Wiem wlasnie że ta rynna, bo tez to rozkminiałam..tylko jak zasłonię rynnę, to nie zasłonię schodów do kotłowni. A zeby zasłonić obydwa elementy, to wielki krzaczor musiałabym tam dać.
Z ambrowcami to jechałam po takie za 230zl z zakresu 175-200cm. A jak dojechalismy do Wrocka i obejrzeliśmy różne egzemplarze, to w końcu wróciliśmy z takimi 150-175cm (choć one wg mnie mają zbacznie więcej niż 175cm) za 200zl każdy. Korciły mnie takie ponad 2m za 260zl, ale mężu stwierdził że te lepsze bo gałązki mają juz niżej, więc fajne kolumienki będą. Teoretycznie tamte mialy też uśpione pąki i po lekkim skróceniu górnych gałęzi może by ruszyły, ale pan nam mowił że nie zagwarantuje że 100%tych pączków ruszy.
Jejku, jaki tam jest wybór drzewek, głowa mała...już wiem, że jak będę robić nerkę oddzielającą część rekreacyjną od warzywnika i sadu, to po drzewa pojadę właśnie tam Korciły mnie platany klonolistne i tulipanowce...ale twardo postanowiłam że nie powiększam przechowalnika o sadzonki drzew.
Kaczergis bardzo mili panstwo tam sprzedają-to chyba jej założyciele. Chciałam jeszcze zajechać do tej drugiej, którą polecałaś, tak tylko zobaczyć, ale nasze trzy ancymony już w tej szkółce dawały czadu, więc odpuściłam temat. Z dziećmi ciężko wszystko poogladać. Nawet tutaj nie obeszłam wszystkich alejek.
Tulipanowca mam młodzika od zeszłego lata. Rośnie w oczach. W tym roku zmarzły mu listki , odbił błyskawicznie. Jak tak dalej pójdzie to dogoni platany ze wzrostem.
Teraz sadze grujecznika maluszka. Ale jakby zimy nie wytrzymał to kupie jeszcze jednego tulipanowca albo ambrowca ale nie kolumne.
Lubie drzewa. Zwłaszcza bordo. Mam ich 11. Zielonych podobnie.
Jak przyjdzie pora u Ciebie na kolejne drzewa to kupisz przed sadzeniem. Fajnie że macie porządną szkółkę.
No właśnie tak porządnej nie mamy-ja do Wrocławia mam 1.5h jazdy. Lokalna szkółka tam gdzie cisy na kulki kupiłam też jest spoko, ale nie mają aż takiego wyboru jak tam we Wrocku.
Lidka masz 22 drzewa na działce? Jaki masz areał? O rany, to u mnie bida a ja się cieszyłam, że mam te kilka drzewek, haha. Dzisiaj pod wieczór przymierzyliśmy te ambrowce i mąż mówi- o juz tak fajnie, już tak inaczej tu wygląda jak są te drzewka
Choć na zdjęciu aż tak ich nie widać jak na żywo się patrzy. Nie umiem tak dobrze zrobić zdjęć telefonem. Ale układ nam pasuje-przysuneliśmy je bardziej ku krawędzi rabaty- nie wiem czy tak można? Czy tak się praktykuje że to najwyższe piętro nie będzie tak naprawdę z tyłu rabaty tylko raczej z przodu? Dzięki temu powinny się minąć z drutami elektrycznymi jeśli dorosną do ich wysokosci. Dodatkowo ewentualny cień będą rzucać raczej na trawnik niż na rabatę. Rabata jest kolista, więc nie rosną z jednym rządku tylko fajnie widać je wszystkie z profilu.
A propos bordowych drzew- śliwa wiśniowa odsiedziała swój urzędowy czas w doniczce i pójdzie na sąsiednią półkolistą jako soliter w trawniku. Ten niski klon po lewej będzie stąd wysadzony gdzieś na tyły-to drzewko nabyte w akcji organizowanej przez nadleśnictwo, więc bezodmianowy.
Jak widać-trawnik jeszcze nie wysiany. Jutro akcja grabienie i wałowanie i miejmy nadzieję, że zakończymy siewem i chociaż ta część frontu będzie ogarnięta.
Joasia bardzo ładnie wyszła ci rabata pod kotłownia ten coś piękny i kryje schody jak chciałaś sesleria z periowska super a ty masz jeszcze opaskę za rabata więc nie miałam racji więc ma się gdzie rozkładać w razie co dosadz jeszcze tego derenia i będzie super.
Drzewa kupiłaś pięknie super będę wyglądać te kolumny na tej rabacie półokrągłej więc sądź śmiało .
Pissardi jako soliter też ono się zawsze obroni.
To jutro dobrego pogody i nastroju do prac ogrodowych i miłego zakładania trawnika .
Asia drzewa mam z lokalnej szkólki i raczej takie pospolite wybieram a te gline
Mam
Koreanke
Katalpe
Klon jesionolistny
Klon flamingo
Buki czerwone 7
Pisardi 3
Platany 2
Klon krimson 3
Glogi pauls scarlet 3
Grujecznik do posadzenia
Magnolia do posadzenia
To chyba 24
Te bedą duże bo większość jest nieszxzepiona.
A z niedużych ;
Derenie szczepione 160 cm -7 szt
Lilak 180 cm
Jaśminowiec na pniu 160 cm
Działka 1290 m2 minus dom i podjazd czyli ok 350 m2. Trawnik co ok 150-170 m2
Ja niedożyje dorosłości moich drzew i ich pełnych rozmiarów.
Spadkobiercy bedą prowadzić wycinki