Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

olciamanolcia 20:56, 02 wrz 2024

Ja bym podzieliła ale nie ścinała
Zapewne teraz przyschną źdźbła ale zdąży się ukorzenić.
Moje trawy rozsadzam jesienią i tnę je dopiero na wiosnę.
Nawet jak horty przesadzam jesienią to też nie obcinam
AgaBoso 15:13, 03 wrz 2024

Przekonałyście mnie.
Zaplanuję to na koniec września po deszczach. Chyba, że popada wcześniej i będą wolne moce przerobowe. Obecnie zajmuje mnie odchwaszczenie rabaty pod hortensje.
AgaBoso 12:45, 04 wrz 2024

Przyszły mi trawy, hortki oraz jeżówki te ostatnie z gołym korzeniem więc wypada je dziś posadzić. Stwierdziłam, że jeżówki posadzę przed hortensjami.

I tu mam prośbę o podpowiedź w jakiej odległości je posadzić?

Czy zrobić to tak:

Czy lepiej tak:

Legenda: od góry Miskant Morning Light, Hortensje Annabell Stong, Werbena Patagońska, Jeżówki (zdjęcie poniżej)

Czy tulipany posadzić między jeżówkami a hortensjami?
Szafirki mogą być na przedzie? Czy nie będą szpecić rabaty po przekwitnieniu?
AgaBoso 15:56, 04 wrz 2024

Czy to plamistość liści? Przyszły takie sadzonki miskanta morning light.
LIDKA 17:36, 04 wrz 2024

Anabele ścina się do ziemi i odrastają z korzenia, bedą coraz szersze. jeżówek pomiędzy bym nie dawała tylko przed.
Tulipany mogą być za jeżówkami a szafirki sie ścina listki przed kwitnieniem żeby lepiej kwiatki było widać. fajną rzeczkę ma Ajka. trzeba zapytać jak długo po kwitnieniu zasychają.
Moje dopiero wiosną urosną pierwszy raz ale ja nie mam problemu z zasychającymi liśćmi znaczy nie przeszkadzają mi.

Juzia 17:59, 04 wrz 2024

Póki Anabellki małe to werbenę dałabym za nie. Póxniej i tak się wysieją wszędzie i będziesz mogła te z tyłu wyeksmitować.
Jeżowki jak pisze Lidka.... przed hortensje.
Tulipany bez różnicy, bo i tak wiosną będzie bez hortnesji i bez jeżówek. Możesz posadzić na całym pasie W ilościach hurtowych
anpi 00:53, 05 wrz 2024

Mam szafirki na brzegu rabat. Przekwitając tworzą nasienniki, według mnie ładne. Nawet je jakiś czas zostawiam. Tak wyglądają pod koniec maja( 28-30.05)Potem ścinam je razem z liśćmi nie czekając aż zeschną. I tak ładnie się mnożą cebulki szafirków.(jak zobaczysz mogę usunąć zdjęcia,jakieś stare które znalazłam u siebie ) W tej rabacie trawy hakone - zakrywają potem je w całości, więc nawet nie musiałabym usuwać, ale po co mają się cebulki wysilać i karmić nasiona dłużej!?

AgaBoso 05:47, 05 wrz 2024

Dziękuję za podpowiedzi

Aniu, ile cm mniej więcej masz na tej rabacie od hortensji do szafirków? Czy czosnki są pośród tulipanów?
Zdjęcia jeśli możesz to zostaw, proszę.

Hortensje zadołowałam w doniczkach na kilka dni, bo nie wiem co z tymi plamami na miskantach.

Lidka, hortensje ściąć wiosną na totalne zero?

Juzia, tulipanów będzie 150. Czy to już hurt?
anpi 12:36, 05 wrz 2024

Agnieszko, widoczny na wcześniejszym zdjęciu to kwitnący biały lilak , nie hortensja, on jest na pniu i rozgałęzia się dopiero na pewnej wysokości, więc inaczej niż hortensja. Ale faktycznie mam tam jeszcze dwie hortensje Bobo za czosnkami i szafirki są przed nimi w odl.90 cm. Pod samymi hortenami bez zachowania żadnej odległości mam posadzone hakone h. W których topią się te hortensje , trawy te już zaanektowały całą dległość między hortensjami i szafirkami( mają ponad 90 cm szer.) i wylewają się z rabaty na trawnik.
Nie mam tam tulipanów, widoczne są czosnki ze swoimi jeszcze zielonymi liśćmi.
To jest aktualne zdjęcie( jak przybliżysz to może się do patrzysz kwiatowtanów hortensji, ale ona malutka i dość marna w tych hakonkach i kwiatostany już przebarwione z białych)
Juzia 16:28, 05 wrz 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Juzia, tulipanów będzie 150. Czy to już hurt?

Na tę jedną rabatę 150? Jeśli tak... to hurt

Sadź w kępki po kilka sztuk, będzie ładniej