i warto je odmłodzić. Poza tym ponieważ to naprawdę bezproblemowa trawa, to chcę ją wprowadzić w innych miejscach ogrodu.
Nie wiem ile dokładnie wyjdzie sadzonek z moich 12 kęp, ale na pewno każda pocięta na 4, a może nawet 6-8, da bardzo solidnej wielkości trawkę.
Coś tam też już komuś obiecałam. Ale będę pamiątać o tobie. Ile potrzebujesz sadzonek?

Na początek myślałam, żeby chociaż 5 sztuk posadzić, jedną kępę dostanę od Juzi. Jutro zrobię analizę przestrzeni
Wafel 19:12, 08 mar 2025

Dziewczyny sprawa sadzonek Heufleriany już chyba załatwiona, więc na razie dziękuję. Jesteście kochane, że taki odzew na potrzeby, serducho dla Was ❤️

U mnie dziś był piękny, ciepły, słoneczny i pracowity dzień ogrodowy. Najpierw wycieczka do CO na Kowalach, mały rekonesans, zakupiłam nasiona macierzanki piaskowej na osiedlową, ukochane drobne bratki, no i nie przeszłam obojętnie przy regałach z ciemiernikami, wpadła mi też mała doniczka z przebiśniegami, no i tak sobie załatwiłam Dzień Kobiet. Macierzanka częściowo wysiana do pojemników, resztę wysieję bezpośrednio do gruntu, zobaczę co z tego będzie. Wysiałam też kobeę do pojemników Pracowite były też trzmiele, ucieszyły się z obecności bratków i ciemierników.

Wafel 19:14, 08 mar 2025

I ciemierniki sadzone w zeszłym roku pokazują łebki

Wafel 19:17, 08 mar 2025

Wróżka czuwa, żeby wiosna nie uciekła

i przyleciała ważka
Joku 19:20, 08 mar 2025

Piękne prezenty na dzień kobiet sobie sprawiłaś . Podoba mi się zwłaszcza ciemiernik. Macierzankę piaskową wysiałam bodajże rok albo dwa lata temu. Rośnie jak wściekła, w miejscu gdzie ja posadziłam zarosłaby wszystko i wszystkich dokoła. Dobrze znosi cięcie. Teraz muszę ją mocno przyciąć bo wygląda byle jak. Ale na pewno pojawią się nowe pędy.
Makao 19:21, 08 mar 2025

Wafel napisał(a)
I ciemierniki sadzonek w zeszłym roku pokazują łebki

A mi przepadł taki ciemierniki. Wielka szkoda.
Wafel 19:36, 08 mar 2025

Ja się w ogóle cieszę z tych ciemierników, bo moje pierwsze, które rosły pod dereniem w innym miejscu, w ogóle mi zanikły. Tym zmieniłam miejsce i są i kwitną
Natomiast nie wiem o co chodzi z siewkami, dlaczego nie rosną, są maleńkie tak jak w zeszłym roku. Może powinnam je jakoś porozdzielać, bo rosną w takich skupiskach?