Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 15:38, 25 mar 2025

Czy ktoś z was ma pęcherznicę Magic Ball? Wydawało mi się, że miał to być niewysoki, krzew o kulistym pokroju, a on taki jakiś wybujały, wcale nie mały.
Narsilia 19:34, 25 mar 2025

Krokusowe wysepki super ja będę sądzić krokuski w tym roku i właśnie pomysł na wysepki bardzo trafiony , masz piękny barwinek , u mnie nie chce kwitnąć, mam w dwóch miejscach sądzony rok temu i dwa lata temu i same pędy i zero kwiatu,
Gruszka_na_w... 20:07, 25 mar 2025

Wafel napisał(a)
Nie wiem jak ciąć, tę forsycję, żeby była zgrabnym krzaczkiem, ma dużo takich leżących na ziemi gałązek. Mogę to wyciąć pi kwitnienie, czy ten typ tak ma i będzie niezgrabnym krzaczorem?

Czas po kwitnieniu jest idealny do cięcia forsycji. Możesz wyciąć wszystkie pędy pokładające się i krzyżujące. Jeszcze w tym sezonie powinna wypuścić nowe pędy, które zakwitną za rok. Ona najładniej kwitnie na młodych pędach. Z wiekiem to kwitnienie słabnie, dlatego dobrze jest co roku wycinać u podstawy 2-3 najstarsze pędy lub skrócić stare pędy o 1/2-1/3.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 22:13, 25 mar 2025

Dzięki Haniu, tak zrobię
Wafel 22:15, 25 mar 2025

Klaudia to dziwne z tym barwinkiem, a on całkiem w cieniu u ciebie czy jak?
pestka56 11:05, 26 mar 2025

Forsycję tnij jak radzi Hania. Ja dodatkowo swoje tnę w wysokości, żeby nie były zbut wysokie. Ucinam 2/3 długości pędów, a czasem nawet mocniej, bo chcę utrzymać wysokość maksimum 150 cm.

Pęcherznice, żeby utworzyła kulisty krztałt przytnij z góry. Możesz też lekko rozłożyć jej gałązki na boki, albo obciążając je, albo robiąc naciągi. Wtedy chętniej wypuści młode pędy.

Masz chyba cebulice. Ale cebulice są nie tylko syberyjskie. Poszukaj w necie, bo różnią się cechami.
Ja mam syberyjskie niebieskie, różowe i białe. One w takiej kolejności rozkwitają, co jest fajne.
vita 18:41, 26 mar 2025

Też obstawiam cebulicę Wprawdzie różowa podziała przepadła, ale niebieskie i białe rosną bardzo dobrze. U mnie zakwitają jednocześnie
Wafel 20:11, 26 mar 2025

Wiem, że sadziłam cebulice białe i niebieskie jesienią, zachowałam zdjęcie opakowania, ale oczywiście nie wiem gdzie i na razie ich nie widzę. Chyba, że były pomylone kolory, co też się podobno zdarza...

Cięłam już Magic Ball dwa razy, ale widzę że ona jest nawet wyższa i masywniejsza niż Little Joker, po prostu po opisie spodziewałam się innej formy. Rośnie pod płotem w donicy, także jakoś specjalnie nie będę jej pomniejszać, tylko jak taka żywotna to będzie jej potrzebna pewnie wkrótce większa donica. A tak niewinnie na zdjęciach wyglądała...

Forsycję muszę trzymać w ryzach, bo rośnie blisko chodnika.
ElzbietaFranka 16:07, 27 mar 2025

Wafel napisał(a)
Czy ktoś z was ma pęcherznicę Magic Ball? Wydawało mi się, że miał to być niewysoki, krzew o kulistym pokroju, a on taki jakiś wybujały, wcale nie mały.

Ja mam. Będzie taki wysoki jaki sobie uksztaltujesz. Teraz go zostaw ale po okwitnieciu przytnij tak jaki będziesz chciała ją lubię wyzszy bo ma bardzo ładne liście.

Jak zobaczysz to usunę

Wafel 16:46, 27 mar 2025

Podają, że ona do 1m wysokości, bez cięcia powinna być niższa ale co tam, przytnę po kwitnieniu. Już myślałam, że mi wcisnęli inną odmianę. Liście ma ładne to wiem bo jest ze mną drugi sezon
Zdjęcie może zostać, moje bez liści, twoje z liśćmi będzie poglądowe