Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

Narsilia 11:45, 14 wrz 2024

O super jakie dorodne korzonki chyba pójdę i coś uczknę i spróbuję .
AgaBoso 13:29, 14 wrz 2024

Dziękuję. Dobrze się zapowiadają

Dziś pada, więc zrobiłam częściowe porządki w szklarni. Lewa grządka oczyszczona, porządnie podlana, wysiałam na niej gorczycę i grykę. Środkowa na razie oczyszczona z pomidorów i częściowo podlana.

Kartony bardzo dobrze się sprawdziły jako ściółka, prawie nie było chwastów.

AgaBoso 13:30, 14 wrz 2024

Narsilia napisał(a)
O super jakie dorodne korzonki chyba pójdę i coś uczknę i spróbuję .

Warto spróbować. Wczoraj wstawiłam nową turę z zakupionej sadzonki.
AgaBoso 18:27, 30 wrz 2024

Bukiecik lawendy posadzonej rok temu, w tym roku przycięty drugi raz.
Marcin89 18:31, 30 wrz 2024

O moje lawendy jeszcze nie zakwitły, a przycinałem w sierpniu, książkowo
AgaBoso 23:01, 02 paź 2024

Ja swoją pierwszy raz ścięłam w czerwcu lub lipcu. Odnoszę wrażenie, że w tego cięcia mocniej pachnie.

Na rabacie z hortensjami i trawami posadziłam werbenę z moich sadzonek. Nie ma jej dużo, ale już mi się podoba.
Marcin89 23:17, 02 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Ja swoją pierwszy raz ścięłam w czerwcu lub lipcu. Odnoszę wrażenie, że w tego cięcia mocniej pachnie.

Na rabacie z hortensjami i trawami posadziłam werbenę z moich sadzonek. Nie ma jej dużo, ale już mi się podoba.
Jako ciekawostka - kupiłem jedną werbenę i zebrałem późną jesienią nasiona. Wiosną kiełkowały słabo i powtórzyłem wysiew. W końcu się udało i posadziłem je w rozmnażalniku. W sezonie urosły i zakwitły. Potem okazało się, że żadna nie przetrwała kolejnej zimy. Zaś w okolicy gdzie rosły te moje sadzonki, same się wysyłały. Tak samo koło tej matecznej rośliny. Ta o dziwo przezimowała. Więc chcąc, nie chcąc mam werbenę w nieplanowanych miejscach
Basieksp 09:33, 03 paź 2024

Trochę tej werbeny masz ja mam dosłownie kilka, czekam na siewki i tak jak Ty te moje kilka sztuk werbeny, też mi się bardzo podoba, jeszcze cały czas kwitnie i ładnie wygląda
AgaBoso 09:46, 03 paź 2024

Ciekawe gdzie u mnie się pojawi. W ogródku mam ogórecznik i ten to się rozsiewa jak chce.

Marcin, kiedy wysiewałeś swoją? Moja z winter sowing nie wzeszła, wzeszła dopiero wysiana w kwietniu do doniczki i mało o tę doniczki dbałam. Dość długo nic nie wschodziło, z całej paczki miałam tylko jakieś 20 sadzonek.
Marcin89 09:55, 03 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Ciekawe gdzie u mnie się pojawi. W ogródku mam ogórecznik i ten to się rozsiewa jak chce.

Marcin, kiedy wysiewałeś swoją? Moja z winter sowing nie wzeszła, wzeszła dopiero wysiana w kwietniu do doniczki i mało o tę doniczki dbałam. Dość długo nic nie wschodziło, z całej paczki miałam tylko jakieś 20 sadzonek.
Dokładnie nie pamiętam, ale mogłem wysiewać w okolicach wysiewu pomidorów, czyli marzec. Trzymałem w domu na parapecie. Nic nie wschodziło. Wtedy dorzuciłem nowe nasiona i wystawiłem na zewnątrz. To musiał
być już kwiecień. Po długim czasie pojawiły się siewki, które następnie pikowałem do osobnych doniczek.

Ale co ja przy tym odwaliłem Zebrane jesienią nasiona dałem do przechłodzenia. Ale do zamrażalnika... Zamiast lodówki Cóż, zdarza się i taka wtopa ogrodnicza.

Więc domyślam się, że skiełkowały nasiona dosiane, zebrane po zimie - akurat wtedy zostawiłem kwiaty na zimę.