Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 18:53, 17 lut 2024

Judith - miło mi bardzo zapraszam, też Cię poczytuję
Joku - bombki otrzymane w prezencie no to się nie odmawia, a jak nie kupić cebulek, jak wołają z regału na wejściu do sklepu kolorowe etykietki... Ledwo weszłam ze sklepu do domu a zadzwoniła sąsiadka, że i u nas w biedrze ciemierniki za 11.90 zł - ale tu się chwilę zastanowiłam, bo przecież jestem na nie obrażona, że zniknęły bez słowa, w angielskim stylu
Joku 20:06, 17 lut 2024

Też dzisiaj patrzyłam na te ciemierniki, ładne okazy były. Ale nie kupiłam, wystarczą mi te które mam.
pestka56 21:05, 17 lut 2024

Wafel napisał(a)
Kasiu-Pestko nie jestem facebookowa. Ale może wykorzystam konto córki jak mnie dopuści do swojego telefonu...

Zrobiłam na pintereście album z wiązem https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-in-my-garden/ulmus-minor-jacqueline-hillier/
Wafel 21:12, 17 lut 2024

Wielkie dzięki
Wafel 23:18, 17 lut 2024

pestka56 napisał(a)

Zrobiłam na pintereście album z wiązem https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-in-my-garden/ulmus-minor-jacqueline-hillier/

Zadziwiające, że on tak może w donicy. Piękny ma pokrój. Można go ciąć rozumiem?
Wafel 23:21, 17 lut 2024

W sensie podkrzesać od dołu i przycinać górę?
pestka56 00:23, 18 lut 2024

Można. Ja tak właśnie robię, bo zależy mi, żeby było widać co rośnie pod nim, żeby też trochę można było spodem podejrzeć co jest za nim. Nie chcę też, żeby urósł wysoki, bo tam dalej rośnie Klon mandżurski, a za płotem widok na 3hektarową łąkę, gdzie bywają m.in. żurawie. Poza tym on taki jest bonsajowaty, przez to, ze w szkółce stale go skubali i to jest fajne.
Wafel 02:27, 18 lut 2024

Joku napisał(a)
Też dzisiaj patrzyłam na te ciemierniki, ładne okazy były. Ale nie kupiłam, wystarczą mi te które mam.

Brawo za rozsądek i zakupowe opamiętanie!
vita 17:46, 18 lut 2024

Jola dostała brawa? Ależ ona jest mistrzem rozsądku w kupowaniu, he he
Przeglądam fotki z Twojego ogródka i pierwsza myśl, to: O! Taka wielkość ogródka by mi teraz najbardziej odpowiadała. Tylko urządzić ogród na małej powierzchni, no to jest już wyższa szkoła jazdy. Podobał mi się bardzo pomysł na jedno drzewo, dobrze je umieściłaś, na osi widoku z wnętrza domu. Trochę poczekasz na okazałą koronę miłorzęba, ale warto (miejmy nadzieję, że to nie żeńska forma, i że w pobliżu nie rośnie inny, męski osobnik ) Rozumiem twoje obawy przed sadzeniem innych drzew, nawet kolumnowych. W takim miejscu po prostu nie da się szczelnie odsłonić.
Ale można posadzić coś w donicy blisko drzwi tarasowych. To niewielkie drzewko...MH, gatunek mi umknął, byłoby idealnym kandydatem gdyby nie jego skłonność do chorowania. Tan wiąz choruje i trzeba o niego szczególnie dbać.
Wybacz, rozgaduję się zwykle
Joku 18:43, 18 lut 2024

. To odnośnie mojego kompulsywnego zakupu pewnego krzaczka, dla którego nie mogłam znaleźć miejsca.