Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 21:10, 04 sie 2024

Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzila. Potem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierunku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie luźne myśli.

JoanNa 21:14, 04 sie 2024

A znacie seslerię Nitida? normalnie chyba będzie ulubienicą po jesiennej. Ma piękny chłodny kolor (nie umiem tego oddać zdjeciem) i źdźbła wydają się być bardziej mięsiste niz u jesiennej-choc to złudzenie optyczne. Tu sadzonki kupione w promo za grosze jako totalne niedobitki rok temu-fajnie się rozrastają.

sylwia_slomc... 21:15, 04 sie 2024

JoanNa napisał(a)
Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzilaPotem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierubku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie lużne myśli.

Machonie są zimozielone.
sylwia_slomc... 21:19, 04 sie 2024

Te budleje to z niskich czy z tych wielkich są? Jak z niskich opcja 2 jak z wysokich opcja 1 bo przy drugiej ścieżką nie da się chodzić bo zarosną.
Doczytałam, że to te z niskich więc opcja 2 dużo lepsza.
JoanNa 21:25, 04 sie 2024

I próba policzenia ile sadzonek jeżowek potrzeba..juz widzę,że jedną 'trójkę' brązowych doniczek (symbol niższej jeżówki) usunę. Choć i tak chyba za gęsto, nie? Kubeczki jogurtowe to stipa Pony, bo oprócz sztywnych jeżowek i seslerii potrzebuję żeby tu sie coś ruszało, choć ostmicy chyba wlasnie przeplotę spontanicznie.Generalnie myslalam tu o 3 odmianach jeżówki-nie za dużo?
JoanNa 21:40, 04 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Te budleje to z niskich czy z tych wielkich są? Jak z niskich opcja 2 jak z wysokich opcja 1 bo przy drugiej ścieżką nie da się chodzić bo zarosną.
Doczytałam, że to te z niskich więc opcja 2 dużo lepsza.

Sylwiu, opcja 2 już siedzi w ziemi Jeszcze punktowo sesleria jesienna tam pójdzie i ciągle myślę tam o rozchodniku..

Mahonia powiadasz?w sumie to podoba mi się, ale czy ją mozna w razie W przycinać zeby raczej była wyższa niż szersza? Bo ja tak na żywo tylko raz mahonię widuję i tam wlaśnie bardziej jest obszerna niż wysoka,taka do metra wysokości. Chyba że to taka odmiana jest akurat.
Narsilia 12:24, 05 sie 2024

JoanNa napisał(a)
Wczorajsze ogarnianie rabatki przy kotłowni. Zimozielone- niezmiennie cisy w kulki (okazuje się, że takie w ogóle nie przycięte sadzonki są o 25zl tansze niż te ktore kupiłam na rondo, także jupii). Za nimi od lewej strony chcę dać perovskię + w jej nogach niskie pysznogłówki, które bedą z przemeblowania z rabaty wjazdowej. W prawym końcu chcemy coś wyższego co zaslaniałoby schody do kotłowni-najlepiej gdyby było zimozielone. Pierwszy wybor oczywiście padl na cis-moze ciety w stożek? Przewinąl sie też świerk biały Conica, bo mówię trochę inna faktura i inny odcień zieleni, bo może za dużo tych cisów-ale zanim świerk ùrośnie żeby to przysłonić, to pewnie z 5razy bym go przesadzila. Potem zaczęlismy mocno rozważać berberys Erecta, aż olśniło mnie że on zrzuci liście..choć na O.znalazłam piekne jesienne zdjecia tej Erecty. W akcie desperacji moje myśli powędrowały w kierunku ostrokrzewu Meservy, ale tu ekspozycja poludniowa, więc pewnie by się tu nie udał, choćbym mu glebę wymościła najlepiej jak się da...eh, i utknelam.
A między cisami a tym czymś co ma zaslonić wejście wymyśliłam że może dalabym jednego z dereni Sibirica, żeby trochę liści tu dać i zimą czerwone gałązki..takie luźne myśli.

Asia jaki wymiar ma ta rabata pod kotłownia, bo periowska to rośnie raczej spora i do tego pysznoglowki no i elementy zimozielone , żeby ci się nie zrobił taki muszę masz busz, ale nie pozytywny , że wszystko się wzajemnie przykryje i zagłuszy.

Mówi ci to osoba która średnio raz w sezonie musi przesadzać bo mam tendencje do sądzę iż za ciasno , nie wszędzie to widać i da się to zrobić ale nerow co nie miara i zmarnowany czas.
Więc dobrze tam przelicz i popatrz bo wiem że czasami zdjęcie przekłamuje mi się ta rabatka wydaje mała ale może taka nie jest , apozatym periowskie też lubią się pokładać żeby ci nie leżały na schodach itp.
Co do zamiennika cisa ja jestem za sosna conica, ładna faktura , pełny, czasem go podjada przędziorek ale nie w każdym sezonie więc w razie co oprysk i jest okey.
JoanNa 16:22, 05 sie 2024

Rabata ma 6m długości i w najszerszym punkcie ma 1,6m głębokości, czyli tak akurat jak się kończy ten drugi cis.
Perovskię mam z tych wyższych-niestety nie wiem która odmiana konkretnie, ale rok temu urosła max 120cm. W tym roku scielam ją niżej i późno wysadziłam z przechowalnika i jest niższa.

A pysznogłówki chcę przesiedlić te niższe właśnie-tu jeszcze przed kwitnięciem, ale one są wyższe może o jakieś 8cm?. To jakas kompaktowa odmiana, dość zwarta. Dlatego nie powinna zaslaniać perovskiej a fajnie kontrastować z jej srebrzystymi listkami.
JoanNa 19:47, 05 sie 2024

Klaudia, ale szybko Ci te Conica rosną? Bo jak czytam w katalogu, to one bardzo wolno przyrastają a sadzonki, ktore mam w okolicznym centrum są może z 40cm wysokie.
Ja nawet 4szt juz miałam tego świerku-jako choineczki do pokoi dzieci z myślą że pójdą do ogrodu... I za każdym razem wychodziły z doniczek opuchlaki i obgryzaly młode przyrosty:/ a ile w ziemi znalazłam tych poczwarek białych, eh. Jakieś trefne mi sie trafiały. A u sąsiada kilka domów dalej jest piekny stożek Conicowy-ale rośnie tam naprawdę dłuuugo.
Narsilia 20:23, 05 sie 2024

No to może faktycznie nie będzie tak źle z tą periowska , ja sama jej nie mam bardziej jak ja obserwuje w ogrodach lub w zieleni miejskiej to taka dosyć rozłożysta i szybko masę przybierająca mi się wydawała , więc jeśli już masz z nią doświadczenie to pewnie .

Co do conica to jak dla mnie bardzo szybko rośnie i przybiera postaram ci wstawić zdjęcie jak je sadziklam a jak wyglądają teraz w 4 lata , one nie idą w wysokość tylko w taka baryłkę i naprawdę szybko się budują .
Ja nigdy nie miałam z nimi problemu oprócz tego przędziorka ale to raptem jeden rok był taki felerny a tak naprawdę bezobsługowe