Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 22:28, 11 sie 2024

JoanNa napisał(a)
No właśnie tak porządnej nie mamy-ja do Wrocławia mam 1.5h jazdy. Lokalna szkółka tam gdzie cisy na kulki kupiłam też jest spoko, ale nie mają aż takiego wyboru jak tam we Wrocku.
Lidka masz 22 drzewa na działce? Jaki masz areał? O rany, to u mnie bida a ja się cieszyłam, że mam te kilka drzewek, haha. Dzisiaj pod wieczór przymierzyliśmy te ambrowce i mąż mówi- o juz tak fajnie, już tak inaczej tu wygląda jak są te drzewka

Choć na zdjęciu aż tak ich nie widać jak na żywo się patrzy. Nie umiem tak dobrze zrobić zdjęć telefonem. Ale układ nam pasuje-przysuneliśmy je bardziej ku krawędzi rabaty- nie wiem czy tak można? Czy tak się praktykuje że to najwyższe piętro nie będzie tak naprawdę z tyłu rabaty tylko raczej z przodu? Dzięki temu powinny się minąć z drutami elektrycznymi jeśli dorosną do ich wysokosci. Dodatkowo ewentualny cień będą rzucać raczej na trawnik niż na rabatę. Rabata jest kolista, więc nie rosną z jednym rządku tylko fajnie widać je wszystkie z profilu.

Bardzo mi się podoba kolista rabata a ambrowce jak najbardziej mogą być z brzegu. Ja tak posadziłam większośc drzew.

Bardzo tu pasują.

Kierowałam sie tym by nie wystawały za płot i nie wystawały sąsiadom. Chyba tylko tulipanowiec bedzie wystawał.
LIDKA 22:31, 11 sie 2024

JoanNa napisał(a)
A propos bordowych drzew- śliwa wiśniowa odsiedziała swój urzędowy czas w doniczce i pójdzie na sąsiednią półkolistą jako soliter w trawniku. Ten niski klon po lewej będzie stąd wysadzony gdzieś na tyły-to drzewko nabyte w akcji organizowanej przez nadleśnictwo, więc bezodmianowy.
Jak widać-trawnik jeszcze nie wysiany. Jutro akcja grabienie i wałowanie i miejmy nadzieję, że zakończymy siewem i chociaż ta część frontu będzie ogarnięta.

Asia a tego klona nie chcesz tu zostawić ? Czy za mało miejsca jest na 2 drzewa?
Masz nawodnienie?
JoanNa 23:17, 11 sie 2024

Nawodnienie niestety już w tym roku nie damy rady finansowo i czasowo-musimy ogarnąć garaż. Trudno, będzie rycie w trawniku za rok,może nie wyjdzie to bardzo inwazyjnie.
Śliwę wiśniową mam no name, nie wiem właśnie czy to Pissardii czy Nigra, czy bezodmianowa, więc jej pokrój będzie dla nas niespodzianką. Dlatego boję się też, że ten klon będzie konkurował tu ze śliwą. No i on pewnie gigant będzie, dlatego chcemy go gdzieś na tyły działki. Tutaj ta śliwa ma najwięcej przestrzeni do rozwoju, bo potem im bliżej w stronę garażu, tym bardziej wchodzimy w strefe powietrzną sosny sąsiada Lubię tą sosnę, ale nie zredukuję jej pokroju, za wysoka i zbyt malownicza. W tym roku podkrzesaliśmy tylko dolne gałęzie żeby móc swobodnie chodzić na różanecznikowej. To jedyne tak duże drzewo dające cień na moim podwórku.
JoanNa 23:24, 11 sie 2024

Ta kolista rabata jak widać jeszcze miejscami bardzo pusta-koncepcja sie pozmieniala zanim ją obsadziłam i taki tego efekt. Straszny tam misz-masz, więc tetrisy musowe. Zaczęłam ze szpalerem dereni 2 lata temu,ale dorosłam i doedukowałam się,że jednak chcę tam zielone tło dla nasadzeń, więc skończyłam na żywopłocie cisowym sadzonym w tym roku i tak rosną cisy z dereniami prawie jeden na drugim.. Derenie jeszcze przed fryzjerem..finalnie tylko kilka sztuk tu zostanie. Ach, czego ja tu nie mam wsadzonego...no musi być tu rewolucja. Po prostu musi!
LIDKA 05:33, 12 sie 2024

Zrobisz ten misz masz i bedzie pięknie.

Pytałam o nawodnienie bo siałam tydz temu trawnik i rośnie ładnie dzięki ale leci woda 2 razy dziennie.

