Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 21:58, 16 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Fantastyczny pień tej sosny
Jabłoneczka, kanciki, ale kicia na smyczy naj
Epimedium rubrum masz wspaniałe, u mnie z 10 lat już rośnie pod brzozą i ciągle małe, April podsypuje swoje chyba obornikiem, ja w tym roku też zasiliłam może będą lepsze efekty

Swoją sosnę uwielbiam, chociaż sadząc ją nie przypuszczałam, że taka urośnie. Czysty przypadek.
Rubrum rosnie u mnie bardzo dobrze. Najlepiej o dziwo pod tujami. Ledwo wykopuję, takie ma splątanie korzenie. Ciekawe co się nie podoba Twojemu

Miskantowo napisał(a)

Mówisz, ze jednak szkodliwe?
A ja tak się łudziłam, ze tylko ślimory trują…
Dobrze , ze jezy nie mam. To znaczy niedobrze. Dobrze, ze nie otrułam.
Wyprowadziły sie po budowie, w zasadzie jak tylko zrobiłam ogrodzenie
Zanim zaczęłam nierówną walkę ze ślimakami.

Wiola, nie masz przejść pod bramą, czy furtką? Jesli nie to nie mają jak się dostać do Ciebie.

TAR napisał(a)
Pomrowy ciezko utluc i sa oblesne. Ja chodze ze szpikulcem i nadziewam jak szaszlyki. A potem calosc za ogrodzenie. Na trawie jak staniesz na takiego to glebnac sie mozna gorzej jak skorka od banana

Chyba nie umiałabym szpikulcem zatłuc ślimaka, chociaż zdarza mi się, że te skorupkowe po deszczu chrupią pod nogami.

Alija napisał(a)
Gosia, iryski cudne, jabłoneczka niesamowita, cała oblepiona kwiatami. Pień sosny wygląda świetnie.
Ja też niczego nie sypię, na wszelki wypadek, ptaków u nas dużo i innych zwierzaków.

Dziękuję
Jak na razie ślimaki toleruję. Nie zauważyłam większych strat roślinnych. Za to jak pisałam Tarci walczę z mrówkami.
Uwielbiam irysy, ale niestety nie kwitną u mnie tak jak bym chciała, Mam mase odmian, które nie kwitną w tym roku. Przez to kompozycja na rabatach jest zaburzona. To samo mam z piwoniami. Cały czas liczę, że nadejdzie taki rok, że zakwitną wszystkie

Dzisiaj pogoda była bardziej kwietniowa niż majowa, bo raz deszcz raz słońce, raz cieplej raz lodowato. Miałam trochę powalczyć na działce ale odpuściłam. Przeniosłam działania do domu. Jak na razie pomidory rosnące w skrzyniach mają się dobrze. Nie przykrywam na noc. Przetrwały najgorsze.
Jutro ma mniej wiać, więc może jutro się uda podziałkowac.

Sprawdzałyście zdjęcia z zeszłego roku?
Ja sobie ostatnio obejrzałam. W zeszłym roku o tej porze miałam pełno kwiatów, wręcz wylewały się z rabat. Nie dosyć, że przez to zimno jest opóźnienie, to mam wrażenie, że kilka roślin mam mniej. Szczególnie chodzi o cebulowe, nawet czosnki zastrajkowały. W zeszłym roku było ich więcej.

Zdjęcia z początku maja, ale i tak teraz mam chyba jeszcze mniej kwiatów

Margo2 21:58, 16 maj 2025

Margo2 21:59, 16 maj 2025

Margo2 21:59, 16 maj 2025

Miskantowo 22:06, 16 maj 2025

Moje jezyki się wyprowadziły z tylko sobie wiadomych powodów bo przejść mogłyby spokojnie.

Też jakoś malo mam koloru w ogrodzie.
Tulipanów miałam chyba tylko 1/3 tego co w ubiegłym roku.
Czekam na róże, to ich drugi rok (nawet trzeci jeżeli policzymy, ze były sadzone jesienią z gołym korzeniem) i na niektórych widzę sporo paków.
Na razie się nie ekscytuję, u mnie leje i piorunsko zimno.
Jedyny plus tej pogody to moja kolorowa skarpa. Gdyby temperatury nie były tak skandalicznie niskie, floksy szydlaste pewnie by już wyglądaly średnio.
TAR 22:43, 16 maj 2025

Kolejne piekne azalie na ogrodowisku
Magara 23:58, 16 maj 2025

Gosia, zaraz nadrabiam Ile dam radę
Alija 10:57, 17 maj 2025

Piękne azalie, ale masz rację z tym kwitnieniem. U mnie w tym roku niektóre kwitną słabo, liście za to szybciej się u nich pojawiają. Mnie cieszy jednak woda (mogłoby być więcej), przynajmniej tyle dobrego.
Ścieżka o każdej porze prezentuje się świetnie.
Ewa777 12:51, 17 maj 2025

Też sprawdziłam termin u Agnieszki Hubeny. Też mi nie pasuje, a chciałam pojechać. Byłam w ubiegłym roku z Jolą i Mirką. Bardzo mi się podobało.
Piękną masz tę jabłonkę rajską. Myślałam, że to amonogawa tak pięknie kwitnie.
Podziwiam też u Ciebie tę ścieżkę kamienną. Super się prezentuje
Margo2 00:25, 18 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Moje jezyki się wyprowadziły z tylko sobie wiadomych powodów bo przejść mogłyby spokojnie.

