Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 23:58, 19 cze 2025

Magara napisał(a)
Jola ma maczki???
Totalnie takiego duetu nie kojarzę

No widzisz, jak to pozory mylą.
Pamiętaj, że Jola zaczynała swoją przygodę z ogrodem od ogrodu różanego

mrokasia napisał(a)
Gosiu, ta kokoryczka od Ciebie nie dość, że rośnie jak wściekła to mi się jeszcze wysiała .

Ta kokorycz bardzo się sieje.
Ja już wywalam na kompost. Jeśli Jola nie weźmie oczywiście
No, albo Ty jeszcze nie zdecydujesz się jej posadzić w innym miejscu

Eupraksja napisał(a)

Ile masz teraz kwiatów!
Chyba u siebie popełniłam błąd, koncentrując się zanadto na tym, co kwitnie wiosną, bo to takie wyczekane... Czas dodać letnich kwiatów. Chociaż u nas to też kwestia cienia, który pojawia się wraz z liśćmi na dębach

Ewa, jeszcze popełnisz więcej błędów. Ja je ciągle popełniam. Najważniejsze, to się nie zrażać.
Dęby masz w całym ogrodzie?
Do cienia można też znaleźć kwitnące rośliny. Oczywiście nie tyle co na słońce, ale zawsze.

ElzbietaFranka napisał(a)

Ja tam mam kostkę od 2011 roku. Piaskowałam normalnym piaskiem później właśnie mielonym granitem i to guzik daje. Nasiona fruwają wszędzie, opadają gdzie się da i kiełkuja. Mam brzozy to dopiero cyrk.
Trzeba się z tym pogodzić i raz czy dwa razy w lecie opryskać octem czy innym środkiem do chwastów.
Bardzo ładne widoczki. Bardzo lubię łubin coś nie może się u mnie zadomowić. W tym roku przesadziłam w inne miejsce i znowu bez kwiatów.

Mam tak samo z łubinem.
Ten, który posadziłam nie kwitnie. Kupiłam łubin z kwiatami. Potem już nie zakwitł. Za to wysiał się w innym miejscu i tylko ten kwitnie. Zostawiłam owocniki. Może znowu się wysieje?
Musze koniecznie spróbowac z tym octem.
Na razie nie było kiedy. Cały czas jestem w niedoczasie

ElzbietaFranka napisał(a)

Rododendrony mam 4 szt i to takie nedze to wyłamuje. U azalii nigdy tego nie robiłam i kwitną ładnie.
Po okwitnieciu azalii może jutro zawsze opryskuje nawozem dolistnym. I za 2-3 tygodnie następny raz. Później zaczynam nawożenie w połowie sierpnia wtedy zaczynają nawiązywać pąki kwiatowe.
Jeszcze pod koniec czerwca podsypie nawozem pod krzaki.
Po takim wysiłku trzeba je odżywić.

Ja już nawiozłam wszystkie rosliny kolejna dawka nawozu. Ja mam przepuszczalna glebę, więc mogłabym częściej to robić, ale jakoś wolę mniej niż więcej.

tulucy napisał(a)
Upolowałam tego Goldbuketta nie powiem, żeby było bardzo trudno.[/quo]
No i super. Będzie Pani zadowolona.
U mnie neistety na jednej z gałązek pokazał się rak. Muszę wyciąć. Mam nadzieje, że nie przejdzie dalej.

Dzisiaj znowu mało popracowałam w ogrodzie. Pocięłam tylko gałęzie orzecha, które wyciął mi sąsiad. Ciął akurat u siebie cos piłą, więc poprosiłam, żeby do mnie przyszedł. Mam zamiar kupić sobie akumulatorową piłę, więc niedługo będę niezalezna od pomocy innych.
Spalinówki nie ogarniam. Nawet mój m. ma problemy z jej odpaleniem.
Poza tym ciągle pielę, I zrywam czereśnie. To teraz jest priorytet. Sporo gnije na drzewie. Walczę z czasem, żeby jak najwięcej zerwać zanim zgniją. A potem robię dżemy. Trochę pomaga mi sąsiad, który wdrapuje się na drzewo i zrywa owoce z czubka.
Po zerwaniu wszystkich owoców mam zamiar radykalnie obciąć drzewo tak, żeby mogła z drabiny zerwać wszystkie owoce.

Margo2 23:59, 19 cze 2025

Margo2 00:00, 20 cze 2025

Margo2 00:01, 20 cze 2025