Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 20:33, 05 sie 2024

Joasia a jakby tam dać tuje szmaragodwą i wyciąć stożek? Szybko będzie gęsty, korzenie takie że jak trza bedzie wywalać to dasz rade i fundamentu nie rozwalą?
Albo cyprys buleward? On ma taki niebieskawy kolor i by pasował do perowskiej? Też dobrze reaguje na cięcie?
LIDKA 20:36, 05 sie 2024

Coniki mam. Rosną raczej wolno. Moje też bez przędziorka.
Raz mi jedną mrówy wykończyły bo nie widziałam mrowiska w korzeniach.

Może tam cisa posadź. Jakiegoś chudego na taki wykrzyknik bez cięcia?
JoanNa 20:51, 05 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Joasia a jakby tam dać tuje szmaragodwą i wyciąć stożek? Szybko będzie gęsty, korzenie takie że jak trza bedzie wywalać to dasz rade i fundamentu nie rozwalą?
Albo cyprys buleward? On ma taki niebieskawy kolor i by pasował do perowskiej? Też dobrze reaguje na cięcie?

No właśnie mnie w szmaragdach przeraża ich wysokość w tym miejscu-nie wiedzialam że można je ciąć w jeszcze bardziej stożkowy stożek w sumie nawet wczoraj jak byliśmy na rowerach, to wszyscy mieli tuje albo takie wysokachne hen hen w naturalnym pokroju, albo cięte w zieloną ścianę.
Podejrzałam tego cyprysika w katalogu-ciekawy, taki trochę rozczochraniec w naturalnej swej formie
Cis Fastigiata?
JoanNa 20:53, 05 sie 2024

Dziewczyny a co z tą gęstością na rondzie-za dużo?za mało? Jeżówki przyrastają, to wiem, a ja mam skłonności do sadzenia zbyt blisko..
anuska2507 08:54, 06 sie 2024

Tak po zdjęciu, to mi się wydaje, że trochę za gęsto. I dałabym jedną odmianę jeżówek, np. białą albo mocno różową.
JoanNa 17:40, 06 sie 2024

Zamówiłam 2 odmiany bo nie umiem wybrać jednej:blueberry cheesecake i pink double delight. Łącznie 12szt z nadzieją że będą sie nadawały do podziału..

Jak mi to połączenie nie będzie pasować, to je rozdzielę i ktoraś pojdzie na inna rabatę. Naprawdę ciężko wybrać TYLKO JEDNĄ jeżówkę
Narsilia 20:33, 06 sie 2024

Obie piękne będą się wspaniale uzupełniać i współgrać , ja jeżówki odkryłam dopiero teraz i też się nimi zachwycam , pokaż koniecznie jak przyjdą
anuska2507 09:42, 07 sie 2024

To prawda, ciężko wybrać Dużo osób narzeka, że odmianowe jeżówki wypadają po kilku latach, dlatego ja poszłam w różowe bezodmianowe i jakieś białe, chyba White Swan. Z tych, które kupiłaś, na rondo dałabym ciemniejsze.
JoanNa 11:52, 07 sie 2024

anuska2507 napisał(a)
To prawda, ciężko wybrać Dużo osób narzeka, że odmianowe jeżówki wypadają po kilku latach, dlatego ja poszłam w różowe bezodmianowe i jakieś białe, chyba White Swan. Z tych, które kupiłaś, na rondo dałabym ciemniejsze.

Też się tego obawiam, że wypadną. Nie wiem, może prewencyjnie będę dzielić po 2-3latach żeby przedłużyć żywotność. Może to będzie jakiś sposób.
JoanNa 12:59, 11 sie 2024

Finał wczorajszego shoppingu w jednej z wrocławskich szkółek:ambrowce Slender Silhouette.

I jeszcze ten gagatek przyjechal z nami-cis Fastigiata Aurea.

Ambrowców nie zdążyłam wsadzic, ale prawie zapełniłam tą rabatkę pod kotłownią i...nie leży mi to. Wiem napewno że chcę tam perovskię, bo sprawdzała mi się pod okapem i fajnie ją widać na tle ściany- choć nie wiem czy ich nie usmierciłam przesadzając je w pełni kwitnięcia, bo listki zasuszyły się mimo podlewania.. Zrobiłam obwódkę z tej seslerii Nitida i niskiej naprawdę bardzo niskiej kocimięty (max 20cm). Rozrzuciłam tu pysznogłówkę- i ciagle mi rządkoza wychodziła. Wetknełam tam jeszcze rozplenicę Little Bunny, która wegetowała w doniczce-mam jeszcze 2szt, ale juz nie wiem czy je tu dawać? W puste miejsce obok cisa myślałam dać dereń Sibirica. No nie wiem już sama czy to wszystko ma tu sens i pasuje do siebie?