Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 23:07, 08 mar 2025

Do tej pory siałam tylko werbenę z nasion i pojawiła się jedna w gruncie, po roku Liczę, że siewki ładnie wzejdą w pojemnikach i cała operacja się uda
Wafel 23:40, 08 mar 2025

Cofnęłam się w wątku o rok i okazuje się że miałam wtedy w podobnym czasie pełno kwitnących krokusów, puszkini i chyba cebulice... A to ciekawe...
Wafel 23:42, 08 mar 2025

Tulipany i chyba hiacynty posadzone w donicy z obawy przed nornicami wychyliły noski

vita 09:04, 09 mar 2025

Wafel napisał(a)
A ja od eMa dostałam dziś bukiet kwiatów ciętych, sama sobie kupiłam do małego zielonego miejsca, małego ciemiernika i mały bukiecik przebiśniegów

Śliczności Mnie też od razu wpadły w oko kwiatostany protei (uprawiam z siewu w doniczce, chociaż na kwitnienie nie ma najmniejszych szans).
Co do ciemierników, jeśli mogę radzić, to pilnuj siewek i usuwaj je jak najszybciej.
Może teraz chcesz mieć ich dużo, ale u mnie po ćwierć wieku upraw mam problem. Powsiewały się w sąsiednie rośliny i aby je wykopać trzeba sporego wysiłku. Najlepiej ogławiać je po kwitnieniu, ale zwykle o tym zapominam. Ciemierniki to bardzo wytrzymałe rośliny, ale w perspektywie czasu ekspansywne
Wafel 09:09, 09 mar 2025

Nie widziałam wcześniej kwiatów protei, liście ma ciekawe, że trzymasz w donicy?

Ooo, to podobnie jak z Mikołajkiem Usunę nadmiar, bo u mnie nie ma miejsca na przypadki Mikołajka wyciągam nadal, Ania Makao mnie ostrzegała...
vita 09:15, 09 mar 2025

Wafel napisał(a)
Nie widziałam wcześniej kwiatów protei, liście ma ciekawe, że trzymasz w donicy?

Ooo, to podobnie jak z Mikołajkiem Usunę nadmiar, bo u mnie nie ma miejsca na przypadki Mikołajka wyciągam nadal, Ania Makao mnie ostrzegała...

Protea ma piękne czerwone pędy, przynajmniej we wczesnej fazie rozwoju. Dostałam nasiona made in RPA, jak było nie spróbować? Zwłaszcza jak tak trudno zmusić nasiona do kiełkowania. Lubię eksperymentować Dzięki za ostrzeżenie przed nadmiarem siewek mikołajka, bo mam go w planach
Juzia 09:35, 09 mar 2025

Ta wróżka ogrodowa to jest hit! Muszę sobie taką sprawić

Moja siewka ciemiernika zakwitła pierwszy raz w tym roku... po jakiś 5 latach
One bardzo długo stoją w miejscu na początku.
Może lepiej je właśnie przesadzić? Chociaż ponoć bardzo tego nie lubią...
Wafel 10:19, 09 mar 2025

Teraz jak są malutkie to pewnie łatwo je rozdzielić, w tym miejscu gdzie się wysiały może zostać kilka, to dobre miejsce dla nich przy cisie. 5 lat w miejscu! Łoo matko, to faktycznie pewnie dlatego takie drogie
Vita mikołajek ma długi silny korzeń palowy, ciężko go wyjąć bez ułamania, a jak kawałek zostanie to masz nową roślinę Ja go zlikwidowałam, chociaż bardzo mi się podobał, bo u mnie w pewnym okresie, na pełnym słońcu wydzielał nieprzyjemny zapach psich zleżałych odchodów.. A kolor ma niesamowity. Mam jeszcze miniaturkę mikołajka, nie jest tak żywotny i nie czuć żadnego zapachu ale nie rośnie u mnie za dobrze w ciężkiej glebie.
Wafel 10:33, 09 mar 2025

Juzia trochę maleńka ta wróżka, ale mam nadzieję że skuteczna
vita 10:54, 09 mar 2025

Wafel napisał(a)

Vita mikołajek ma długi silny korzeń palowy, ciężko go wyjąć bez ułamania, a jak kawałek zostanie to masz nową roślinę Ja go zlikwidowałam, chociaż bardzo mi się podobał, bo u mnie w pewnym okresie, na pełnym słońcu wydzielał nieprzyjemny zapach psich zleżałych odchodów.. A kolor ma niesamowity. Mam jeszcze miniaturkę mikołajka, nie jest tak żywotny i nie czuć żadnego zapachu ale nie rośnie u mnie za dobrze w ciężkiej glebie.

Zaciekawiłaś mnie opisem mikołajka, czy miałaś Eryngium planum (mikołajek płaskolistny) czy Eryngium maritimum (mikołajek nadmorski) Eryngium alpinum (mikołajek alpejski)? Przyznam, że chyba nie widziałam nigdy mikołajków, albo nie zwróciłam uwagi. Do Mechelinek, gdzie nadmorski rośnie na stanowisku naturalnym jakoś nie udaje mi się dotrzeć, smażone płastugi zawsze zatrzymują mnie w Rewie, he he
Jeśli mowa o głęboko korzeniących się roślinach mowa, to u mnie bardzo trudnym do usunięcia jest koper włoski, masakra