Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

ElzbietaFranka 10:21, 23 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Agnieszka ja mam wkoło basenu morning lighyu i gracimilusy i grazielle. One wszystkie mają cienkie źdźbła , na dole kępy są zbite. Basen mam spory a ładnie go osłaniają.

Niedawno foty wstawiałam.

Fajnie że bedziesz miała domek.

Nie zgodzę się, że mają cienkie źdźbła. Mam bezpośrednio kupione od producenta licencjonowane). Na rynek zostały wypuszczone (siane z nasion) i są przez to słabe źdźbła.

Mam jedne i drugie i nigdy się nie pokładały zbite piękne kępy.
Oczywiście u mnie posadzone w dobrej ziemi. Jak ładna jesień potrafią kwitnąć.
Też się ładnie przebarwiają.

Polecam do posadzenia.
Zob na priv
AgaBoso 21:16, 27 sie 2024

Dziękuję za wszelkie sugestie, po namyśle miskanty posadzę wzdłuż ogrodzenia.

Rabatę piwonie/hortensje przygotowuję po kawałku.
Piwonie już posadziłam, zostało mi jeszcze 10m rozluźnienia i odchwaszczenia pod hortensje.

Przy hortensjach posieję werbena, a przy piwoniach chcę jeżówki purpurowa.
Przed całością pas tulipanów a ma przód dam szafirki.

Rabatę z miskantami gracimilus wzbogaciłam dziś o piwonie, planuję dołożyć jeszcze jeżówki i rozchodniki.

Będę wdzięczna za podpowiedź w jakiej odległości od piwoni najlepiej posadzić jeżówki i rozchodniki od jeżówek.
AgaBoso 11:33, 28 sie 2024

Przyszła mi przesyłka z hortensjami Stong Annabell i kocimiętkami. Super zapakowane, będę miała dodatkowe doniczki na wysokie pomidory.

Sadzonki moim zdaniem wyglądają super, doniczka 1l, 15,9zł.

Wczoraj przyszły piwonie, doniczka 2l.
ElzbietaFranka 12:52, 28 sie 2024

Możesz do wazonu dać z rozchodnik z kwiatkiem one dobrze się trzymają w wodzie. Wypuszczają po prostu korzonki i później wsadź do donicy.
Nie wiadomo jaka długa będzie jesień bo można do gruntu.
Rojodziejowa 12:59, 28 sie 2024

Probowalam kidys z samymi listkami. Danusia tak robila, niestety nie jestem tak zdolna, bo wyszla z tego jedna wielka lipa
AgaBoso 11:14, 30 sie 2024

Tak zrobię
Mam dużą sadzonkę lawendy, która rośnie w truskawkach. Zastanawiam się gdzie ją mogę posadzić jako podzieloną na sadzonki. Wzdłuż domku będzie kocimiętka Faassena Walker's Low w rzędzie.
Anda 11:29, 30 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Probowalam kidys z samymi listkami. Danusia tak robila, niestety nie jestem tak zdolna, bo wyszla z tego jedna wielka lipa

Też w ten sposób rozmnożyłam sobie rozchodniki. Listki świeżo urwane w maju z gałązki wsadziłam do ziemi w doniczce p9. Gleba cały czas leciutko wilgna. Doniczki stały w cieniu. Po ok miesiącu zaczęły się wytwarzać małe przylistki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 11:33, 30 sie 2024

Anda napisał(a)

Też w ten sposób rozmnożyłam sobie rozchodniki. Listki świeżo urwane w maju z gałązki wsadziłam do ziemi w doniczce p9. Gleba cały czas leciutko wilgna. Doniczki stały w cieniu. Po ok miesiącu zaczęły się wytwarzać małe przylistki.

Spróbuję jeszcze raz w takim razie Ja uparta jestem
Anda 11:35, 30 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Spróbuję jeszcze raz w takim razie Ja uparta jestem

Poczekaj do maja. Zrobiłam tak jeszcze kiedyś jesienią i nic nie wyszło. Listki też muszą być świeżo urwane.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anabuko1 18:14, 30 sie 2024

Anda napisał(a)

Poczekaj do maja. Zrobiłam tak jeszcze kiedyś jesienią i nic nie wyszło. Listki też muszą być świeżo urwane.

To i ja tak spróbuję.
Ot człowiek cały czas się czegoś uczy