Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 14:01, 31 sty 2024

Dzięki Pati
AgaBoso 10:06, 02 lut 2024

Zapytałam AI o rozmieszczenie kwiatów na rabacie, zaproponowała mi następującą kompozycję.

Groszki pachnące będą na ogrodzeniu.

Miał być tylko poplon a zamaniły mi się kwiaty tak to jest podglądać Wasze ogrody Myślicie, że to będzie dobrze wyglądać?
Anda 12:43, 02 lut 2024

A jak duża jest to rabata? Ile słońca, ile wody, jaka ziemia?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgaBoso 12:47, 02 lut 2024

Około 2mx2,5m, słońce przez cały dzień, gleba ciężka, trzyma wodę. To ma być rabata ciesząca moje oczy, obok warzywnika.
Anda 13:12, 02 lut 2024

Nie pytałabym ponownie AI o rozmieszczenie kwiatów na rabacie Wg mnie tak nie da się sensownie zaplanować rabaty. Zbyt duże odstępy, żadnych powtórzeń oprócz dwóch dalii, pod linijkę.
Lawenda nie lubi tak ciężkiej gleby. Verbena raczej też nie, ale ona rzadko kaprysi.
Dalie nie lubią mokrych nóg, cebulki mogą wygnić. Piwonia w ciężkiej glebie może zapaść na botrytis.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgaBoso 15:38, 02 lut 2024

AI mi tylko podpowiedziało co gdzie, bez odległości. Oczywiście się pomylił nie raz, bo przysłonił to czy owo, ale to dobrze. Ludzie są potrzebni
Kupiłam już piwonie i dalie, więc zaryzykuję z ich posadzeniem. Wyczytałam, że optymalnie będzie je posadzić co 50cm. Narysowałam jak to widzę.

Zrobiłam też rysunek małej rabaty kwiatów na bukiet, trochę jak kiedyś u mojej babci w ogródku.
Kontonaogrod 15:55, 02 lut 2024

Twój rysunek fajny lawendzie pod korzenie daj żwir/piasek
Anda 17:59, 02 lut 2024

Nie sadzilabym kosmosów obok jeżowek ze względu na podobny kształt kwiatów. Posadziłabym tam jakieś wyższe szałwię albo Veronicę albo liatrę pomiędzy nimi.

Czy ja dobrze widzę, że chcesz sadzic w rządkach? I tak jakoś formalnie/symetrycznie? Na kwiat cięty ok, ale na rabacie ozdobnej będzie to sztucznie wyglądać wg mnie Rabaty kwiatowe najładniej wyglądają jak są sadzone swobodnie, z fantazją
AgaBoso 18:06, 02 lut 2024

Tak tylko wyszło rządkami Pomyślałam, że jak powtórzenia to i symetria. Chyba brakuje mi fantazji w kompozycjach, mam nadzieję się jej nauczyć.
Anda 18:08, 02 lut 2024

Powtórzenia, ale nie symetria Możesz sadzić plamami albo wstęgami. Tu rabata mała, więc raczej plamami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies