Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Ewa777 18:46, 27 lut 2026

Najgorzej, że to taki brudny śnieg i pewnie z solą.
Magara 22:58, 27 lut 2026

Asia, jak patrzę na Twoją "osiedlową" to mi się serce kraje.
Mam nadzieję, że Twoja praca i starania nie pójdą na marne i wszystkie rośliny przeżyją te narzucone bezmyślnie zwały śniegu, pewnie z dodatkiem soli, niestety.
Cały dzień się dziś zastanawiam nad ludzką głupotą, nieposzanowaniem przyrody i pracy innych ludzi - niestety żadnych mądrych wniosków nie mam Myślę co zrobić, żeby się odciąć i tym wszystkim nie przejmować...
Wafel 00:06, 28 lut 2026

Dziś poszłam trochę skuć tego lodu na rabatach osiedlowych, żeby ułatwić topnienie, rozgarnęłam trochę, odsłoniłam nieco krzewy. Wyobraźcie sobie, że podszedł do mnie facet z sąsiadujących domków, między innymi tych, które robiły zrzuty na rabatę i zagroził mi że wezwie straż miejską, że sypie śnieg na ulicę, co jest kompletną bzdurą, bo rozgarniałam na chodnik, który i tak jest zasypany śniegiem. Ręce mi opadły, mówię do niego, że przecież jest odwilż i taki rozgarnięty śnieg szybciej stopnieje, kazał mi ten "mój" śnieg zabrać z powrotem... Przypomniałam mu kto ten śnieg zrzucił i jakim prawem na prywatny fragment działki należący do naszego osiedla, i że mam teraz uszkodzonych około 30 krzewów, ale z takim typem to w ogóle szkoda strzępić język... Kwintesencją tego wszystkiego jest cała pogięta od ciężaru śniegu tabliczka z napisem "Szanuj zieleń"... Ech...
TAR 10:21, 28 lut 2026

I w takich sytuacjach po prostu witki opadaja. Ja bym juz odpuscila. Z durniami nie ma co gadac. A i tak nie docenia. Szkoda pary.
Wafel 10:39, 28 lut 2026

Dokładnie...
nicol21 20:03, 01 mar 2026

Ehhhh tacy "wspaniali" ludzie na osiedlu. Dopóki on robi co chce jest ok,.... Ehhhh.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Monia81 20:09, 01 mar 2026

Nie komentuję, bo szkoda słów... Ludzka głupota nie zna granic niestety...
Wafel 20:47, 01 mar 2026

Tam gdzie rozgarnęłam śnieg na osiedlowej jest już w miarę czysto, widać rośliny.Został jeden większy lodowiec na rabacie i drugi na skarpie. Mąż zaproponował jutro nieco rozbić łopatą tą górkę, może jego, sąsiad nie będzie straszył strażą miejską
ewsyg 20:55, 02 mar 2026

Długo u Was ten śnieg leży. Współczuję sąsiada.
Wafel 21:13, 07 mar 2026

Przez moje niedopatrzenie mocno pokiereszowałam pień Amanogawy Nie zauważyłam wrastającego sznurka, którym była przymocowana do palika. Zrobił się taki pierścień wokół pnia, dość głęboki. Próbowałam usunąć ten sznurek trochę mi się udało, ale część już zarosła. Zastanawiam się czy drzewko ma szansę na odbudowę takiej rany po obwodzie, czy raczej obumrze z powodu braku przewodzenia. Miał ktoś podobny przypadek? Ranę posmarowałam maścią ogrodniczą,czy mogę zrobić coś jeszcze? Może niepotrzebnie dłubałam ten sznurek... Normalnie mam wyrzuty sumienia, że tego w porę nie zauważyłam