Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 14:52, 24 mar 2025

Jolu, Kasie , Haniu rzeczki czy wyspy nieistotne, ważne że to miłe dla oka niespodzianki

Teraz widzę, że posadziłam niepotrzebnie niektóre cebulowe zbyt blisko linii trawnika a mam nadzieję, że kępki się rozrosną, będzie problem z koszeniem trawnika, chyba je jesienią przeniosę na inne wysepki

Dziś rano przed pracą podlałam nowo posadzone trawy i zatrwiany, na osiedlowej znowu przechwyciłam zieloną gąsieniczkę na zatrwianie, codziennie teraz oglądam byliny i patrzę czy coś ich nie zżera, nie zrobiłam zdjęcia szkodnikowi, bo nie miałam telefonu przy sobie a gąsieniczka odłożona na chodnik zniknęła w dziobie ptaka.

Zaczyna kwitnąć barwinek na wale pod murem, ten który sadziłam w zeszłym sezonie, całkiem dobrze sobie radzi w tych warunkach, wrzucę później zdjęcie. Przydałby się deszcz, wszystko ładnie by ruszyło.
AgaBoso 14:57, 24 mar 2025

Asiu, może przesadź cebulowe. Ja ostatnio przesadziłam krokusy tuz przed kwitnieniem i kwitną. W sobotę przesadxziłam hiacynty, szafirki, tulipany i trzymam kciuki, aby kwitły.
Wafel 15:05, 24 mar 2025

Cześć Aga teraz łatwiej by było pewnie, może te niekwitnące faktycznie przeniosę, tylko kolorów nie widać , ale znając siebie pewnie rosną fioletowe he, he...
Wafel 15:26, 24 mar 2025

Joku napisał(a)
Ja posadziłam kilka lat temu krokusową rzeczkę i strasznie mnie ta rzeczka wkurza. Chyba wolałabym wysepki.
Też nie pamiętam gdzie co powtykałam, też mam niespodzianki .

Jolu dlaczego ciebie wkurza, przecież i tak jest pusto na rabatach a one tak krótko są z nami?
Judith 16:49, 24 mar 2025

U mnie tez barwinek zaczyna kwitnąć . Uwielbiam ten niebieskofioletowy dywan!
Joku 19:45, 24 mar 2025

Moja rzeczka nieco krzywo wyszła, głównie z tego powodu mnie wkurza. Ale już coraz mniej bo w zeszłym roku część cebulek przesunęłam nieco.
Wafel 19:59, 24 mar 2025

Ogrodowa pedantka z ciebie Jolu
LIDKA 20:21, 24 mar 2025

A ja zrobiłam rzeczkę z szafirków . Prostą nawet.
Tylko chyba je za płyko posadziłam. Plewiłam tam i po lekkim pociągnięciu listków wychodziły mi cebulki. Chyba bade dziubać i je posadze głębiej po kwitnieniu. Cebulki mam pierwszy rok z darów od Moniki i Ajki i nie moge ich zmarnować.

Wafel 15:29, 25 mar 2025

Szafirki nie są jakoś wrażliwe na przesadzanie, ciągle je gdzieś przesuwam z powodu tetrisów, ale chyba będą miały już spokój na dłuższy czas. Posadź je głębiej z bryłką ziemi.
Moje barwinki na osiedlowej i dzisiejsze niespodzianki Podpowiedzcie, czy to cebulica czy jakiś szafirek?

Forsycja na osiedlowej

Wafel 15:35, 25 mar 2025

Nie wiem jak ciąć, tę forsycję, żeby była zgrabnym krzaczkiem, ma dużo takich leżących na ziemi gałązek. Mogę to wyciąć po kwitnieniu, czy ten typ tak ma i będzie niezgrabnym krzaczorem?