Asia Ty działasz bardzo świadomie.
JoanNa 07:17, 12 sie 2024

Lidka, dziękuję za miłe słowa nie wiem czy moje działania to do końca takie świadome,ale póki co tylko mnie kręci to zakładanie ogrodu, bo mąż ma swoje zainteresowania i mówi, że jak mam swoją wizję, to mam robić, bo on się na tym nie zna. Także mam wolną rękę
JoanNa 07:34, 12 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Joasia bardzo ładnie wyszła ci rabata pod kotłownia ten coś piękny i kryje schody jak chciałaś sesleria z periowska super a ty masz jeszcze opaskę za rabata więc nie miałam racji więc ma się gdzie rozkładać w razie co dosadz jeszcze tego derenia i będzie super.

Drzewa kupiłaś pięknie super będę wyglądać te kolumny na tej rabacie półokrągłej więc sądź śmiało .
Pissardi jako soliter też ono się zawsze obroni.
To jutro dobrego pogody i nastroju do prac ogrodowych i miłego zakładania trawnika .

Klaudia, dziękuję. Ja tak w 100% jeszcze nie czuję tej rabaty. Wczoraj jak powiedziałam mężowi o tej rynnie, że właśnie ją można tym cisem zasłonić, tak jak Lidka radziła, to stwierdził że faktycznie może tego cisa tu w bok?a w jego miejsce wsadzic kosodrzewinę i tez się z czasem rozrośnie? Kosodrzewinę mam dostepną-z tetrisa z półkolistej, więc to nie problem. Wiem, że można ją ciąć w fazie świeczek, ale lekka obawa jest czy nie będzie tu za duża po latach. No ryzyk-fizyk. Aa i jeszcze tego derenia jak tu wcisnę, to juz nie wiem czy tu nie wyjdzie za duży mix wtedy, ale korci mnie bo te listki wprowadziłyby inną fakturę, inny pokrój, a zimą też kolor czerwonych gałązek. Hmm, i chyba tak zrobię. Najwyżej znowu będą tetrisy
A kuzyn, widząc że codziennie tak ryję w tej ziemi, zapytał co ja będę robić jak już wszystko wsadzę...jak to co?będę przesadzać
Narsilia 08:05, 12 sie 2024

JoanNa napisał(a)

Klaudia, dziękuję. Ja tak w 100% jeszcze nie czuję tej rabaty. Wczoraj jak powiedziałam mężowi o tej rynnie, że właśnie ją można tym cisem zasłonić, tak jak Lidka radziła, to stwierdził że faktycznie może tego cisa tu w bok?a w jego miejsce wsadzic kosodrzewinę i tez się z czasem rozrośnie? Kosodrzewinę mam dostepną-z tetrisa z półkolistej, więc to nie problem. Wiem, że można ją ciąć w fazie świeczek, ale lekka obawa jest czy nie będzie tu za duża po latach. No ryzyk-fizyk. Aa i jeszcze tego derenia jak tu wcisnę, to juz nie wiem czy tu nie wyjdzie za duży mix wtedy, ale korci mnie bo te listki wprowadziłyby inną fakturę, inny pokrój, a zimą też kolor czerwonych gałązek. Hmm, i chyba tak zrobię. Najwyżej znowu będą tetrisy
A kuzyn, widząc że codziennie tak ryję w tej ziemi, zapytał co ja będę robić jak już wszystko wsadzę...jak to co?będę przesadzać

Spokojnie pochodz wkoło niej kilka dni , jeśli już będziesz zamieniac ciska z kosodrzewina miejscami to już nie dawaj derenia ,przynajmniej narazie .

Tetrisy są nieuniknione i nasza ogrodnicza zasada , nie martw się u mnie też mama czy ciocia to co już wszystko teraz zrobiłaś posadziłas to już koniec narazie , a ja no chyba tak , a z dwa dni coś jeszcze wymyślę zmienię ale tak mi dobrze
LIDKA 12:42, 12 sie 2024

JoanNa napisał(a)

Asia tam nie wiem ile m masz od rynny do końca rabaty w prawo.

Ale na kosodrzewine to chyba miejsca nie masz. One nawet obcinane to spore a korzenie jak u sosny szeroko.

A ten kuzyn to na bank człek nieogrodowy?
JoanNa 16:39, 12 sie 2024

No właśnie za dużo nie ma tam od rynny z prawo. Ok, czyli kosodrzewina odpada. Nie wiedziałam, że ona też puszcza takie boczne baty jak sosna.
Kuzyn niezbyt ogrodowy, ale ma siostrę i mamę bardzo ogrodową