Też jakoś malo mam koloru w ogrodzie.
Tulipanów miałam chyba tylko 1/3 tego co w ubiegłym roku.
Czekam na róże, to ich drugi rok (nawet trzeci jeżeli policzymy, ze były sadzone jesienią z gołym korzeniem) i na niektórych widzę sporo paków.
Na razie się nie ekscytuję, u mnie leje i piorunsko zimno.
Jedyny plus tej pogody to moja kolorowa skarpa. Gdyby temperatury nie były tak skandalicznie niskie, floksy szydlaste pewnie by już wyglądaly średnio.

O róże bym się nie martwiła.
W Twojej glinie na pewno jest im bardzo dobrze.
Będzie Pani zadowolona.
Porównałam zdjęcia z zeszłego roku i już miałam kwitnące róże. Nie wspomnę o irysach, piwoniach, orlai.
No, ale trzeba od czasu do czasu przeżyć taki rok.
Cieszę się, że pada, ale czy nie mogło by być troszeczkę cieplej?

TAR napisał(a)
Kolejne piekne azalie na ogrodowisku

Tarciu, moje azalie sa kilkuletnie, a dopiero w tym roku pokazały cały swój urok.
A było przecież tak sucho. I weź tu człowieku bądź mądry.
Co im się spodobało?

Magara napisał(a)
Gosia, zaraz nadrabiam Ile dam radę

Magarku, nie musisz nadrabiać.

Alija napisał(a)
Piękne azalie, ale masz rację z tym kwitnieniem. U mnie w tym roku niektóre kwitną słabo, liście za to szybciej się u nich pojawiają. Mnie cieszy jednak woda (mogłoby być więcej), przynajmniej tyle dobrego.
Ścieżka o każdej porze prezentuje się świetnie.

Alu, U mnie właśnie azalie kwitną w tym roku przepieknie.
Mi brakuje innych kwitnących roślin. Nie mam pojęcia co jest nie tak, ale mam wrażenie, że mam mniej kwiatów.
Mało mam niezapominajek, czosnków, tulipanów. Rozumiem tulipany, ale czosnki, niezapominajki? Nie rozumiem
Dziękuję w imieniu ścieżki

Ewa777 napisał(a)
Też sprawdziłam termin u Agnieszki Hubeny. Też mi nie pasuje, a chciałam pojechać. Byłam w ubiegłym roku z Jolą i Mirką. Bardzo mi się podobało.
Piękną masz tę jabłonkę rajską. Myślałam, że to amonogawa tak pięknie kwitnie.
Podziwiam też u Ciebie tę ścieżkę kamienną. Super się prezentuje

Ewo, Może w przyszłym roku uda się spotkać. Muszę zarezerwować 2 terminy czerwcowe, może w jakiś trafię.
Bardzo chciałbym ją odwiedzić i może Wasze ogrody zobaczyć?
W sumie masz rację, że jabłonka przypomina amanogawę z daleka.
Scieżkę bardzo lubię, szczególnie, że jest bezobsługowa Prawie

Miałam dzisiaj mimo zimnicy wyjść do ogrodu, ale skończyło się na planach. Jak zwykle.
Za to zrobiłam dobry uczynek odwiedziłam kilka starszych osób z rodziny.
Plany ogrodowe przeniesione na jutro. Ciekawe, czy się spełnią.
Chcialabym w końcu dokończyć porządkowanie ogrodu włacznie z graciarnią mojego m.
Ale chyba to ostatnie się nie uda.
Mam jeszcze większy bałagan, ponieważ musiał dostać się do studni a jego graty leżą na włazie. Wszystko jest porozkładane.
A musiał się dostać do studni, ponieważ padła mi pompa do wody. Ostatnio podlewanie polegało na ciągłym zakręcaniu i odkręcaniu wody. Po odkręceniu wody, leciała przez chwilę, potem ciurkała. Zakręcałam czekałam chwilę i po chwili znowu woda leciała, znowu przez chwilę.
Wystraszyłam się strasznie, że nie ma w studni wody.
Przyjechali panowie i stwierdzili, że to raczej pompa szwankuje.
Zabrali do sprawdzenia. Pompa do wymiany. Wszystko wybebeszone czeka az panowie przywiozą nową pompę i ją zamontują.