Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

mirkaka 07:17, 23 mar 2025

Wafel napisał(a)
Mirka, może masz zdjęcie swojego zatrwiana, jestem ciekawa jak wygląda kilkuletnia sadzonka,jak duża ta kępa liści jest.

Co do gąsienic, to te "szlachetnych" motyli wyglądają zupełnie inaczej, szukając w internecie znalazłam podobną i wyszło, że to stadium jakiejś ćmy. Jak znajdę kolejną to przeniosę w kubeczku na łąkę,jak wylezie masowo to już gorzej, raczej nie będzie litości, no widzę apetyt mają zabójczy

Poszukam i wstawię u siebie. Kępa wcale się nie rozrosła , trochę może jest większa, u mnie może nie zapewniłam mu właściwych warunków? Poza tym czytałam że one chorują na grzyba na liściach, te czerwone przebarwienia chyba o tym świadczą, ale nie pamiętam dobrze, kiedyś o tym czytałam

Asiu, wstawiłam u siebie
Gruszka_na_w... 15:16, 23 mar 2025

Już gąsienice? Szok. Toż to dopiero pierwsze dni wiosny. Za zżeranie ciemiernikowego kwiecia rzeczywiście należy się im eksterminacja. Mogłyby się rzucić na łąkowe podbiały. U mnie już kwitną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 15:24, 23 mar 2025

No pewnie się u mnie z ziemi wykluła a podbiału u mnie nie ma, źle trafiła
Wafel 20:52, 23 mar 2025

Dopiero teraz pokazują się puszkinie sadzone jesienią, starsze kępki już powoli przekwitają. Pokazują się kolejne krokusy i inne cebulowe także w donicy. Nie pamiętam, co i gdzie powtykałam i teraz mam fajne niespodzianki każdego dnia

Wafel 20:54, 23 mar 2025

Nie mam rzeczki, same wysepki

i jeszcze większe bratki wsadziłam, miałam ochotę na pomarańczowy

Joku 21:33, 23 mar 2025

Ja posadziłam kilka lat temu krokusową rzeczkę i strasznie mnie ta rzeczka wkurza. Chyba wolałabym wysepki.
Też nie pamiętam gdzie co powtykałam, też mam niespodzianki .
Wafel 22:22, 23 mar 2025

Czekam jeszcze na cebulice, może są w donicy kto by spamiętał
pestka56 11:35, 24 mar 2025

Niespodzianki są fajne
kasiab 12:34, 24 mar 2025

Piękne kwiatuchy pokazujesz! U mnie wyszło kilka krokusów. Narcyze się nie spieszą, podobnie szafirki. Powoli wychodzą tulipany, czosnki i inne wsadzone jesienią. Podobnie jak Ty nie mam pojęcia jakie konkretne odmiany powtykalam i gdzie. Zostaje obserwować i czekać z niecierpliwością ❤️
Gruszka_na_w... 13:31, 24 mar 2025

Zaczynam myśleć tak jak Jola. Krokusy chyba lepiej wyglądają w kępkach niż jako rzeczka.
Puszkinie mnie jakoś wzruszają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies