Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Wafel 23:22, 15 cze 2024

Kamień i cis leży w centrum tej rabaty, są to najbardziej eksponowane elementy. Odpowiadał mi kształt i zimozielonośc tego żywotnika Aurea Nana, innego iglaka oprócz świerka Conica nie kojarzę biorąc pod uwagę kształt, docelową wielkość i wytrzymałość na suszę... Czy to musi być zimozielone??? Chyba nie...
Wafel 11:09, 21 cze 2024

Od kilku dni poluję na kreta, najpierw 3 kopce w trawniku, teraz buszuje po rabacie i wypiętrza rośliny, ech...
Byłam przekonana, że dzielżany to kwiaty późnego lata, a tu niespodzianka

Wszędobylski bodziszek Rozanne

Clematis mój różowy, pomimo brzydkich dolnych liści kwitnie, ale nie tak bujnie jak w zeszłym roku, teraz podkopał go kret, o losie... Fioletowy sąsiadki

Wafel 11:11, 21 cze 2024

Ponownie zakwitają zawciągi

Kordina 11:35, 21 cze 2024

Wafel napisał(a)

Ale świetnie ta kompozycja wygląda
Zawciągi hodowałam z nasionek i mnie zawiodły
Wafel 11:48, 21 cze 2024

Kompozycja sama się zrobiła, bo Rozanne łazi gdzie chce ale że ciągle piękny to niech sobie spaceruje.
A ja mam wrażenie, że zawciągi to terminatory z martwych powstają może z nasion coś kiepsko rosły.
Joku 21:02, 21 cze 2024

Bardzo lubię takie jednokolorowe kompozycje różnych roślin.
Kreta nie zazdroszczę. Ja mam spokój od bodajże 2. lat i oby tak zostało.
Gruszka_na_w... 21:45, 21 cze 2024

Wafel napisał(a)
Kamień i cis leży w centrum tej rabaty, są to najbardziej eksponowane elementy. Odpowiadał mi kształt i zimozielonośc tego żywotnika Aurea Nana, innego iglaka oprócz świerka Conica nie kojarzę biorąc pod uwagę kształt, docelową wielkość i wytrzymałość na suszę... Czy to musi być zimozielone??? Chyba nie...

W takich trudnych miejscach świetnie się sprawdzają tawuły japońskie
Wybierać można od karłowych do dorastających do 1 m. o różnych wybarwieniu liści. Spora zaletą jest ładne kwitnienie i atrakcyjne jesienne przebarwienia.

Lubię u siebie żywotnik Golden Tuffet. Od lat rośnie pod grabem, bez podlewania i sobie radzi. Dobrze się komponuje z prawie bezobsługowymi białymi różami okrywowymi Meidiland. W bliskim sąsiedztwie rośnie kolumnowy cis.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 01:03, 22 cze 2024

Tawuł na tej rabacie jest dużo od japońskich po szare Grefsheim i nippońskie
Golden Tuffet nie będzie widoczna znad kamienia od frontu rabaty. Ja już żywotnika bym tam nie chciała raczej, co do kształtu to musi wystawać ponad kamień i mieć kształt stożkowy lub fontannowy albo jakiś krzaczor płaskokulisty właśnie jak dereń. Jeszcze myślę nad jakimś cisem rozłożystym ewentualnie.
Wafel 01:08, 22 cze 2024

Jolu, czasem naturalnie same tworzą się ładne kompozycje bez zamysłu, niby fiolet z fioletem ale różnica w kształcie kwiatów zrobiła robotę Pułapka zastawiona, wstanę o 6.00 i zajrzę, ostatnio udało mi się za pierwszym razem złapać a teraz 3 dzień próby. Zawsze czuję niepokój, czy zwierzak się w tej pułapce nie udusi albo nie zagłodzi...
LIDKA 07:53, 22 cze 2024

Piękne zdrowe roślinki masz Wafelku. Rozanne to znają tu wszyscy . Co to za przetacznik w obłędnym kolorze? Jest piękny.

Powojniki piękne.
Mam tego samego dzielżana chyba i ze 2 inne kolory. To takie zapomniane kwiaty. Zachwycamy sie tu jeżówkami a te takie skromne i piękne.
Tworza ładne kępy i rosną bez kłopotu.